Κυβέρνηση ΝΔ: Απολύσεις – Ιδιωτικοποιήσεις – Λεφτά στα «Golden Boys»

Κυβέρνηση ΝΔ: Απολύσεις – Ιδιωτικοποιήσεις – Λεφτά στα «Golden Boys»

  • |

ΕΦΚΑ: Ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και είσοδος «golden boys» από το παράθυρο
Την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τον «εκσυγχρονισμό» του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με τις ψήφους μόνο της ΝΔ.

Ο νέος νόμος του κράτους για τον ΕΦΚΑ προβλέπει προσλήψεις ανώτερων στελεχών (από τον ιδιωτικό τομέα χωρίς διαγωνισμό) με αυξημένες αμοιβές της τάξης των 8.000 ευρώ το μήνα, οι οποίες μπορούν να ξεπερνούν αυτές που ισχύουν μέχρι σήμερα στον δημόσιο τομέα.

Βαγγέλης Κολτσίδης

Με τον νέο νόμο αναμένεται ακόμη η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ προς «αξιοποίηση» σε ιδιωτική εταιρεία. Η αντικειμενική αξία των ακινήτων του ΕΦΚΑ είναι μεγαλύτερη από 1 δισ. ευρώ.

Η σκόπιμη υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, η χρόνια υποστελέχωση με όλο και λιγότερο εργατικό δυναμικό, οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, η ανεπαρκής εκπαίδευση και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, είναι σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους τα βασικά προβλήματα τα οποία δεν πρόκειται να λυθούν με τον νέο νόμο της κυβέρνησης.

Κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε δύο 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις έξω από το Υπουργείο Εργασίας εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«H κυβέρνηση με το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, για τον
“εκσυγχρονισμό” του ΕΦΚΑ, προχωρά στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης με τοποθέτηση ιδιωτών μάνατζερ, στο ξεπούλημα-“αξιοποίηση” της ακίνητης περιουσίας του, που έχει αποκτηθεί από τις εισφορές των ασφαλισμένων, αλλά και την ενίσχυση της πειθαρχικής καταστολής σε βάρος των εργαζομένων».

Συνεχίζονται οι απολύσεις στα Πετρέλαια Καβάλας
Σε ακόμη 34 + 31 απολύσεις εργαζόμενων προχώρησε η πολυεθνική εταιρεία Energean Oil & Gas στα Πετρέλαια Καβάλας στις 15 και 18 Φλεβάρη, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας, Παναγιώτη Κουντουσιάδη, ο συνολικός αριθμός των απολύσεων έφτασε τις 128 μέσα στους τελευταίους δύο μήνες!

Οι 240 εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και μερικούς μήνες απαιτώντας από την διοίκηση να σταματήσει τις περικοπές σε μισθούς και προσωπικό, να μπει φρένο στις πιέσεις για αποδοχή του προγράμματος εθελούσιας εξόδου και να φροντίσει για τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας και λειτουργίας των εγκαταστάσεών της.

Ανάμεσα στους απολυμένους εργαζόμενους βρίσκεται και το 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων. Το ΔΣ μαζί με ακόμη 10 εργαζόμενους οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, μετά την βίαιη εισβολή αστυνομικών δυνάμεων και ΜΑΤ τις ημέρες των Χριστουγέννων στους χώρους εργασίας τους και την χρήση χημικών.

Η αλληλεγγύη των πολιτών της περιοχής της Καβάλας είναι σημαντική για τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι των διυλιστηρίων και αξίζει να στηριχθεί από σωματεία, εργατικές οργανώσεις και απλούς εργαζόμενους από όλη την Ελλάδα.

Ξεπούλημα ΛΑΡΚΟ με τη… γνωστή συνταγή
Στη Λάρυμνα της Φθιώτιδας οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία δίνουν άλλον έναν δύσκολο αγώνα απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της μεταλλευτικής ΛΑΡΚΟ.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την αδιαφορία όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που οδήγησαν σε εργατικά ατυχήματα με 80 νεκρούς, όπως και την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ η οποία δείχνει την πόρτα της εξόδου σε 1.200 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Η «συνταγή της επιτυχίας» είναι γνωστή για τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις: υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, σκόπιμη απαξίωση, κακοδιαχείριση, συσσώρευση χρεών, εξεύρεση «σωτήρων» μεγαλοεπιχειρηματιών, εκποίηση δημόσιας περιουσίας.

Η μαζική αντίσταση των εργαζομένων μαζί με τη νεολαία, τους ανέργους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι η μόνη που μπορεί να χαλάσει την συνταγή αυτή.

/xekinima.org