Για τις απούσες πολιτικές προτάσεις

Για τις απούσες πολιτικές προτάσεις

  • |

Καλά κάνετε -γράφει αναγνώστης, δεξιών πεποιθήσεων, όπως συστήνεται- και μας θυμίζετε το γενεαλογικό δέντρο της Νέας Δημοκρατίας, αποφεύγετε όμως να καταθέσετε προτάσεις για το πώς μπορεί μια κυβέρνηση να διαχειριστεί τα μέγιστα προβλήματα της χώρας, ειδικά την πανδημία, που ταλαιπωρεί ολόκληρη την υφήλιο. Μάλιστα. Προτάσεις οφείλουν να εμφανίσουν τα πολιτικά κόμματα, που εκπροσωπούν μεγάλα κομμάτια του ελληνικού λαού, διότι αυτή είναι η «δουλειά» τους -για να μην παρεξηγιόμαστε.

Γιώργος Σταματόπουλος

Είναι αναγκαίο όμως να μεταφέρεται στις σελίδες των εφημερίδων η κοινή αλήθεια [διότι υπάρχει και εξαιρετική αλήθεια], η ιστορική ας πούμε αλήθεια την οποία φαίνεται να αγνοούμε πολλοί από εμάς και όχι μόνο από τους νέους, που πράγματι αδιαφορούν για το τι συνέβη τις προηγούμενες δεκαετίες [ή και χιλιετίες, δεν έχει σημασία πια]. Δεν μπορεί το κάθε μειράκιο της πολιτικής να διεκδικεί για πάρτη του τη δημοκρατία χωρίς να γνωρίζει ποιοι έχουν αγωνιστεί για την εγκαθίδρυσή της και την παγίωσή της στο νεοπαγές ελληνικό κράτος, πόσο αίμα έχει χυθεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διασφάλιση της εργασίας και λοιπά, άγνωστα στους νέους πολιτικούς της φιλελεύθερης παράταξης.

Για τους νέους βεβαίως, αλλά και για κάθε νουνεχή, σημασία έχει μια ανάλυση που να αναδεικνύει τα σύγχρονα, πολυπλοκότερα από ποτέ προβλήματα [πρόσφυγες, τεχνολογικές εξελίξεις, ψηφιακός κόσμος, π.χ.], που έχουν ανακύψει και στα οποία οι έως τούδε πολιτικοί αδυνατούν να βρουν μια υποφερτή λύση. Τα κόμματα, όντως, συνομιλούν κάπως αρχαιοπρεπώς σε ό,τι αφορά τη νέα πραγματικότητα και φαίνονται αμήχανα [να μην πούμε ανίκανα] να κουμαντάρουν το κράτος και την κοινωνία.

Έχουν ασφαλώς επισημανθεί τα ως άνω και πολλά περισσότερα, δεν ξεμυτίζει εντούτοις νέος πολιτικός λόγος ο οποίος θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που μας περιβάλλουν. Αν περιμένουν από δημοσιογράφους οι αναγνώστες και όχι από πολιτικούς έναν τέτοιο λόγο, μάλλον δεν έχουν άδικο (!), αλλά πρέπει να πουν κάτι και οι ειδικοί αναλυτές -ρεαλιστές εν πολλοίς και όχι μελλοντολόγοι της συμφοράς· οικονομικές προβλέψεις δύσκολα επαληθεύονται, οι πολιτισμικές όμως είναι καθημερινά δίπλα μας και σχεδόν μας εξοντώνουν μια και τούτη η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τη σημασία του πολιτισμού και τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει στην πορεία της χώρας [στον εξευγενισμό της]. Να σκεφτεί κανείς ότι υπουργός Πολιτισμού είναι κάποια κυρία που ακούει στο όνομα Μενδώνη. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ποιοι υπουργεύουν στην Υγεία και την Παιδεία -θα ήταν αστείο αλλά και οδυνηρό, οπότε…

Προτάσεις λοιπόν, έχει δίκιο ο αναγνώστης. Ανάγκη πάσα, άρα, να στρωθούν στη δουλειά όσοι ακόμη νομίζουν ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν τις ασθενείς κοινωνικές τάξεις και με το έργο τους να τις ανακουφίσουν ή να τις ανυψώσουν, υλικά και πνευματικά, να πάνε μια βόλτα στη νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα και να μη χασομεράνε στα καφέ του κέντρου της Αθήνας -είναι και αηδιαστικό αυτό.

Αδυνατούν οι πλείστοι να καταλάβουν το εξής: αστυνομία, εκκλησία, στρατός υστερούν έναντι του πολιτισμού; Δεν είναι ερώτηση, θα έπρεπε να είναι επίγνωση.

efsyn.gr