Με δυο πατρίδες

Με δυο πατρίδες

  • |

Η Λουντμίλα μεγάλωσε στη Ρωσία αλλά ζει περισσότερα από είκοσι χρόνια στην Ελλάδα. Εδώ ερωτεύτηκε τον Ρόμαν από την Ουκρανία και εδώ γεννήθηκε ο γιος τους, Σάββας. Ο μικρός πάει πλέον στην Ε’ Δημοτικού και μέχρι το 2020 τα καλοκαίρια του ήταν μοιρασμένα: έναν μήνα στους συγγενείς στην Ουκρανία, έναν μήνα στη γιαγιά στη Ρωσία. Μετά ήρθαν τα χρόνια της πανδημίας, οι μετακινήσεις ήταν δύσκολες και περίμενε πώς και πώς να ’ρθει το φετινό καλοκαίρι για να ταξιδέψει ξανά.

Γιώτα Τέσση

Πρώτα θα πήγαινε στην Ουκρανία· κοντά στην πόλη Λβιβ μένει η οικογένεια του μπαμπά του. Ανυπομονούσε να δει τον μεγάλο ξάδερφό του και να ξαμοληθούν στις γειτονιές και τις πλατείες. Ομως όλα άλλαξαν πια. Του είπαν ότι ο ξάδερφός του πολεμάει μαζί με τον μπαμπά του (δηλαδή τον αδερφό του δικού του μπαμπά) για την ελευθερία της Ουκρανίας. «Ποιος τους κάνει πόλεμο;» ήταν το πρώτο που ρώτησε και έμαθε ότι ήταν η πατρίδα της μαμάς του.

Το κλίμα στο σπίτι άλλαξε τις τελευταίες μέρες. Ο μπαμπάς του αγωνιά πάνω από το τηλέφωνο. Μέχρι στιγμής η κατάσταση στη Λβιβ δεν είναι ανησυχητική, αλλά το μυαλό όλων είναι στους στρατιώτες της οικογένειας. Η μαμά του είναι κρεμασμένη στην τηλεόραση· η οθόνη δείχνει πρόσφυγες από την Ουκρανία να φτάνουν στην Ελλάδα. Αραγε θα αναγκαστούν να ’ρθουν και οι δικοί τους συγγενείς;

«Μόσχα και Κίεβο στο τραπέζι των συνομιλιών», λένε στις ειδήσεις. Ο μικρός Σάββας δεν καταλαβαίνει γιατί πρώτα ξεκίνησε ο πόλεμος και μετά οι συνομιλίες. Στην οικογένειά του όλα λύνονται με διάλογο. Ακόμα κι αν καμιά φορά του απαγορεύουν να παίξει play station επειδή λίγο παραμελεί τα μαθήματα, πάλι στον διάλογο καταφεύγει για να πείσει τη μαμά του να του τη… χαρίσει για τελευταία φορά.

Οταν σουρουπώνει, παίρνει θέση μπροστά στον υπολογιστή και παίζει on line με τους συμμαθητές του. Είναι μια τετράδα αγοριών που κάνουν καλή παρέα από την Α’ Δημοτικού. Κάθε καλοκαίρι που επέστρεφε από την Ουκρανία ή τη Ρωσία, αυτούς σκεφτόταν για να μη στενοχωριέται. Χθες βράδυ ήταν και οι τέσσερις μαγκωμένοι. Ολοι ήξεραν και κανείς δεν τολμούσε να προτείνει να παίξουν πάλι πόλεμο σε μια οθόνη υπολογιστή που δεν χωράει παιδιά φοβισμένα στα καταφύγια, ηλικιωμένους να χωράνε σε μια βαλίτσα όλη τους τη ζωή, διαδηλωτές να συλλαμβάνονται σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

.efsyn.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος