Για μια νέα Ευρωπαϊκή (εκκ)Ενωση

Για μια νέα Ευρωπαϊκή (εκκ)Ενωση

  • |

Δεν ξέρω αν η Ιστορία κάνει κύκλους, τσουλήθρα πάντως κάνει σίγουρα. Παγκοσμίως αυτό, απλώς στην Ελλάδα έχει βάλει και λιπαντικό – έτσι, να πέφτει με ορμή! Με τα χεράκια ανοιχτά για το γούστο και με το ξερατό έτοιμο να βγει, με το που πιάσει πάτο.

Νόρα Ράλλη

Πάμε τώρα στους φοβού την Ιστορία και δώρα φέροντας. Αυτοί είναι δύο ειδών: οι «φοβού» και οι «δώρα φέροντας». Ιδιοι δεν είναι. Μεταλλάξεις (συνήθως με το αζημίωτο) έχουν εμφανιστεί, ωστόσο υπάρχουν ακόμη κάποιοι που δεν λεν ν’ αλλάξουν και κάπως σέβονται την Ιστορία (συνήθως την έχουν «γράψει» κιόλας). Οσο για τους άλλους… όταν ακόμα και οι Βελόπουλος και Σαμαράς σ’ τη «λένε» για τον Ζελένσκι και τον «πατριώτη» ναζιστή που σου πασάρει (δωράκι και δαύτος) στη Βουλή, με πόσα χιλιόμετρα την ώρα να μετρήσω την κατρακύλα σου; Κάθονταν και χειροκροτούσαν οι Νεοδημοκράτες – όλοι, υπουργοί και βουλευτές! Οσο για τον πρόεδρο της Βουλής, μούγκα. Στον Πολάκη ήξερε να κλείνει τα μικρόφωνα, στον Τσίπρα ήξερε να αφαιρεί τον λόγο. Στον αζοφικό «πατριώτη» όμως, γιαβόλ καμαράτ!

Εγώ τον καταλαβαίνω τον Κώστα. Και αυτόν και τους φέροντας και μη διαφέροντας από εκείνον. Ετσι μεγάλωσαν, έτσι μεγάλωσαν και οι παππούδες των παππούδων τους, κρατάνε μια παράδοση. Και ακροδεξιοί να μην είναι (που είναι), ο στόχος τους να διαλύσουν, αφανίσουν, καταστρέψουν κάθε Αριστερά (ιδεολογία και ανθρώπους) είναι πάνω απ’ όλα! Κι από δημοκρατίες κι από πατρίδες κι από ιστορίες κι από προϊστορίες. Κι από μένα κι από σένα, από οικεία και ξένα…

Αχ αυτά τα ξένα… Πόσο οικεία είναι τελικά

Τόπος: Βερολίνο (εγώ γιατί έχω πάει εκεί έξι φορές ήδη, ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω!). Σκοπός: κάλυψη του μοναδικού φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου που γίνεται στην πόλη και μάλιστα στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon, στην οδό Ρόζα Λούξεμπουργκ (με κάτι τέτοια με ρίχνουν). Επιστροφή για Ελλάδα: 11.15, Κυριακή πρωί. Οχι με καμιά εταιρειούλα της πλάκας, αλλά με τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία, στην οποία ο Μητσοτάρχας δώρισε 120 εκατομμύρια. Το ξαναλέω: την ώρα που ιδιωτικοποιείται η δημόσια Υγεία, που έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, που θα καταργηθεί ο ΟΑΕΔ, που θέλουν να καταργήσουν και τον ΕΦΚΑ, που η δημόσια Παιδεία πνέει τα λοίσθια (ναι, σε δημόσιο σχολείο έμαθα αυτή τη φρασούλα), την ίδια ώρα που για τους μακροχρόνια ανέργους (αυτούς που δεν ξέρουν να φτιάχνουν βιογραφικά, κατά Κυρανάκη, και είναι απλά εισοδηματίες που δηλώνουν άνεργοι, κατά Χατζηδάκη) η Ν.Δ. έχει δώσει μόνο 55 εκατομμύρια, εντελώς την ίδια ώρα έδωσε δώρο 120 εκατομμύρια στη μεγαλύτερη αυτή αεροπορική εταιρεία. Δώρο κανονικό. Οχι δανεικά, όχι ανταποδοτικά. Θες; Πάρε. Αυτό. Μάλιστα.

Είμαι, λοιπόν, εκεί στα ξένα και 20 λεπτά πριν από την πτήση πάω να μπω στο αεροπλάνο, ενώ είμαι ήδη μιάμιση ώρα στο αεροδρόμιο, που υπολειτουργεί γιατί είναι καινούργιο, αλλά αυτοί είναι Γερμανοί και αν θέλουν να υπολειτουργούν, δεν θα σου δώσουν και λογαριασμό. Δεν το λέω εγώ – αυτοί το είπαν! Ετσι ακριβώς μου το είπαν. Ενώ παράλληλα μου γκάριζαν στα γερμανικά και ενώ γκάριζα κι εγώ πως δεν ξέρω γερμανικά, μου απάντησαν «Φυσικά και ξέρεις γερμανικά!» (στα αγγλικά μού το ‘παν αυτό…).

Στο αεροπλάνο δεν με έβαλαν. Αργησα, λέει. Μην τα πολυλογώ, δεν απάντησα όπως ήθελα, ούτε η «φυσικά και ξέρεις γερμανικά» υπάλληλος βρέθηκε, εντελώς τυχαία, στις ρόδες του αεροπλάνου που δεν με έβαλαν. Περίμενα επόμενη πτήση, μέσω Μονάχου. Σκεφτόμουν την προηγούμενη μέρα, όταν ένας άλλος Γερμανός έσπρωξε βίαια τη φίλη μου (περπατούσαμε όλοι στο πεζοδρόμιο) και το μόνο που απάντησε ήταν: «Ησουν στον δρόμο μου»… Δίπλα μου στην αναμονή, ένα ζευγάρι Αγγλων και ένας Ιταλός. Οι μεν έβριζαν τον Τζόνσον, ο δε έβριζε τον Ντράγκι, εγώ έβριζα τον Μητσοτάρχα κι όλοι μαζί βρίζαμε τους Γερμανούς, που τόσα χρόνια και τίποτα δεν έμαθαν από την Ιστορία.

Γενικολογώ; Καλά κάνω! Υπερβάλλω; Και λίγα λέω!

Είναι πλέον ξεκάθαρο: Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιο δεμένη από ποτέ!

Χαρτί υγείας να πάρετε. Το μέλλον θα φέρει εκκενώσεις.

.efsyn.gr