Διεθνής και εγχώρια διαχείριση της πανδημίας: ένα ταξικό-καπιταλιστικό έγκλημα

Διεθνής και εγχώρια διαχείριση της πανδημίας: ένα ταξικό-καπιταλιστικό έγκλημα

  • |

Η ταχύτατη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού λίγες εβδομάδες πριν το τέλος του 2021, έθεσε τις βάσεις για την κλιμάκωση της πανδημίας με την έναρξη του 2022. Στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, όπου εν μέρει είχε περιοριστεί η διασπορά ως αποτέλεσμα του μαζικού εμβολιασμού, η εμφάνιση της Όμικρον «ξύπνησε μνήμες» των πρώτων μηνών της πανδημίας στις αρχές του 2020. Στις φτωχότερες χώρες, ήδη «ξεδιπλώνονται» νέα κύματα μαζικής νόσησης και θανάτων. Από την αρχή της πανδημίας έχουν σημειωθεί 5,5 εκατομμύρια επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι παγκοσμίως, και ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται ότι είναι σχεδόν 19 εκατομμύρια νεκροί! Όπως εξηγούμε από την αρχή της πανδημίας, τίποτα από αυτά δεν ήταν αναπόφευκτο να συμβεί.

Όμικρον: το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραλλαγής

Όπως είχε συμβεί και πριν κάποιους μήνες με την παραλλαγή Δέλτα, ο ΠΟΥ και οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για τη βεβαιότητα της εμφάνισης μια παραλλαγής σαν την Όμικρον, που θα αναιρέσει την όποια πρόοδο έχει συντελεστεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αν έγκαιρα δεν περιοριζόταν ακόμα περισσότερο η διασπορά του ιού και πάνω απ’ όλα, αν δεν εμβολιαζόταν καθολικά ο παγκόσμιος πληθυσμός.

Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων, μάλιστα, ήταν τόσο ρητές και ξεκάθαρες για αυτήν τη βέβαιη προοπτική, που έφταναν μέχρι το σημείο να περιγράφουν λεπτομερώς ακόμα και τα πιθανά χαρακτηριστικά των – μελλοντικών τότε – παραλλαγών (για παράδειγμα, στις αρχές του 2021 αναλύθηκαν τα χαρακτηριστικά ορισμένων παραλλαγών Βήτα – της «Νοτιαφρικανικής» και της «Βραζιλιάνικης» – και με μεθόδους υπολογιστικής προσομοίωσης προβλέφθηκε ο επικίνδυνος ρόλος που μπορούν να παίξουν οι μεταλλάξεις E484K και N501Y σε μελλοντικές παραλλαγές: πράγματι αυτές ακριβώς οι μεταλλάξεις αποτελούν τα «σήματα κατατεθέν» των, εμφανισθεισών αρκετούς μήνες αργότερα, παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον αντίστοιχα…

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις του ανεπτυγμένου καπιταλιστικού κόσμου, από κοινού με τους φαρμακευτικούς κολοσσούς που κερδοσκοπούν από την παραγωγή εμβολίων, διατήρησαν τον ντε φάκτο αποκλεισμό των φτωχών χωρών του πλανήτη από την πρόσβαση στα εμβόλια – ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιες συσσώρευαν δόσεις που δεν χρησιμοποιούνταν ακόμα και μέχρι να λήξουν. Ένα εξοργιστικό πρόσφατο συμβάν ήταν η αναγκαστική καταστροφή πάνω από ενός εκατομμυρίου δόσεων στη Νιγηρία, καθώς αυτές παραδόθηκαν στη χώρα από την Astra Zeneca διαμέσου των ευρωπαϊκών χωρών μόλις 4-6 εβδομάδες πριν τη λήξη τους και έτσι δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν έγκαιρα, τη στιγμή που οι χώρες της Αφρικής έχουν ενημερώσει όλους τους προμηθευτές ότι το δίκτυο των υποδομών τους επιτρέπει περιορισμένους ρυθμούς εμβολιασμών.

Την ίδια στιγμή, η Moderna βρίσκεται σε ανοιχτή διαμάχη με ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, καθώς αρνείται να αναγνωρίσει τον (καθοριστικό) ρόλο των τελευταίων στην ανάπτυξη του εμβολίου «της». Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία αποσκοπεί στο να εμποδίσει αφενός τη διεκδίκηση μέρους των κερδών από το κράτος, και αφετέρου την όποια συζήτηση για άνοιγμα της πατέντας. Αυτού του είδους η απροκάλυπτη κερδοσκοπία πάνω «στις πλάτες» της ανθρωπότητας ήταν, εκτός των άλλων, και η αιτία για την ανάδειξη της παραλλαγής Όμικρον (αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο που δημοσιεύσαμε στην ιστοσελίδα μας).

