Ζουν ανάμεσά μας//του Ηρακλή Λογοθέτη

Ζουν ανάμεσά μας//του Ηρακλή Λογοθέτη

  • |

Ενώ οι άνθρωποι που ψάχνουν τρόπους να πλησιάσουν την αλήθεια είναι λίγοι, όσοι νομίζουν πως τη βρήκαν περισσεύουν.

Φανατικά πεπεισμένοι ότι την κατέχουν, εξ ολοκλήρου και ετοιμοπαράδοτη δίκην παλλακίδος, τη σφίγγουν στη κλειστή τους γροθιά έτοιμοι να την εξαπολύσουν σαν κεραυνό.

Αυτοί την ξέρουν και οι άλλοι οφείλουν να τη μάθουν.

Έχουν λοιπόν αποστολή να γονατίσουν τους αδαείς μπροστά της, αν χρειαστεί δια ροπάλου.

Μ’ αυτά τα άρρωστα μυαλά, παρωπιδοφόροι και κοντόφθαλμοι, εριστικοί και επηρμένοι, βρίσκονται παντού. Στην ιαχή της κερκίδας και στην κομματική βουή, στο τηλεοπτικό δικαστήριο και στο καφενείο της γειτονιάς. Διακρίνονται εύκολα από το πυρετικό βλέμμα και την υψωμένη φωνή, το οργίλο ύφος και το απύθμενο θράσος, την ακαμψία στη στάση και την τυφλή πίστη στη γραμμή.

Στην οποιαδήποτε γραμμή υπαγορεύει ο αρχηγός, ο καθοδηγητής ή ο πατερούλης.

Ορφανοί από κρίση υποκύπτουν στη διαταγή, μεταμφιέζουν την αμάθειά τους σε ισχυρογνωμοσύνη και συγκαλύπτουν την εσωτερική τους αστάθεια καταφεύγοντας στον βηματισμό της ορδής. Φοβούνται την πολυμορφία, δεν ανέχονται την ατέλεια του κόσμου, και απεχθάνονται όσους βλέπουν τις ρωγμές του.

Ερμηνεύουν την ευγένεια των άλλων ως υποχωρητικότητα και βιάζονται να κατατροπώσουν τον κάθε αμφισβητία χωρίς, όπως γράφει ο φίλος Ιππος Υψαύχης, ούτε στιγμή ν’ αναρωτηθούν μήπως έχει κι εκείνος ένα μέρος του δικαίου.

Κράχτες της σιγουριάς, ακόλουθοι της ρωμαλέας άποψης και οπαδοί του απόλυτου, δεν έχουν αμφιβολίες. Από την βάσανο των κυλιόμενων ερωτημάτων προτιμούν τα καρφιά των σταθερών απαντήσεων.

Γι αυτούς ό έτερος δεν θα γίνει ποτέ εταίρος. Η διαφωνία τρέπεται αυτομάτως σε αντιδικία, ο συναγωνισμός σε ανταγωνισμό και η αντιπαλότητα των απόψεων σε εχθρότητα. Πάσχοντας από ημιπληγία της προσωπικής βούλησης γίνονται βουλιμικοί της ομαδικής βίας.

Κινούνται με τη δυναμική της αγέλης, ορκίζονται στο μίσος, σχηματίζουν συμμορίες. Είναι έτοιμοι να χειραγωγηθούν και να προβοκάρουν, να τα σπάσουν και να λυντσάρουν, να ποδοπατήσουν και να σκοτώσουν. Είναι πολλοί και ζουν ανάμεσά μας.