Η βιαιοπραγία και οι πύλες της γνώσης

Η βιαιοπραγία και οι πύλες της γνώσης

  • |

Όσο ζει και «κοσμεί» αυτήν τη χώρα ο υπουργός (!) Άδωνις Γεωργιάδης, δε θυμάται ποτέ να έμπαιναν στον πανεπιστημιακό χώρο ένστολα, οπλισμένα όργανα της κρατικής εξουσίας, μάλιστα κόμπαζε δημοσία για τούτο το επίτευγμα της καλύτερης, όπως αναιδώς ρεκάζει, κυβέρνησης που πέρασε από τον ταλαίπωρο τόπο μας. Και το λέει με στόμφο και πόζα, λες και από αυτό θα κριθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης και θα διαχυθεί στο πόπολο αίσθημα ασφάλειας. Ασφαλώς, δεν αξίζει να ασχολείται κανείς με τον οιηματία και κομπορρήμονα αυτόν πολιτικό (!), έλα όμως που τον βλέπουμε καθημερινά στα τηλεοπτικά κανάλια, φωνούντα και τσιρίζοντα, υπερασπιζόμενο την καρέκλα του [και όχι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, όπως ανατριχιαστικά λαλεί – και επηρεάζει ακόμη πολλούς].

Γιώργος Σταματόπουλος

Η αστυνόμευση των πανεπιστημίων, με τους 400 ειδικά εκπαιδευμένους [γιατί η ειδίκευση, παρακαλώ;] δεν προιοιωνίζεται ομαλές καταστάσεις για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, την παιδεία, τη δημοκρατία. Τα πανεπιστήμια οφείλουν να είναι προστατευμένα από εγκληματικά στοιχεία, ναι, αλλά αυτό μπορούν να το επιτύχουν από μόνα τους, χωρίς τη βοήθεια εξωπανεπιστημιακών υπηρετών της κρατικής -πρέπει να τονίζεται αυτό- εξουσίας. Διάβασα ότι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξίνισε τα μούτρα του με τις αντιδράσεις των φοιτητών στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φτιάξει στρατόπεδα αντί για χώρους ελεύθερης διακίνησης ιδεών [και προσώπων].

Έχουν μια ικανότητα να αντιστρέφουν την πραγματικότητα οι εκάστοτε κυβερνώντες, ειδικά οι σημερινοί αποδεικνύονται τερατωδώς ψύχραιμοι σε αυτήν την κατεργαριά. Παίρνουν βέβαια δύναμη από την ανοησία μερικών φοιτητών (;) να βιαιοπραγούν κατά καθηγητών την ώρα της διδασκαλίας κι έτσι να διαλαλούν, δίνοντας θριαμβευτικό τόνο στη φωνή τους, ότι είναι απαραίτητη η αστυνόμευση για να εκλείψουν αυτές οι εγκληματικές ενέργειες. Η χειροδικία είναι όντως εγκληματική ενέργεια και πρέπει να καταδικάζεται από κάθε εχέφρονα πολίτη, όχι απαραίτητα από θεσμικά όργανα. Δεν ξέρω πώς νιώθουν την ώρα που ασκούν βία σε ένα ανθρώπινο, ανυπεράσπιστο σώμα οι άνθρωποι αυτοί, δεν μας έχουν δα διαφωτίσει και οι «ειδικοί» πού οφείλεται το ξέσπασμα της βίας, αν και υπάρχουν αμέτρητες θεωρίες [αλλά μόνο θεωρίες] για το φαινόμενο.

Ο χώρος της Παιδείας δεν είναι τα κτίρια, είναι το υπόβαθρο του καθενός και η απόφασή του να κατοχυρώσει τη γνώση, το θαύμα αυτό του είδους άνθρωπος. Όταν κανείς εισέρχεται στις πύλες της γνώσης δεν μπορεί να βιαιοπραγήσει εναντίον οιουδήποτε, εκτός πια κι αν κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα, εάν ο «εχθρός» επιζητεί με μανία τη φυσική του εξόντωση [αλλά τέτοια συμβαίνουν μόνο σε φασιστικά καθεστώτα, όχι σε μορφές έστω και ανάπηρης ή ελλιπούς δημοκρατίας, καλή ώρα]. Η ενδυνάμωση της δημοκρατίας είναι θέμα της κοινωνίας, των φοιτητών εν προκειμένω και όχι του Άδωνη ή του Θεοδωρικάκου, αυτών των μεταλλαγμένων ιδεολογικά πολιτικών, που είδαν το φως το αληθινό στον τάχα φιλελευθερισμό -τρομάρα τους- της Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου οι κάμερες παρακολούθησης της κάθε μας κίνησης, εκ μέρους της εξουσίας, έχουν τοποθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια στη ζωή μας.

efsyn.gr