Η «σοβαρή» αστική τάξη μετατρέπεται σε ανοιχτή αρνήτρια του ιού

Στις αρχές της πανδημίας, τους πρώτους μήνες του 2020, τον ρόλο των κυβερνήσεων – αρνητών του ιού (που υποστήριζαν ότι πρόκειται για μια απλή ίωση, ότι οι προειδποιήσεις των ειδικών είναι υπερβολικές ή και κακόβουλες, και ότι δεν χρειάζεται να παρθούν ιδιαίτερα μέτρα ενάντια στη διασπορά) τον κρατούσαν για τους εαυτούς τους σχεδόν αποκλειστικά δημαγωγοί και ακροδεξιοί λαϊκιστές του είδους των Τραμπ, Μπόρις Τζόνσον και Μπολσονάρο. Σήμερα, μπροστά στην επέλαση της Όμικρον, είναι οι πλέον «σοβαροί» αστοί πολιτικοί και οι πιο επίσημοι κρατικοί θεσμοί εκείνοι που μετατρέπονται ταχύτατα σε αρνητές της πανδημίας.

Αισθανόμενη ότι έχει εξαντλήσει τα περιθώρια «διαταραχής της κανονικότητας» του καπιταλιστικού συστήματος και αντιμέτωπη με τη δεινή κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η άρχουσα τάξη διεθνώς υιοθετεί ως «αδιαμφισβήτητο ρεαλισμό» την άλλοτε περιθωριακή και κατακριτέα πολιτική της «ανοσίας της αγέλης». Στη μια χώρα μετά την άλλη, σε ανοιχτή αντίθεση με τις εκτιμήσεις και τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων, σχεδόν καταργούνται οι καραντίνες των ασθενών με Covid, ακυρώνονται τα όποια πρωτόκολλα κατά της διασποράς, ανοίγουν άνευ όρων σχολεία και πανεπιστήμια, αμφισβητείται η αξία των διαγνωστικών τεστ, και αποκλείονταικάθε είδους δραστικά μέτρα περαιτέρω περιορισμού της διασποράς,χωρίς επιστημονική αιτιολόγηση και ανεξάρτητα από το εκάστοτε μέγεθος της υγειονομικής απειλής.

Αντίθετα με τα όποια προσχήματα των κυβερνήσεων, τα κίνητρα γι’ αυτό το διεθνές «σήκωμα λευκής πετσέτας» απέναντι στην πανδημία είναι προφανή. Οι μεγάλο-καπιταλιστές δεν θέλουν να διακοπεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων τους ούτε από ένα λοκντάουν, αλλά ούτε και ως ντε φάκτο συνέπεια της μαζικής νόσησης, και επομένως πολυήμερης αποχής των υπαλλήλων τους από την εργασία. Οι κυβερνήσεις, επίσης, θέλουν να αμυνθούν απέναντι στον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης κρατικών υποδομών – συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων – σαν αποτέλεσμα της μαζικής νόσησης των εργαζομένων σε αυτές, με οποιοδήποτε άλλο τρόπο εκτός από την πραγματοποίηση των αναγκαίων προσλήψεων και κρατικών δαπανών. Και φυσικά, θέλουν ταυτόχρονα να αποφύγουν να αποζημιώσουν τις μικρές επιχειρήσεις, στις οποίες η εφαρμογή προληπτικών μέτρων σε ενδεχόμενη εμφάνιση κρουσμάτων στο προσωπικό, αναγκαστικά θα μεταφραστεί σε «λουκέτο» για πολλές ημέρες ή και ολόκληρες εβδομάδες.

