Επτά σημεία για τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας και οι στόχοι πάλης μας, του Αντώνη Νταλακογεώργου

Επτά σημεία για τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας και οι στόχοι πάλης μας, του Αντώνη Νταλακογεώργου

  • |

1. Κατ’ αρχάς να υπογραμμίσουμε ότι ως εργατικό σωματείο από την πρώτη μέρα της επίθεσης και της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία καταδικάσαμε απερίφραστα αυτή την επιχείρηση πιστεύοντας ακράδαντα ότι συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση στους αδυσώπητους ανταγωνισμούς μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας και με την έννοια αυτή πυροδοτεί θανάσιμο κίνδυνο για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο.
2. Αυτοί οι ανταγωνισμοί και οι πολεμικές συγκρούσεις αποτελούν συνέχεια άλλων προγενέστερων επεμβάσεων μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ με κορυφαία την στρατιωτική επέμβαση στην Συρία που έχει προκαλέσει μια ανεπανόρθωτη ανθρωπιστική καταστροφή, ξεριζωμό εκατομμυρίων Σύριων και διάλυση μιας ολόκληρης χώρας.
3. Η σαφής καταδίκη της Ρωσικής εισβολής σε συνδυασμό με αντίστοιχες επεμβάσεις της δύσης που γίνονται στο έδαφος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την επέκταση της επιρροής της για την κατάκτηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών αλλά και δρόμων ώστε να επικρατήσουν τα πολυεθνικά ή κρατικά μονοπώλια αλλά και για πολιτικούς λόγους για την επέκτασή σε νέες σφαίρες επιρροής, είναι σύμφυτο φαινόμενο που προσιδιάζει στον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα αυτών των δυνάμεων με θύματα τους λαούς. Απορρίπτουμε την παραπλανητική δυτική προπαγάνδα που αναπτύσσεται όλες τις τελευταίες ημέρες και η οποία προσπαθεί να πείσει ότι πόλεμος μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας ξέσπασε τον Φλεβάρη του 2022.
4. Στην πραγματικότητα το ιμπεριαλιστικό μπλοκ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε και πολλοί ακόμη ακόλουθοί τους στον κόσμο, οι ίδιοι με την πολιτική τους έχουν στρώσει τον δρόμο αυτόν στην Ουκρανία επιχειρώντας μια περικύκλωση της Ρωσίας από όλες τις κατευθύνσεις με προφανή στόχο να την υποτάξουν στους δικούς τους σχεδιασμούς. Αυτό αποδεικνύεται από την πραξικοπηματική ανάδειξη του υπερεθνικιστή Ποροσένκο και στην συνέχεια του Ζελένσκι στην Ουκρανία, την εθνοκάθαρση που επιχείρησε το καθεστώς τους στις ρωσόφωνες περιοχές, την απροκάλυπτη βία, την κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ (2014) από τις διαδοχικές Ουκρανικές κυβερνήσεις, την τρομοκρατία και τους χιλιάδες νεκρούς στις ρωσόφωνες περιοχές, την συμμαχία τους με τους φασίστες, την προσήλωσή τους στους δυτικούς συμμάχους για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ακόμη και για την εγκατάσταση πυρηνικών στην χώρα αυτή!! Ο πόλεμος κατά συνέπεια κλιμακώθηκε το 2014 και σήμερα αποτελεί την κορύφωσή του και αυτό αναδεικνύει ότι το αντιδραστικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε όχι μόνο δεν είναι άμοιρο ευθυνών αλλά είχε και έχει καταφανέστατη εμπλοκή σε αυτούς τους επιθετικούς σχεδιασμούς. Η περίοδος αυτή και ο ρόλος της δύσης και των κυβερνήσεων της Ουκρανίας πιστεύουμε ότι θα αναδειχθεί και σήμερα από την συζήτηση που θα αναπτυχθεί στην συνέχεια.
