Ο άνθρωπος που αυτοαποκαλείται κωμικός

Ο άνθρωπος που αυτοαποκαλείται κωμικός

  • |

Αγανάκτησαν και εξεμάνησαν πολλοί με την αηδιαστική εμφάνιση ενός τύπου που αυτοαποκαλείται κωμικός τάχα και έχει εκπομπές και ό,τι άλλο γουστάρει στο εθνικό γυαλί και ονομάζεται Μάρκος Σεφερλής. Γιατί τώρα; Γιατί άργησαν να εκμανούν; Εξέθεσε, λέει, με το «χιούμορ» του τις γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό. Να ήταν μόνο αυτό;

Γιώργος Σταματόπουλος

Αυτός ο άνθρωπος, που τείνει να γίνει εθνικός σταρ -τρομάρα μας- είναι ο πιο ατάλαντος ίσως «καλλιτέχνης» που έχει εμφανιστεί ποτέ στο καλλιτεχνικό στερέωμα και δεν έχει σημασία που έχει μερικούς θαυμαστές -το κοινό είναι ανερμήνευτο και έχει κάθε δικαίωμα να αρέσκεται σε ό,τι νομίζει ότι το εκφράζει ή το χαροποιεί ή ίσως και το «μεταμορφώνει», να το «διαπαιδαγωγεί». Δεν μπορεί κανείς να ελέγξει ή να ασκήσει κριτική στα γούστα του κοινού, μπορεί όμως να κρίνει το έργο τέχνης και αυτόν που το υπηρετεί.

Αυτός ο άνθρωπος, χρόνια τώρα, βεβηλώνει την κωμωδία, βιάζει την υποκριτική δεινότητα, εξευτελίζει το θέατρο και την επιθεώρηση με πολύ φτηνό [απαράδεκτο] λόγο και συνεχείς σεξιστικές αναφορές και απαξιωτικούς υπαινιγμούς για ιδιαίτερες κατηγορίες συμπολιτών. Εως τούδε ουδενός ίδρωνε το ους -πέρα βρέχει για την εξοργιστική παρουσία του στον χώρο του θεάματος.

Εννοείται εδώ η αφειδής παροχή προς αυτόν και τους συνεργάτες του της τηλεοπτικής συχνότητας και όχι τίποτε άλλο -εκάς οι αποκλεισμοί- αλλά τουλάχιστον να υπήρχε μια ισότιμη αντιμετώπιση των καλλιτεχνών που θέλουν να «ψυχαγωγήσουν» τον κόσμο [να γελάσει το χειλάκι του, όπως λένε, να ξεχάσει τη μιζέρια που επικρατεί γύρω μας και άλλα, αρκούντως ιλαρά]. Είναι κι άλλοι επιπέδου Σεφερλή που «μεγαλουργούν» στην τηλεόραση αλλά έχουν δίπλα τους και κανέναν της προκοπής, οπότε σώζονται κατά κάποιον τρόπο. Ακούς όσους συμμετέχουν σε ελληνικά σίριαλ και απορείς: σε ποιο μέρος της χώρας μιλάνε έτσι οι άνθρωποι;

Είναι άχαρο να μιλάει κανείς επικριτικά για τον «πολιτισμό» που αναδύεται στα κανάλια από ανθρώπους ατάλαντους -μιλάμε για εξωφρενικά ατάλαντους και όχι για ανθρώπους που προσπαθούν και καταφέρνουν κάτι, σεβόμενοι την υποκριτική, τουλάχιστον. Κάτι όμως πρέπει να γίνει με αυτή την υπόθεση της ψυχαγωγίας μας, που είναι και δική μας υπόθεση, όχι μόνο των «πρωταγωνιστών». Οι άνθρωποι αυτοί είναι ένα σκάνδαλο για τον πολιτισμό και την κοινωνία, που θέλει να επιμορφωθεί και να διασκεδάσει λίγο και όχι να παρακολουθεί σαν χάννος τις μικρότητες και τους ακατανόητους αστεϊσμούς του καθενός που αυτοκαθορίζεται ως διασκεδαστής.

Δεν έχουν ίσως συνειδητοποιήσει οι εν λόγω -του ιδίου φυράματος- ότι από αυτούς εξαρτάται η άνοδος του επιπέδου του πολιτισμού της χώρας, ότι, με τη δύναμη που τους προσφέρει η τηλοψία, είναι σε θέση να διαμορφώσουν συνειδήσεις και ψυχισμό και άρα είναι υποχρεωμένοι να εκπαιδευτούν οι ίδιοι πρώτα, να σεβαστούν την τέχνη και την ιστορία και τον πολιτισμό και μετά να ξανοιχτούν στην έκθεση των ικανοτήτων τους και στην αποδοχή ή όχι του κοινού [και όχι μόνο αποδοχή αλλά αναδοχή, που είναι και σημείο δημοκρατίας]. Αυτοί οι άνθρωποι οφείλουν να σηκώσουν το βάρος του πολιτισμού με το έργο τους. Αρκετά με τις τσαπατσουλιές.

efsyn.gr