Έτσι στις ΗΠΑ (πλέον όχι του Τραμπ αλλά του «σώφρονα» Τζο Μπάιντεν), το CDC (ο «αμερικανικός ΕΟΔΥ») εξέδωσε σύσταση περιορισμού της αυτο-απομόνωσης, άρα και αποχής από την εργασία, των διαγνωσμένων ασθενών Covid στις 5 ημέρες, χωρίς ανάγκη ύπαρξης αρνητικού αποτελέσματος τεστ και με μόνη προϋπόθεση να υποχωρούν (!) τα συμπτώματα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται – φυσικά ψευδώς – ότι η νέα οδηγία έρχεται ως αποτέλεσμα νέων επιστημονικών δεδομένων. Ωστόσο, οι αρμόδιοι ειδικοί έχουν τονίσει σε όλους τους τόνους ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει: «αν μειώσεις [την περίοδο απομόνωσης] στις πέντε μέρες, θα έχεις ένα μικρό αλλά σημαντικό αριθμό ανθρώπων που είναι μεταδοτικοί» (Ααρών Γκλατ, γιατρός και εκπρόσωπος της Ένωσης Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ), «ειλικρινά, είναι απερίσκεπτο να βαδίσεις έτσι (…), η διενέργεια τεστ για να βεβαιωθεί ότι ένας άνθρωπος δεν είναι πλέον μεταδοτικός είναι ζωτική» (Έρικ Τόπολ, κορυφαίος Αμερικανός γιατρός και ερευνητής), «δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία μεγάλη αλλαγή των επιστημονικών δεδομένων που να δικαιολογεί αλλαγή των οδηγιών» (νομικός και ειδικός του ΠΟΥ για θέματα δημόσιας υγείας).

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η ανοιχτή επιστολή που απέστειλε μόλις λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της αλλαγής, προσωπικά στην επικεφαλής του CDC, ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας “Delta”, στην οποία ζητούσε ακριβώς τον περιορισμό της περιόδου αυτο-απομόνωσης των ασθενών στις 5 μέρες! / Εικόνα: news.delta.com
Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η ανοιχτή επιστολή που απέστειλε μόλις λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της αλλαγής, προσωπικά στην επικεφαλής του CDC, ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας “Delta”, στην οποία ζητούσε ακριβώς τον περιορισμό της περιόδου αυτο-απομόνωσης των ασθενών στις 5 μέρες! / Εικόνα: news.delta.com

Παρότι η υιοθέτηση αυτής της επικίνδυνης σύστασης από το CDC δεν βασίστηκε σε κάποια νέα επιστημονικά δεδομένα, ήρθε ως αποτέλεσμα υπαρκτών «αιτημάτων» μιας όχι και τόσο επιστημονικής προέλευσης: το απαίτησαν οι μεγαλο-εργοδότες. Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η ανοιχτή επιστολή που απέστειλε μόλις λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της αλλαγής, προσωπικά στην επικεφαλής του CDC, ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας “Delta”, στην οποία ζητούσε ακριβώς τον περιορισμό της περιόδου αυτο-απομόνωσης των ασθενών στις 5 μέρες! Αυτή η στάση καταγγέλθηκε και από το συνδικάτο των νοσηλευτών NNU που δήλωσε πως «ενώ το CDC ισχυρίζεται ότι η αλλαγή υποκινείται από την επιστήμη, οι νοσηλευτές τονίζουν ότι οι εξασθενημένες κατευθυντήριες γραμμές απομόνωσης υποκινούνται από τους εργοδότες που θέλουν οι εργαζόμενοί τους να επιστρέψουν γρήγορα στην εργασία, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλές, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους».

Η τροποποίηση των συστάσεων του CDC, ήρθε κατόπιν μιας αντίστοιχης Βρετανικής, ενώ αμέσως ακολούθησαν οι κυβερνήσεις και άλλων «σοβαρών» κρατών όπως του Καναδά, της Αυστραλίας κ.α. (και φυσικά και της Ελλάδας – στην οποία αναλυτικά θα αναφερθούμε στη συνέχεια). Αντίστοιχη «ομοψυχία» επιδεικνύεται και στο άνευ όρων άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Μάλιστα, μόνο πριν λίγες μέρες και έπειτα από γενικευμένη κατακραυγή ο Νταγκ Φορντ, κυβερνήτης του Οντάριο στον Καναδά, ανέστειλε το μέχρι πρότινος προγραμματιζόμενο άμεσο άνοιγμα των σχολείων με εντολή για συνέχιση των μαθημάτων ανεξαρτήτως του αριθμού νοσούντων μαθητών σε ένα τμήμα. Το προφανές κίνητρο γι’ αυτές τις πολιτικές, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε μαζικές νοσηλείες ανήλικων παιδιών σε όλο τον πλανήτη, δεν είναι άλλο από την ανάγκη να αποφύγουν οι αστικές κυβερνήσεις τη χρηματοδότηση αδειών ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς.

