Ενας βαθύς, ελληνικός συντηρητισμός

Ενας βαθύς, ελληνικός συντηρητισμός

  • |

Θέλει πολλά ψωμιά να φάει η ελληνική κοινωνία, ώσπου να αποδεχτεί την κάθε είδους διαφορετικότητα, που φέρουν τα μέλη της, ως εκ της φύσεως αλλά και του νόμου. Γιατί να αυτοκτονήσει ο πατέρας του ομοφυλόφιλου γιου του; Διότι η κοινωνία και μάλιστα η μικρή ενός νησιού λοιδορούσε τον γιο του, που εμφανίστηκε σε βίντεο με ερωτικές περιπτύξεις με άλλον άντρα. Χασκογελούσε προφανώς περιχαρής η μικρή κοινωνία για τον πατέρα, που είχε τέτοιο γιο. Κοινωνία απολίτιστη, που αδυνατεί να κατανοήσει τη φύση [τη φυσική επιλογή]. Προηγήθηκε το έγκλημα της δημοσίευσης του βίντεο -αυτά είναι αρρωστημένα πράγματα. Οι ερωτικές επιλογές αφορούν τον καθένα ξεχωριστά και ουδείς έχει το δικαίωμα να κρίνει και να κατακρίνει αυτές τις επιλογές. Εξάλλου, πόθεν αντλεί αυτό το δικαίωμα; Υπάρχει κάποιος νόμος που επιβάλλει στα μέλη της κοινωνίας πώς θα διαχειρίζονται το σώμα τους; Κάτι τέτοιο θα ήταν εξωφρενικό, διότι αντίκειται στην ελευθερία· ελευθερία που δεν προσβάλλει την ελευθερία του άλλου.

Γιώργος Σταματόπουλος

Να επαιρόμαστε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων όχι μόνο για τους Μαραθώνες και τις Σαλαμίνες, αλλά και για τους Ανακρέοντες, τους Ιβυκους, τους Θεόγνιδες [Πλάτωνες και λοιπούς], που είχαν γνωρίσει τις επεκτάσεις και τις διαστάσεις της ερωτικής επιθυμίας και ουδόλως τις κατέκριναν. Δεν περιμένει κανείς από τους σύγχρονους Ελληνες να έχουν εντρυφήσει στους αρχαίους τους, παρότι συχνά τους επικαλούμαστε, για λάθος πάντοτε λόγους [σοβινιστικούς, εθνικιστικούς κ.ά.]. Επ’ ουδενί λόγω αναφέρομαι στην «κατάργηση» της διάκρισης των δύο φύλων, είναι σεβαστή, όμως, κάθε «παρέκκλιση», που δεν ενοχλεί τον διπλανό. Χωρίς την παρέκκλιση των πιπτόντων ατόμων, έλεγε -διά του Λουκρητίου- ο Επίκουρος, δεν θα υπήρχε ζωή, δεν θα υπήρχε η ποικιλία, που είναι ό,τι ομορφότερο [και το πιο συγκλονιστικό] σε τούτον τον πλανήτη.

Να πούμε και τούτο: Μπορεί τα καφενεία σε μερικά θέματα να αποπνέουν πανεπιστημιακή μόρφωση, υπάρχουν όμως και φορές [οι περισσότερες, δυστυχώς], που είναι καθαρή Ιερά Εξέταση. Κι εδώ αρχίζει το δράμα μας, διότι σε καφενεία έχουμε γαλουχηθεί οι πλείστοι ακόμη κι εκείνοι που μεγάλωσαν σε αστικά τάχα «περιβάλλοντα», ακόμη και σε ευρωπαϊκά, αγγλοσαξονικά και λοιπές παιδείες. Οι τελευταίοι πλειστάκις υστερούν σε οξύνοια και εμβρίθεια από τους καφενόβιους, έχουν το τακτ όμως να προφυλάσσονται από τον «μπρουταλισμό» όσων επαναπαύονται στον πρωτόγονο ξερολισμό τους και στη διάθεση να σκώπτουν τις «αδυναμίες» των διπλανών, που στην ουσία είναι δικές τους αδυναμίες να κατανοήσουν το νόημα και τον σεβασμό στον συνάνθρωπο. Οι καφενόβιοι θα έπρεπε να ντρέπονται [καθώς και όσοι δημοσίευσαν το επίμαχο βίντεο] και όχι ο πατέρας -αλλά μάλλον ζητάμε ψύλλους στ’ άχυρα.

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τον συντηρητισμό της ελληνικής κοινωνίας και τον ολοένα αυξανόμενο ρυθμό αυτού του συντηρητισμού, με τους πατριώτες και εθνικόφρονες, δήθεν, που μας κυβερνάνε [που δήθεν μας κυβερνάνε, για να είμαστε πιο σαφείς]. Εχουν δίκιο ίσως όσοι επιμένουν ότι εκ της κεφαλής όζει ο ιχθύς, αλλά πού να το βρουν και αυτοί οι καψεροί; Κρίμα· όφειλε ο πατέρας να υπερασπιστεί τον γιο του [τον εαυτό του, το ανθρώπινο σώμα, την ποικιλία, την ίδια την ανθρωπότητα].

.efsyn.gr