Ωραίο μου πλυντήριο!// του Ηρακλή Λογοθέτη

Ωραίο μου πλυντήριο!// του Ηρακλή Λογοθέτη

  • |

Στον χαρούμενο και πολύ δημοκρατικό μας κόσμο 29 κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν νεοφιλελευθερισμό. Προτείνουν μάλιστα την προηγμένη συσκευασία 2 σε 1: απορρυπαντικό βρώμικων συναλλαγών και μαλακτικό εθνικής συνείδησης.

Η παγκοσμιοποιημένη αγορά, βεβαιώνουν, σώζει τον κόσμο βάζοντας στο περιθώριο της ιστορίας τις εθνικές διενέξεις και τις οξείες ταξικές διαμάχες. Το πλανητικό δίκτυο εμπορικών συναλλαγών εξασφαλίζει απρόσκοπτη ευημερία ενώ η φρενήρης κυκλοφορία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου προασπίζει την ειρήνη.

Ένα ευρύτατο διατραπεζικό πλέγμα κρατά τον ρόλο της αδέκαστης διαιτησίας και εξομαλύνει τους αγώνες κατανομής του πλούτου.

Έτσι, οι μεγάλοι παίκτες μοιράζουν τα χαρτιά, πολυαίμακτα για τους άλλους μα σχετικά ανέξοδα για τους ίδιους. Οι αμερικανοί καπιταλιστές απομυζούν την Λατινική Αμερική και οι κινέζοι την Αφρική. Ρώσοι ολιγάρχες και άραβες μεγιστάνες του πετρελαίου συναγωνίζονται για τα καλύτερα φιλέτα στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

Μαφιόζοι ναρκέμποροι και μαστρωποί δουλέμποροι μπουκώνουν τις κατάλευκες ελβετικές τράπεζες με μαύρο χρήμα.

Κρατικές εταιρίες και παρακρατικές συμμορίες πλουτίζουν από το εμπόριο όπλων στις περιφερειακές συρράξεις μεταξύ ηλιθίων φυλάρχων… Όλ’ αυτά βέβαια μέχρι το πλυντήριο να στομώσει και ο πόλεμος να γίνει επίφοβα κεντρικός προσλαμβάνοντας διαστάσεις προοπτικά ανυπολόγιστες.

Τότε φαίνεται πως αν και ξορκισμένη από τους κήρυκες της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης, η εθνική συνείδηση είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει.

Κι όσοι επιχειρούν να την καταστείλουν αποδυναμώνουν τα θετικά της χαρακτηριστικά και ενισχύουν την εθνικιστική της παρεκτροπή.

Αποδεικνύεται επίσης πως το χρήμα σβολιάζει όταν αντί να φτάνει ως τα άκρα του σώματος ασφυκτιά σε μία πλουτοκρατική αρτηρία.

Προξενεί στένωση στο κυκλοφοριακό σύστημα και απειλεί την ανθρωπότητα με έμφραγμα. Επίκαιρη λοιπόν για το λουτρό (του αίματος) και η παράφραση σε γνωστό τραγουδάκι: Το γαρ πολύ του χρήματος φέρει παραφροσύνη / κι ο γέρο-καπιταλισμός πνίγει τη Σωφροσύνη!