Εποποιίας εγκώμιον

Εποποιίας εγκώμιον

  • |

Εποποιία είναι να καίγεσαι το καλοκαίρι, να πνίγεσαι το φθινόπωρο, να κοκαλώνεις τον χειμώνα αλλά να κάνεις λόγο για μια κυβέρνηση «επιτυχιών ή λιγότερο επιτυχημένων αποτελεσμάτων».

Εποποιία είναι να είσαι η πρώτη χώρα σε νεκρούς από την πανδημία, που καταλήγουν αβοήθητοι εκτός ΜΕΘ και από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, και να δηλώνεις ότι πρόκειται για μια χώρα «με καταπληκτική ποιότητα ζωής».

Ιωάννα Σωτήρχου

Εποποιία είναι να έχει φρακάρει η με λεόντειο σύμβαση υπέρ του επιχειρηματικού ομίλου παραχωρημένη Αττική Οδός και να τη βοηθάς δημοσία δαπάνη με φαντάρους, διατρανώνοντας τον κρατικό καπιταλισμό.

Εποποιία είναι να μετατρέπεις τα σκάνδαλα σε σκευωρίες, να χαρακτηρίζεις συμμορίτες τους δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν και να μιλάμε για διάκριση εξουσιών. Εποποιία είναι να μιλάς για υπόδικους της αντιπολίτευσης, όταν κάποιοι άλλοι υπόδικοι χαριεντίζονται με πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης και έχαιραν, ως μη όφειλαν, αστυνομικής φύλαξης. Ή να κάνεις ότι δεν τους γνωρίζεις όταν τους έχεις αναθέσει θέση καλλιτεχνικού διευθυντή στο πρώτο θέατρο της χώρας και σου έθεταν συμβολικά μια ακρόπολη στα πόδια.

Συνήθης εποποιία βέβαια είναι η επιλεκτική αμνησία: δεν θυμόσουν ότι γνώριζες ούτε τον μεγαλοπαράγοντα εφοπλιστή-εκδότη-καναλάρχη-ποιητή κουμπάρο της αδελφής σου αλλά ούτε και το μεγαλοστέλεχος εν Ελλάδι του γερμανικού κολοσσού που καταδικάστηκε μόνο στην αλλοδαπή και σου έκανε το πανηγυρικό ντεμπούτο στη… λησμοσύνη, με τηλεφωνικό κέντρο αξίας χιλιάδων ευρώ που απλώς είχες ξεχάσει να εξοφλήσεις.

Εποποιία είναι να μετατρέπεις αρχαιολογικούς χώρους-νησιά σε ιδιωτική σαλονοτραπεζαρία για να δεξιωθείς κροίσους. Εποποιία είναι όταν εξασφαλίζεις πρωθυπουργία λόγω ονόματος, δεν έχεις αυτοπεριοριστεί ούτε σε μισό λοκντάουν αλλά μιλάς για ατομική ευθύνη και κάνεις αγιασμό στην εξοπλιστική «αγορά της χιλιετίας».

efsyn.gr