Κυνική εφαρμογή δολοφονικών πολιτικών από την ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση φυσικά δεν διαφοροποιείται από την παγκόσμια καπιταλιστική τάση. Ήδη πριν την εμφάνιση της Όμικρον, είχε χωρίς ενδοιασμούς κηρύξει επίσημα το οριστικό «διαζύγιό» της με τις συστάσεις των ειδικών. Είχαμε τον Νοέμβριο την πομπώδη δήλωση Βορίδη, που αρνούταν προκαταβολικά την προοπτική ενός «οριζόντιου» λοκντάουν ακόμα κι αν το υποδείξει η επιτροπή ειδικών και φυσικά, τον περίφημο ισχυρισμό Μητσοτάκη στη Βουλή πως η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ δεν συντελεί σε αύξηση της θνητότητας (ένα εν γνώσει του ψέμα μάλιστα, όπως αποδείχθηκε από το γεγονός ότι τα σχετικά αποτελέσματα της έρευνας Τσιόδρα-Λύτρα είχαν κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση από την Άνοιξη).

Έτσι, με την εμφάνιση της υπερ-μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, η κυβέρνηση έσπευσε να ενσωματώσει όλες τις (ανοιχτά αντι-επιστημονικές) «καινοτομίες» των καπιταλιστικά ανεπτυγμένων χωρών. Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε τη, γνωστή πλέον, οδηγία για περιορισμό της απομόνωσης των ασθενών Covid στις 5 ημέρες με μόνη προϋπόθεση (όπως και στη σύσταση του αμερικανικού CDC) την «ηπιότητα» των συμπτωμάτων και όχι την ύπαρξη αρνητικού αποτελέσματος τεστ. Εδώ βέβαια, αυτό το «πετσόκομμα» του πρωτοκόλλου, ή ακόμα και η πλήρης κατάργησή του, είχε ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται από μεγαλο-εργοδότες πριν καν γίνει επίσημη κυβερνητική πολιτική. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η καταγγελία του Σωματείου Εργαζόμενων στα Public-MediaMarkt πως η εργοδοσία απαίτησε από διαγνωσμένα θετική εργαζόμενη με πυρετό να «πάρει ένα ντεπόν και να έρθει για δουλειά»!

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η καταγγελία του Σωματείου Εργαζόμενων στα Public-MediaMarkt πως η εργοδοσία απαίτησε από διαγνωσμένα θετική εργαζόμενη με πυρετό να «πάρει ένα ντεπόν και να έρθει για δουλειά»! / Εικόνα: bookworker.wordpress.com
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η καταγγελία του Σωματείου Εργαζόμενων στα Public-MediaMarkt πως η εργοδοσία απαίτησε από διαγνωσμένα θετική εργαζόμενη με πυρετό να «πάρει ένα ντεπόν και να έρθει για δουλειά»! / Εικόνα: bookworker.wordpress.com
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η καταγγελία του Σωματείου Εργαζόμενων στα Public-MediaMarkt πως η εργοδοσία απαίτησε από διαγνωσμένα θετική εργαζόμενη με πυρετό να «πάρει ένα ντεπόν και να έρθει για δουλειά»! / Εικόνα: bookworker.wordpress.com
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η καταγγελία του Σωματείου Εργαζόμενων στα Public-MediaMarkt πως η εργοδοσία απαίτησε από διαγνωσμένα θετική εργαζόμενη με πυρετό να «πάρει ένα ντεπόν και να έρθει για δουλειά»! / Εικόνα: bookworker.wordpress.com
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η καταγγελία του Σωματείου Εργαζόμενων στα Public-MediaMarkt πως η εργοδοσία απαίτησε από διαγνωσμένα θετική εργαζόμενη με πυρετό να «πάρει ένα ντεπόν και να έρθει για δουλειά»! / Εικόνα: bookworker.wordpress.com
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η καταγγελία του Σωματείου Εργαζόμενων στα Public-MediaMarkt πως η εργοδοσία απαίτησε από διαγνωσμένα θετική εργαζόμενη με πυρετό να «πάρει ένα ντεπόν και να έρθει για δουλειά»! / Εικόνα: bookworker.wordpress.com

