«Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος»*

«Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος»*

  • |

Είναι τραγικό το πόσο πολύ η στοίχιση ειδικά των τηλεοπτικών ΜΜΕ πίσω από το σύστημα του Μαξίμου όχι μόνο στερεί από τους πολίτες τις καθημερινές σημαντικές ειδήσεις, αλλά έχει πλέον φτάσει στο έσχατο σημείο. Μη έχοντας άλλο θέμα κι ενώ ο πόλεμος, τα θύματα κι η προσφυγιά εξαντλούνται πλέον γρήγορα στα δελτία ειδήσεων, το μοναδικό ελληνικού ενδιαφέροντος «εθνικό» θέμα πρωινάδικων, μεσημεριανάδικων και «βραδινάδικων» εδώ κι έναν μήνα είναι η τραγική υπόθεση μιας οικογένειας που έχασε τα τρία παιδιά της. Φύλλο και φτερό στις οθόνες τα πρόσωπα του δράματος, τηλεδίκες και τηλεαποφάσεις χωρίς κανένα μέτρο, χωρίς δεύτερες σκέψεις για το αν καταστρέφονται ζωές, με τους καλοντυμένους παρουσιαστές σταρ της κιτρινίλας και της αθλιότητας να εξαντλούν τον τηλεθεατή σε ένα ανελέητο κυνήγι της κλειδαρότρυπας. Και δεν μιλάει κανείς!

Αντα Ψαρρά

Το ΕΣΡ, που θα κόβει τώρα με Νόμο Βορίδη και πρόστιμα στις εφημερίδες, ψελλίζει κάτι διαμαρτυρίες, τιμωρεί έτσι για την τιμή των όπλων κάποιους με πρόστιμα που φαντάζουν αστεία και που δεν ξεπερνούν σε ευρώ όσα καθένας από αυτούς ξοδεύει μια νύχτα για καλό τραπέζι στα ελληνάδικα ή για μια βόλτα στη Μύκονο.

Με μικρά διαλείμματα για την αναγκαία προβολή της δραστηριότητας του πρωθυπουργού και των υπουργών, η οικογενειακή τραγωδία επανέρχεται συνεχώς για να… γεμίσει τα κενά.

Κανείς δεν μαθαίνει από την τηλεόραση -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- πόσο θανατηφόρα είναι η πανδημία στην Ελλάδα, πόσο αυξήθηκε σε ελάχιστο χρόνο η προσέλευση στα νοσοκομεία, τι είδους καταστροφικά νομοσχέδια περνάει η κυβέρνηση, ποια είναι τα υπερκέρδη των εταιρειών που προμηθεύουν ρεύμα και φυσικό αέριο, πόσα ασυνόδευτα παιδιά παραμένουν χωρίς προστασία, τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων, την αστεγία που αυξάνεται, το πώς καθημερινά προκύπτει ότι η διαφθορά, ο νεποτισμός και η αδιαφάνεια κυριαρχούν.

Τα τρία νεκρά παιδιά έγιναν το βάρβαρο άλλοθι στην απόκρυψη των ειδήσεων. Και δεν ντρέπεται κανείς!

* Μίκης Θεοδωράκης, 1968

efsyn.gr