5. Το εργατικό κίνημα της χώρας μας σε συνθήκες κλιμάκωσης του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας δεν πρέπει να ταχθεί με την μια ή την άλλη πλευρά. Πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα τον πόλεμο, να ταχθεί με το μέρος των λαών, πρέπει να αναπτύξει την δράση του για το άμεσο σταμάτημα του καταστροφικού αυτού πολέμου οι συνέπειες του οποίου έως σήμερα είναι χιλιάδες νεκροί, πολύ περισσότερο τραυματίες και εκατομμύρια ξεριζωμένοι, χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο επίλογος αυτής της τραγωδίας. Να γίνει ευρύτερα κατανοητό ότι ο πόλεμος αυτός θα έχει δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους με την έκρηξη της ακρίβειας στην ενέργεια και στο σύνολο των λαϊκών καταναλωτικών αγαθών. Να επιδείξει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες χωρίς να κάνει διάκριση εάν αυτοί είναι θύματα της Ρωσο-Ουκρανικής σύρραξης, της Συρίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ ή οποιασδήποτε άλλης χώρας που είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, είτε της φτώχειας, της πείνας και της εξαθλίωσης σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
6. Το κυριότερο είναι να αναδειχθεί πλήρως σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ο ρόλος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, οι κυβερνήσεις των οποίων έχουν βάψει τα χέρια τους με το αίμα των λαών σε ένα μακρύ και ατελείωτο κατάλογο επεμβάσεων σε διάφορες χώρες για να υποτάξουν τους λαούς κάτω από την κηδεμονία τους να λεηλατήσουν τον πλούτο τους και να επιβάλουν τα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά σχέδιά τους. Η πολεμοχαρής και εγκληματική πολιτική αυτών των δυνάμεων πρέπει να είναι στο επίκεντρο του εργατικού και αντιπολεμικού κινήματος, της ανατρεπτικής ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής αριστεράς. Δεν ξεχνάμε τον ρόλο αυτών των δυνάμεων και στην δική μας χώρα καθ’ όλο το διάστημα στη μεταπολεμική περίοδο, την επέμβαση των Άγγλων στον εμφύλιο, τον ρόλο των Αμερικανών μετά τον εμφύλιο, το πραξικόπημα και την εγκαθίδρυση της 7χρονης χούντας, τον ρόλο τους στην Κυπριακή τραγωδία, το καθεστώς Αμερικανονατοϊκής κυριαρχίας που επέβαλαν στην χώρα μας, με τις βάσεις τους που χρησιμοποιούνται ως πολεμικά ορμητήρια στους πολέμους και στα τυχοδιωκτικά τους σχέδια.
7. Με την ίδια σφοδρότητα πρέπει να καταγγείλουμε και να αποδοκιμάσουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη (όπως και των προηγούμενων που ήταν σταθερά προσηλωμένες στο δόγμα «ανήκουμε στην δύση»). Στο πλαίσιο αυτό όλες οι κυβερνήσεις την μεταπολιτευτική περίοδο έχουν μετατρέψει την χώρα μας σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ και ο Μητσοτάκης εμπλέκουν την χώρα μας σε μεγάλες και επικίνδυνες περιπέτειες με την υποτακτική στάση τους στα σχέδια των Αμερικανονατοϊκών δυνάμεων και την αποστολή επιθετικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Η κυβερνητική προπαγάνδα συνοδεύεται με την γνωστή επιχειρηματολογία ότι δήθεν η στήριξη και η συμμετοχή της χώρας μας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε συνιστά πράξη που θα εκτιμηθεί από τους συμμάχους και με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπισθεί η επιθετικότητα της Τουρκίας! Πρόκειται για επιχειρηματολογία που η ίδια η ζωή την έχει κάνει θρύψαλα και στην πραγματικότητα είναι η στάση αυτών των δυνάμεων που ενθαρρύνει την Τουρκική επιθετικότητα και από την άλλη οδηγεί την χώρα μας σε μια φρενήρη και ιλιγγιώδη αύξηση των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι ανάμεσα στους πρώτους και καλύτερους πελάτες της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ και χωρών της Ε.Ε. Αυτή η πολιτική γονατίζει τον λαό, εξυπηρετεί τα σχέδια του Αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού και στο τέλος ούτε αμυντική θωράκιση της χώρας μας διασφαλίζεται αλλά ούτε και οι σύμμαχοι όπως όλα δείχνουν εγγυώνται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ελλάδας!