Μάλιστα, ο ΕΟΔΥ, θέλοντας ίσως να διακριθεί διεθνώς ως ο μεγαλύτερος αρνητής της πανδημίας, επέκτεινε το παραπάνω «πρωτόκολλο υπερ-μετάδοσης» και στους υγειονομικούς εργαζόμενους! Ήδη έχουν αναφερθεί από νοσοκομειακούς γιατρούς περιπτώσεις όπου συνάδελφοί τους που είχαν νοσήσει και επέστρεψαν στο 5ήμερο, ενώ με δική τους πρωτοβουλία και χωρίς να προβλέπεται από την οδηγία του ΕΟΔΥ είχαν κάνει rapid τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα, βρέθηκαν όλοι θετικοί στα μοριακά τεστ που, επίσης με δικιά τους πρωτοβουλία, διενεργήθηκαν με την επιστροφή τους στο νοσοκομείο (με αποτέλεσμα να επιστρέψουν σπίτια τους για παράταση της απομόνωσής τους). Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα των συνθηκών υπερ-μετάδοσης που εν γνώσει της προκαλεί η κυβέρνηση, μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία.

Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι ήδη εμφανές: 30 υγειονομικοί εργαζόμενοι σε καραντίνα στο (αντικαρκινικό!) νοσοκομείο Άγιος Σάββας, πάνω από 90 στον Ευαγγελισμό, συνολικά 2.000 πανελλαδικά σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝΟ Πρόεδρος των εργαζομένων του Ευαγγελισμού μάλιστα, κατήγγειλε ότι οι προϊστάμενοι των κλινικών ασκούν πιέσεις στους εργαζομένους του νοσοκομείου να μην κάνουν τεστ, με σκοπό να συνεχίζουν να δουλεύουν ακόμα και αν είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

Αυτή η πολιτική «ενίσχυσης του κορωνοϊού» από την κυβέρνηση, είναι η συνέπεια της επιμονής της να συνεχίζει τις περικοπές των κρατικών δαπανών για την Υγεία. Για μια ακόμη χρονιά εν μέσω πανδημίας, ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε για το 2022 περιλαμβάνει σκληρές περικοπές ακόμα και σε ζωτικούς τομείς της Υγείας. Η κυβέρνηση έχει πάψει πλέον ακόμα και να παριστάνει ότι ενδιαφέρεται για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως άλλωστε φάνηκε και μετά το σκάνδαλο της έρευνας Τσιόδρα-Λύτρα, όπου το σοκαριστικό εύρημα της αυξημένης, σε σχέση με την Αττική, πιθανότητας θανάτου διασωληνωμένων ασθενών κατά 35% για τη Θεσ/νίκη και κατά 40% για την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν ακολουθήθηκε ούτε από μια υποτυπώδη επικοινωνιακού τύπου δέσμευση για βελτίωση αυτής της κατάστασης.

Η «οικονομική στενότητα» των κρατικών ταμείων, συνεχίζει φυσικά να υφίσταται μόνο για την Υγεία και τις κοινωνικές δαπάνες. Τα «δώρα» στους καπιταλιστές δεν επηρεάζονται στο ελάχιστο, με πιο πρόσφατο «κρούσμα» το νομοσχέδιο «για την αντιμετώπιση της πανδημίας» που έφερε η κυβέρνηση στο τέλος του έτους, το οποίο περιλαμβάνει 44 άρθρα σχετικά με τη δημόσια υγεία και 102 άρθρα πάσης φύσης διευκολύνσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Εξίσου προκλητική υπήρξε και η εκ νέου άρνηση συνταγογράφησης των μοριακών τεστ και η μόλις κατά 13 ευρώ μείωση του πλαφόν στην τιμή τους, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς έξαρσης των κρουσμάτων και της διεθνώς αναγνωρισμένης μείωσης της εγκυρότητας των ράπιντ τεστ ως προς την παραλλαγή Όμικρον: η κυβέρνηση λειτουργεί ως προστάτης, όχι της δημόσιας υγείας αλλά, της κερδοφορίας των ιδιωτικών μονάδων, που μέσα σε συνθήκες υπερ-διασποράς του ιού θησαυρίζουν από τη μαζική ζήτηση του πληθυσμού για μοριακά τεστ.

