Το ΥΠΕΝ… ανακάλυψε τις ρήτρες αναπροσαρμογής

Το ΥΠΕΝ… ανακάλυψε τις ρήτρες αναπροσαρμογής

  • |

Να ήταν κάποιο εφιαλτικό όνειρο, να είναι οι κάλπες που ξεσκονίζονται, να είναι κάτι άλλο; Ο,τι και να είναι, σημασία έχει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξύπνησε και ζητά επειγόντως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στοιχεία για το πώς οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας εφαρμόζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς που στέλνουν προς τους καταναλωτές.

Οπως επανειλημμένως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» στο παρελθόν, οι ρήτρες αναπροσαρμογής εφαρμόζονται με αμφιλεγόμενους τρόπους εδώ και χρόνια στους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά τα πράγματα άρχισαν να ζορίζουν πραγματικά, από την ώρα που οι χονδρικές τιμές ρεύματος πήραν την ανηφόρα, μέσα στο περασμένο καλοκαίρι.

Άρης Χατζηγεωργίου

Τότε έχασαν το φως τους οι καταναλωτές που είχαν παρασυρθεί από τις διαφημίσεις και έφυγαν από τη ΔΕΗ, για να πάνε σε άλλες εταιρείες, που είχαν φθηνότερη βασική χρέωση, αλλά δίπλα χρέωναν και ρήτρα. Συνέπεια αυτού του γεγονότος δεν ήταν τότε να γίνει έλεγχος στον τρόπο εφαρμογής της ρήτρας στις άλλες εταιρείες, αλλά η ΡΑΕ, με απόφασή της τον Αύγουστο, στην οποία ουδείς αντέδρασε, να επιβάλει ρήτρα χονδρικής τιμής και στη ΔΕΗ. Οι τιμές χονδρικής, από τον Σεπτέμβριο, άρχισαν να απογειώνονται, φθάνοντας και ξεπερνώντας κατά πολύ τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 50 ευρώ στην αρχή του 2021.

Οι καταναλωτές αλάλιασαν και η κυβέρνηση, διά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αντί ελέγχων, άρχισε να εξαγγέλλει επιδοτήσεις. Παίρνει δηλαδή χρήματα που μαζεύονται στα ταμεία από τις αυξημένες χρεώσεις και τα επιστρέφει στην αγορά. Και μάλιστα, αυτό το κάνει με τεράστια καθυστέρηση καθώς, για παράδειγμα, οι λογαριασμοί του Ιανουαρίου έχουν αρχίσει να εκδίδονται, χωρίς να έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το πώς θα μοιραστεί η επιδότηση. Να κατάλαβε άραγε ότι αυτή η ανακύκλωση χρήματος είναι πίθος των Δαναΐδων;

efsyn.gr/