Αντικομμουνισμός χωρίς κομμουνισμό

Αντικομμουνισμός χωρίς κομμουνισμό

  • |

Μου στέλνει η φίλη Δώρα από τη Γερμανία ένα μήνυμα μεταξύ θυμού και απελπισίας (κυρίως το δεύτερο). Το παραθέτω αυτούσιο: «Η προπαγάνδα στην κυριολεξία είναι αφόρητη… Ο Μπάιντεν μιλάει για παγκόσμιο πόλεμο στις 15.2! Ολοι δίνουν πολεμικά ανακοινωθέντα. Η Γαλλία και η Γερμανία φαίνονται πιο συγκρατημένες -πολύ αργά για κροκοδείλια δάκρυα- αλλά η κατάσταση περιγράφεται απειλητική. Ενας αντικομμουνισμός χωρίς κομμουνισμό.

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Είναι τρομερή η δύναμη των φαντασμάτων, και βέβαια η δύναμη του συστήματος. Κι αντί να είμαστε στους δρόμους για να μη γίνει πόλεμος, υπογράφουμε pétition. Νιώθω μεγάλη αδυναμία». Η Δώρα δεν θα θιγεί για την παραβίαση του απορρήτου της αλληλογραφίας. Για λόγους ισοτιμίας αποκαλύπτω και τη δική μου απάντηση: «Εύστοχο! Αντικομμουνισμός χωρίς κομμουνισμό. Μαυρίλα. Δεν θα γίνει πόλεμος. Αλλά μπορεί να έχουμε όλες τις ψυχολογικές συνέπειές του. Φόβο και συσπείρωση στην εξουσία». Συγκατένευσε και η Χρις, έτερη αποδέκτρια του μηνύματος.

Σε όσα ακούμε από τα μονοδιάστατα διεθνή ΜΜΕ εδώ και εβδομάδες, το κλίμα θυμίζει αντισοβιετική υστερία της δεκαετίας του ’60 ή του ’80. Η Ρωσία μπορεί να είναι παράδεισος των ολιγαρχών και του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, ο Πούτιν μπορεί να είναι ένας αυταρχικός ηγέτης με μεγαλορωσικά οράματα. Αλλά ο εχθρός που έχει κατασκευάσει η ηγεσία της Δύσης μοιάζει με καρικατούρα της ΕΣΣΔ, στο όνομα της οποίας ο «κομμουνισμός» παρουσιαζόταν ως η επιθετική, επεκτατική, αιμοσταγής, ανθρωποφάγα δύναμη που απειλούσε την ευημερία της Ευρώπης, της Αμερικής, του κόσμου.

Αν και επί τέσσερις δεκαετίες Ψυχρού Πολέμου στο ισοζύγιο στρατιωτικών επεμβάσεων η αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή υπεροχή είναι αιματηρά συντριπτική, είναι η πρώην ΕΣΣΔ -κι ό,τι απομένει από αυτή στην αστική Ρωσία- που κόλλησε τη ρετσινιά του «εισβολέα». Κανείς δεν έχει όρεξη να υπερασπιστεί το καθεστώς Πούτιν, αλλά πρόκειται για εξωφρενική αντιστροφή της πραγματικότητας, που κρύβει κι έναν βαθύτατο, σχιζοειδή αντικομμουνισμό, Αλήθεια, μετά όσα έχουν συμβεί από το 1989 στον πλανήτη, αισθάνεται κανείς ασφαλής υπό την παγκόσμια αμερικανική ηγεμονία;

.efsyn.gr