Άνοιγμα των Σχολείων: «ανοσία της αγέλης» στην πλάτη των παιδιών

Αποκορύφωμα του κυνισμού που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση στην τέλεση αυτών των εγκλημάτων κατά της υγείας του λαού, είναι αναμφίβολα το σχεδιαζόμενο άνοιγμα των Σχολείων. Σε όλο τον πλανήτη, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις ότι η λειτουργίαΣχολείων στις τρέχουσες συνθήκες ισοδυναμεί με πραγματική καταστροφή. Στις χώρες όπου, παρά τις εκκλήσεις αυτές, τα Σχολεία λειτούργησαν κανονικά, σημειώθηκε ήδη μια εκτόξευση των εισαγωγών παιδιών σε νοσοκομεία. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι διαφορετική. Σύσσωμοι γιατροί και επιστήμονες προειδοποιούν ότι το άνοιγμα των Σχολείων θα οδηγήσει σε μια δραματική κατάσταση (Γεροτζιαφάς και Καπραβέλος, Παυλάκης και Λινού).

Τη στιγμή που γονείς και εκπαιδευτικοί εξεγείρονται ενάντια στα σχέδια της, η κυβέρνηση όχι μόνο ανοίγει τα Σχολεία, αλλά δεν λαμβάνει και κανένα πρόσθετο μέτρο προστασίας (απαξιούμε να υπολογίσουμε τα τρία αντί για δύο σελφ τεστ…), διατηρώντας μάλιστα και το επικίνδυνο πρωτόκολλο που ισχύει από τον Σεπτέμβριο, για κλείσιμο τμημάτων μόνο αν νοσεί το 50%+1 των μαθητών (το οποίο μάλιστα έγινε γνωστό ότι έβγαλε η υπουργός Παιδείας «από το κεφάλι της», χωρίς καμιά επιστημονική εισήγηση)!

Κάτω η κυβέρνηση που εγκληματεί κατά της υγείας!

Αυτές οι εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης, σηματοδοτούν μια πλήρη παραίτηση από κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Η αποτροπή της κατάρρευσης των νοσοκομείων, των χιλιάδων νέων θανάτων και της μαζικής νόσησης του πληθυσμού – αυτή τη φορά συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό – μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ανατροπή της κυβέρνησης. Όλες οι μαζικές εργατικές οργανώσεις πρέπει να θέσουν αυτόν ως κοινό στόχο – και να συντονιστούν ουσιαστικά για να καλέσουν τους εργαζόμενους και τους νέους να αγωνιστούν για να τον κάνουν πραγματικότητα. Ο μόνος δρόμος που μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και η ανάδειξη μιας εργατικής κυβέρνησης που θα εφαρμόσει μια επαναστατική, σοσιαλιστική πολιτική.

– Άμεση επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και ένταξή τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

– Δωρεάν τεστ ανίχνευσης του ιού για όλους τους πολίτες, σε μονάδες με καθημερινή λειτουργία σε κάθε Δήμο.

– Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ και αποφασιστική ενίσχυση των ΜΕΘ και της Πρωτοβάθμιας Υγείας σύμφωνα με τις υποδείξεις των συνδικαλιστικών ενώσεων των υγειονομικών.

– Όχι στο εγκληματικό άνοιγμα των Σχολείων! Αφού υποχωρήσει η τρέχουσα έξαρση, να παρθούν μέτρα για την αποφόρτιση του συνωστισμού που δημιουργείται καθημερινά στις σχολικές αίθουσες, σύμφωνα με τις υποδείξεις των συνδικαλιστικών ενώσεων των εκπαιδευτικών.

– Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς και άμεση προμήθεια οχημάτων για αύξηση των δρομολογίων!

– Άμεση μαζική προμήθεια από το δημόσιο σύστημα Υγείας όλων των φαρμάκων που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην θεραπεία της νόσου!

– Πρόγραμμα καθολικού εμβολιασμού, κηρυγμένου ως υποχρεωτικού λόγω της παρούσας έκτακτης κατάστασης σοβαρής απειλής για τη δημόσια υγεία, χωρίς εκδικητικού τύπου οικονομικές ή άλλες κυρώσεις!

– Κατάργηση της επικίνδυνης οδηγίας ΕΟΔΥ για περιορισμό της αυτο-απομόνωσης! Πλήρης άδεια απομόνωσης – ανάρρωσης με κανονικές αποδοχές για εργοζόμενους που διαγνώσκονται θετικοί στον ιό!

– Κάτω η εγκληματική κυβέρνηση της άρχουσας τάξης! Τα μέλη της κυβέρνησης θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την εγκληματική τους αδιαφορία και τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της πολιτικής τους!

marxismos.com/