«Εισβολή» στο πορτοφόλι μας

«Εισβολή» στο πορτοφόλι μας

  • |

Εύλογο να απορροφούν το ενδιαφέρον μας οι πολεμικές συνθήκες που επικρατούν στην Ουκρανία και ο κίνδυνος να επεκταθούν οι φλόγες ανεξέλεγκτα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις απώλειες που προκαλεί ο άλλος πόλεμος εντός των τειχών της χώρας με τους λογαριασμούς που καλούνται να πληρώσουν εκατομμύρια πολίτες για να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Άρης Χατζηγεωργίου

Οι «εκρήξεις» σε αυτήν τη σύρραξη αυξάνονται συνεχώς σε πλήθος και ένταση όσο περνά ο καιρός και οι διαβόητες «ρήτρες αναπροσαρμογής» κάνουν την εμφάνισή τους αναδρομικά, εκφραζόμενες σε ποσά τριψήφια, τετραψήφια ή και ακόμη μεγαλύτερα όταν πρόκειται για επαγγελματικές χρήσεις.

Οπως συμβαίνει και στην Ουκρανία, κεντρικό ρόλο παίζουν και εδώ οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση που δημιουργείται και να μη θεωρηθούν εκείνοι υπεύθυνοι στο ερώτημα «τις ήρξατο χειρών αδίκων;».

Οι εταιρείες που στέλνουν τους λογαριασμούς αρνούνται ότι ευθύνονται εκείνες για την εισβολή στον οικιακό προγραμματισμό. Μάλιστα, εάν επιχειρήσει κάποιος να μιλήσει με τα τηλεφωνικά τους κέντρα μιλούν για εφαρμογή κυβερνητικών αποφάσεων. Τη «διεθνή κρίση» επικαλούνταν κάπως αόριστα έως πρότινος αλλά τώρα του δίνουν και καταλαβαίνει από τη στιγμή που η επικαιρότητα πλημμύρισε με εικόνες από τα πολεμικά μέτωπα.

Η κυβέρνηση αρνείται επίσης κάθε ευθύνη επικαλούμενη τη διεθνή κρίση ενώ ορισμένα μέλη της δεν παραλείπουν να αποδίδουν ευθύνες στον… «εσωτερικό εχθρό», την Αριστερά, που εμποδίζει τις επενδύσεις.

Στον ρόλο του ΟΗΕ, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές περιορίζονται σε διακοινώσεις. Οι ξένες δυνάμεις εμφανίζονται σαν από μηχανής θεός στέλνοντας τάνκερ με υγροποιημένο φυσικό αέριο ή ντίζελ για τα «κανόνια» των ενεργειακών εταιρειών που κινδυνεύουν να ξεμείνουν από ρωσικό αέριο. Οσο για τα θύματα των εχθροπραξιών, αυτά δεν έχουν καν υπόγειο καταφύγιο να τρέξουν, ούτε σύνορα για να περάσουν και να σωθούν…

efsyn.gr/