Πισπιριγκίαση!// του Ηρακλή Λογοθέτη

Πισπιριγκίαση!// του Ηρακλή Λογοθέτη

  • |

Παλαιά και ανίατη λοιμική νόσος, η οχλαγωγική φρενίτιδα εμφανίζεται σε αφθονία παραλλαγών και παίρνει πολλαπλά ονόματα στιγματίζοντας επικίνδυνα τα κοινωνικά ήθη. Τρέφεται από την παροξυσμική επικαιρότητα, φουντώνει με την έξαψη της κίτρινης δημοσιογραφίας και αποδεικνύεται άκρως μεταδοτική. Προσβάλει τους αυτόκλητους τιμωρούς και τους μετατρέπει σε χυδαία μάζα με προφασιακή σημαία την άμεση δικαιοσύνη.

Η κανιβαλική προδιάθεση του αγελαίου πλήθους όμως δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη δικαιοσύνη.

Όσοι γαυριούν και ρεκάζουν έξω από το σπίτι της κατηγορούμενης για παιδοκτονία, απειλώντας ακόμα και τους αμέτοχους συγγενείς της, δεν θέλουν να πάρουν στα χέρια τους τον νόμο αλλά την εκδικητική ανομία.

Ο εξαγριωμένος όχλος ερεθίζεται με το αίμα, αποζητά κρεμάλες κι ονειρεύεται ακρωτηριασμούς.

Προβάλει αντεστραμμένη την εικόνα των αγίων στα τέρατα της φαντασίας του, λαχταράει τον φόνο.

Είναι ο ίδιος όχλος που βρίσκεται πίσω από κάθε μορφή μισαλλοδοξίας και παρεπιδημεί σε κάθε έκφραση φανατισμού.

Ξεχύνεται στο ρέμα του οπαδικού χουλιγκανισμού και στρατολογείται σε πολιτικές συμμορίες. Θέλγεται από τους ανηλεείς και προσκυνά τους ισχυρούς, παθιάζεται με τους βουλιμικούς της εξουσίας κι ανοίγει δρόμο σε στυγερούς δικτάτορες.

Είναι ο στρατός του φθόνου και του ανίσχυρου μίσους, της μνησικακίας και της τυφλής οργής. Είναι τα χολωμένα ανθρωπάκια που γυρίζουν την ταπείνωσή τους σε εφιαλτική κραυγή και εξαργυρώνουν τη συντριβή τους με το νόμισμα της κεφαλικής ποινής επί δικαίων και αδίκων.

Είναι τα δόλια ενεργούμενα της βίας και του σκότους, είναι πολλά, πάρα πολλά, και ζούμε ανάμεσό τους.