Είμαστε απέναντι στην κυβερνητική πολιτική η οποία αναπαράγεται όλες αυτές τις μέρες και κωδικοποιείται: «Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας» (στην λυκοσυμμαχία ΝΑΤΟ – Ε.Ε). «Συντονιζόμαστε και συναποφασίζουμε με τους εταίρους και συμμάχους μας»! «Είμαστε με την σωστή πλευρά στο πόλεμο»!
Σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες επιβάλλεται να οργανωθεί μαζικά συντονισμένα και πανελλαδικά ένα πλατύ εργατικό – αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην χώρα μας που θα βάλει ως κεντρικά αιτήματα πάλης και διεκδίκησης:
• Το κλείσιμο και την απομάκρυνση των Αμερικάνικων – Νατοϊκών βάσεων από την χώρα μας.
• Την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.
• Την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων και αποστολών που συμμετέχει η χώρα μας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.
• Την αποπυρηνικοποίηση της Ευρώπης και όλου του κόσμου.
• Την αποχώρησή μας από το ΝΑΤΟ.
• Το σταμάτημα των εξοπλισμών – Λεφτά για την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια.
Κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω ότι η πολεμική αυτή σύγκρουση φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την εμπλοκή της ελληνικής ναυτιλίας καθώς όλες αυτές τις μέρες τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αλλά και μέσα στην εμπόλεμη ζώνη υπάρχουν δεκάδες πλοία μέσα στα οποία είναι και αυτά ελλήνων εφοπλιστών και με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται θανάσιμοι κίνδυνοι για την ασφάλεια και την ζωή των ξένων και ελλήνων Ναυτεργατών.
Ήδη έχουν καταγραφεί επιθέσεις τουλάχιστον σε 9 πλοία, έχουν ήδη χαθεί ζωές Ναυτεργατών σε αυτές ενώ ανάμεσα στα πλοία που έχουν χτυπηθεί είναι και ένα ελληνόκτητο πλοίο!
Από αυτή την σκοπιά η ΠΕΝΕΝ ανέδειξε αμέσως τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι Ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι σε αυτήν την περιοχή θέτοντας ως κυρίαρχο ζήτημα τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό τους από τα πλοία αυτά.
Η οποιαδήποτε αργοπορία ή καθυστέρηση από την πλευρά των αρμόδιων Υπουργείων Εξωτερικών, Ναυτιλίας και των ελληνικών υπηρεσιών στην Ουκρανία εγκυμονεί θανάσιμο κίνδυνο.
Δεν εμπιστευόμαστε στο ελάχιστο τους έλληνες εφοπλιστές αφού αυτοί και κατά το παρελθόν είναι οι θλιβεροί πρωταγωνιστές στο όνομα του κέρδους να θέσουν και αυτή την φορά σε κίνδυνο την ζωή των Ναυτεργατών αφού τα πλοία τους είναι πλήρως ασφαλισμένα, τα ναύλα έχουν εκτιναχθεί σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα και οι ίδιοι θησαυρίζουν όπως επίσης θα κάνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (λόγω των κυρώσεων από ΗΠΑ κ.λπ) στην μεταφορά διά θαλάσσης του φυσικού αερίου!
Είναι απαράδεκτο να θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές Ναυτεργατών σε αυτή και σε άλλες ιμπεριαλιστικές πολεμικές αναμετρήσεις.
Για την κατάσταση αυτή έχουν βαρύτατες ευθύνες οι: ΟΗΕ – IMO – ITF – Ε.Ε – εθνικές κυβερνήσεις οι οποίες, όπως και με την πανδημία (περιορισμοί στην σκάντζα), έχουν επιτρέψει τον πολύχρονο εγκλωβισμό των Ναυτεργατών στα πλοία!
Απαιτούμε τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ναυτεργατών από την εμπόλεμη περιοχή.
Καλούμε τους Ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους και τον λαό να βγουν μαζικά και μαχητικά στον δρόμο του αγώνα απαιτώντας το σταμάτημα και την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο.

.kommon.gr/