Βαριές ποινές για ποιους;

Βαριές ποινές για ποιους;

  • |

«Στη χώρα των κακουργημάτων! Το φαινόμενο έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις: Με αφορμή κάποια υπόθεση που προβάλλουν –και συχνά διογκώνουν– τα ΜΜΕ, η ποινική νομοθεσία μας δέχεται ομαδικά πυρά ως υπερβολικά “επιεικής”. Τηλεοπτικοί και διαδικτυακοί τιμητές, καθώς και παντοειδείς δημοσιογραφούντες, αγανακτούν για την έλλειψη αυστηρότητας των διατάξεων που προβλέπουν την περί ης πρόκειται συμπεριφορά και απαιτούν από τον νομοθέτη να την πατάξει.

Αντα Ψαρρά

Εν τούτοις, πολλές από τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες “αυστηροποίησης” της ποινικής νομοθεσίας μας την επιμολύνουν με ασθένειες του παρελθόντος. Η παραγωγή φρέσκων κακουργημάτων συνδυάζεται με τον ευτελισμό των πλημμελημάτων ως οιονεί μη αξιόποινων πράξεων, ενώ η εισαγωγή ανελαστικών και δυσανάλογων ποινών και η τιμωρητική παραμόρφωση πολύτιμων σωφρονιστικών θεσμών, όπως η υφ’ όρον απόλυση, εμποδίζουν την εξατομικευμένη ποινική μεταχείριση και οδηγούν σε συμφόρηση των φυλακών […] Αν η τάση αυτή δεν ανακοπεί, η Ελλάδα δεν θα αργήσει να μετατραπεί σε μία –μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση– χώρα ονομαστικών κακουργημάτων που αδυνατεί να διαχειριστεί ορθολογικά την εγκληματικότητα».

Κι αν αυτά φαντάζουν στους πάσης φύσεως τιμωρούς ως εμμονές της Αριστεράς και των «δικαιωματιστών», τους πληροφορούμε ότι κάνουν λάθος. Το απόσπασμα προέρχεται από άρθρο του προέδρου των ποινικολόγων καθηγητή Η. Αναγνωστόπουλου. Ο κάθε άλλο παρά φιλοαριστερός καθηγητής και συνήγορος πολλών επώνυμων κατηγορουμένων, έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια (και ως μέλος της Νομοπαρασκευαστικής των Κωδίκων του 2019) υπέρ ενός σύγχρονου και αναλογικού ποινικού δικαίου. «Μόνη η απειλή διά του νόμου αυστηροτάτων ποινών δεν συμβάλλει τόσο καθοριστικά στην αποτροπή της τέλεσης σοβαρών εγκλημάτων», σημειώνει.

Το πρόβλημα βέβαια που διαφεύγει στον καθηγητή και στο οποίο βρίσκει έδαφος η μεσαιωνική αυτή εκστρατεία, είναι η διαχρονική ατιμωρησία ειδικών κατηγοριών κατηγορουμένων (διεφθαρμένοι πολιτικοί, αξιωματούχοι, αστυνομικοί, «αξιοσέβαστοι» πολίτες που κακοποιούν, βιάζουν και λιντσάρουν, επιχειρηματίες που βυσσοδόμησαν με δημόσιο χρήμα, τραπεζίτες κλπ. Όλοι αυτοί όμως, όσο βαριές ποινές κι αν προβλέπονται για τους κοινούς θνητούς, παραμένουν πάντα στο απυρόβλητο!

efsyn.gr