Το ΝΑΤΟ δεν σώζει

Το ΝΑΤΟ δεν σώζει

  • |

«Κανείς δεν πολεμά στο πλευρό μας. Αφησαν την Ουκρανία μόνη της να αντιμετωπίσει τη Ρωσία». Είχε μια ισχυρή δόση τραγικότητας η δήλωση του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι. Μια τραγικότητα η οποία, βέβαια, δεν συγκρίνεται με το δράμα που ζουν αυτές τις ώρες εκατομμύρια άμαχοι που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις βόμβες και τις σφαίρες. Είχε όμως την τραγικότητα του εξαπατημένου. Αυτού που πίστεψε αφελώς πως οι Δυτικοί είναι πραγματικοί του φίλοι, καρδιακοί και μπεσαλήδες, και πως το φλερτ με το ΝΑΤΟ θα τον προστάτευε από την επιθετικότητα της Μόσχας. Ηλπιζε σοβαρά πως αν ο Πούτιν έστελνε τα στρατά του στην Ουκρανία, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θα απαντούσαν στέλνοντας τα δικά τους στρατά για να σώσουν τη σύμμαχο χώρα. Πόσο έξω έπεσε!

Κορίνα Βασιλοπούλου

Και καλά… Θα πει κανείς ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Λεπτομέρειες. Ούτε το Κόσοβο ήταν μέλος του ΝΑΤΟ το 1999. Μια χαρά όμως ήξερε να βομβαρδίσει τη Σερβία ώστε να προστατεύσει τους Κοσοβάρους από τις βόμβες του Μιλόσεβιτς. Βέβαια, το 1974 άφησε μια χώρα-μέλος του, την Τουρκία, να εισβάλει σε μια άλλη κυρίαρχη χώρα, την Κύπρο, και να κατακτήσει το μισό έδαφός της χωρίς να κουνηθεί. Οπως επιτρέπει εδώ και χρόνια στην ίδια χώρα-μέλος να απειλεί ανοιχτά μια άλλη γειτονική χώρα, μέλος της ίδιας συμμαχίας: την Ελλάδα.

Εντέλει, ποια η χρησιμότητα του ΝΑΤΟ, θα αναρωτηθεί δικαίως κάποιος, αφού δεν υπάρχουν πια ούτε η ΕΣΣΔ ούτε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας; Μα, οι μπίζνες, φυσικά. Η δημιουργία τεχνητών εντάσεων και νέων εχθρών προκειμένου να συνεχίζεται το πάρτι των εξοπλισμών. Νούμερο ένα έγινε η μικρή, χρεοκοπημένη Ελλάδα στις δαπάνες για το ΝΑΤΟ το 2021 σε ό,τι αφορά το αντίστοιχο ποσοστό του ΑΕΠ! Μπράβο μας! Μας αξίζουν όλου του κόσμου τα μετάλλια, με πρώτο αυτό της ανοιχτής παλάμης. Νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς τώρα; Αν έχουμε μια στάλα μυαλό στο κεφάλι μας, δεν θα έπρεπε. Το παράδειγμα της Ουκρανίας θα έπρεπε να προβληματίσει, έστω κι ελάχιστα, όσους κουφιοκέφαλους υπερπατριώτες φαντασιώνονται νικηφόρες μάχες και ονειρεύονται πως θα πάρουν την Πόλη.

efsyn.gr