Πυρηνική υποκρισία – και κίνδυνος

Πυρηνική υποκρισία – και κίνδυνος

  • |

Αν η βία είναι η «μαμή της Ιστορίας», ο πόλεμος –ως βασική εκδοχή της– συχνά ξεγεννάει τερατάκια… Το πιο σύνηθες, θηριώδη εξοπλιστικά προγράμματα – μια εκδοχή οικονομικής και εντέλει κοινωνικής βίας, που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Γεννάει όμως και ψέματα και υποκρισία. Από τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν λείπει καμία από αυτές –και όχι μόνο αυτές– τις συνεκδοχές του.

Πάνος Κοσμάς

Ποιος ευθύνεται για την πυρκαγιά στον περίβολο του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίγια; Οι Ρώσοι – κατά την ουκρανική εκδοχή. Ουκρανοί κομάντος που πραγματοποίησαν μια προβοκάτσια – κατά τη ρωσική εκδοχή. Καμιά όμως από τις δύο πλευρές, ούτε οι διεθνείς τους συμμαχίες, δεν αναφέρεται στο προφανές ζήτημα: ότι στον πόλεμο ή στην ειρήνη η λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων δεν είναι ασφαλής. Μια διαρροή ή ένας πόλεμος μπορούν να τα μετατρέψουν σε επίγεια πυρηνική βόμβα.

Η πυρηνική ενέργεια ταξινομείται επισήμως σε στρατιωτική (που ενώ είναι απευκταία, είναι ταυτόχρονα απαραίτητη γιατί… έχουν και οι «άλλοι») και ειρηνική. Ερχεται όμως η στιγμή που αυτή η διάκριση χάνει κάθε σημασία: ένας πόλεμος μπορεί να μετατρέψει την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς σε πυρηνική βόμβα. Για να μη μιλήσουμε για το γεγονός ότι για να αποκτήσεις πυρηνικά όπλα πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις πυρηνικές υποδομές για… ειρηνικούς σκοπούς.

Ωστόσο, η πυρηνική υποκρισία δεν αφορά μόνο τους άλλους. Η Ελλάδα δεν θα εγκαταστήσει στο έδαφός της πυρηνικά εργοστάσια, δηλώνει ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα πιέζει διπλωματικά για τη μη λειτουργία του τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού. Την ίδια στιγμή, όμως, κλείνει συμφωνία για την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια της Βουλγαρίας! Πόσο προστατευμένοι είναι οι Ελληνες πολίτες από ένα πυρηνικό ατύχημα στη Βουλγαρία, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα πάνω από τα βόρεια σύνορα;

efsyn.gr