Σε δουλεμπορικό γραφείο μετατρέπει ο Χατζηδάκης τον ΟΑΕΔ, του Νίκου Γουρλά

Σε δουλεμπορικό γραφείο μετατρέπει ο Χατζηδάκης τον ΟΑΕΔ, του Νίκου Γουρλά

  • |

Ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, με την γνωστή γκεμπελίστικη τακτική του που προηγείται των νομοσχεδίων τα οποία καταθέτει, εξαπέλυσε χυδαία επίθεση σε άνεργους. Τους χαρακτήρισε «απατεώνες ανέργους των βορείων προαστίων» για «άνεργους – ρετιρέ, με υψηλά εισοδήματα» για ανέργους που «προτιμούν να εργάζονται με “μαύρα” και να εξασφαλίζουν παροχές».

Αυτές οι κατηγορίες προλείαναν το έδαφος για το (έτοιμο από καιρό σε συνεργασία με τον ΣΕΒ) νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βουλή  με τον ψευδεπίγραφο τίτλο  «Δουλειές  Ξανά ». Βασική του πλευρά είναι το πώς θα καθαρίσουν τα μητρώα του ΟΑΕΔ από τους «καταχραστές» και «εκμεταλλευτές».

 

Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει πώς θα περιορίσουμε κι άλλο τον αριθμό των επιδοτουμένων ανέργων που είναι 1 στους 11 με το «τεράστιο» ποσό των 407 ευρώ και χρονικό ορίζοντα που δεν ξεπερνά τους 12 μήνες. Επίσης, πώς θα πετσοκόψουμε και άλλο το επίδομα των 200 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους, αλλά και το πώς θα μετατραπεί ο ΟΑΕΔ σε ντίλερ προγραμμάτων κατάρτισης των διαφόρων ΙΕΚ για τα οποία τόσο μοχθεί ο Άδωνης.

 

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι τίποτα παραπάνω από την εφαρμογή του πορίσματος της επιτροπής Πισσαρίδη όπου συνιστούσε ότι «η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος πρέπει να είναι στους έξι μήνες, αντί για δώδεκα μήνες που είναι τώρα, και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης».

 

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω θα πρέπει να υπάρχει εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο που να ακυρώνει ακόμα και αυτές τις ελάχιστες διατάξεις του ήδη μνημονιακά πετσοκομμένου πλαισίου που εμπόδιζε την μαζική διαγραφή ανέργων από τα μητρώα. Χρησιμοποιούνται δε τερατώδη ψέματα και αριθμητικές αλχημείες, που διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα που υπάρχει  για το τι αντιμετωπίζουν σήμερα οι άνεργοι. Στόχος να αλλάξουν τον χαρακτήρα του ΟΑΕΔ ιδιωτικοποιώντας τον στην ουσία , να πετσοκόψουν τα επιδόματα ανεργίας και τις ήδη μειωμένες παροχές του Οργανισμού .

 

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο νομοσχέδιο ο άνεργος θα διαγράφεται στην περίπτωση που θα αρνηθεί τρεις φορές θέση εργασίας που του προταθεί και ο Οργανισμός την κρίνει «κατάλληλη». Η διαγραφή θα είναι για δύο χρόνια και με δεδομένο ότι το μέγιστο διάστημα που μπορεί να λάβει το επίδομα ανεργίας είναι 12 μήνες, αυτό σημαίνει ότι το στερείται οριστικά. Στην περίπτωση δε που αρνηθεί σχετικό πρόγραμμα κατάρτισης που του προταθεί, διαγράφεται από τον ΟΑΕΔ για 6 μήνες. Παράλληλα, ο άνεργος θα διαγράφεται ακόμα και στην περίπτωση που ο ΟΑΕΔ κρίνει ότι δεν «συνεργάζεται» με τους αρμόδιους υπαλλήλους και δεν δείχνει την απαιτούμενη δράση προς αναζήτηση εργασίας.

 

Στο νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ, ο οποίος μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), προβλέπεται ακόμα (και εδώ αποκαλύπτονται οι πραγματικές τους προθέσεις) ότι «η ανάθεση των συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών της ΔΥΠΑ» θα γίνεται «κατά παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία». Mε λίγα λόγια μας λένε ότι πόροι και αποθεματικά των φορέων που έχουν συγχωνευθεί στη ΔΥΠΑ, θα διατίθενται όχι για τους σκοπούς που έχουν θεσμοθετηθεί και προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων π.χ. προστασία ανέργων.  Αλλά, θα δίνονται, για σκοπούς που θα έχουν σχέση με προγράμματα κατάρτισης και διάφορες άλλες επιδοτήσεις στους εργοδότες. Δηλαδή τα λεφτά των εργαζομένων θα γίνονται επιδοτήσεις στην εργοδοσία με προγράμματα εργασίας μικρής διάρκειας, για την απόκτηση φτηνής εργατικής δύναμης, μετατρέποντας τον νέο ΟΑΕΔ στην πραγματικότητα σε δουλεμπορικό οργανισμό, μιας ιδιότυπης παρατράπεζας χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ που προκήρυξαν απεργία για της 12 /4:

«Τι φοβάται, στ’ αλήθεια, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ; Εκείνο που φοβάται, προφανώς, είναι να μη μάθει η κοινωνία την αλήθεια, για το αντικοινωνικό ν/σ που έχει κατατεθεί στη Βουλή και ψηφίζεται την Τετάρτη με διαδικασίες fast track.

Εκείνο που φοβάται είναι να μη μάθουν οι άνεργοι για το τι τους ετοιμάζουν, να μη μάθουν για τις μαζικές διαγραφές τους και τη βίαιη απομάκρυνσή τους από τον ΟΑΕΔ μέχρι και 2 χρόνια.

Εκείνο που φοβάται είναι να μη μάθουν για το σχέδιο νόμου που έπρεπε να έχει τίτλο «Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ». Γι’ αυτό, εξάλλου, αρνείται να διακινήσει την επιστολή της Ομοσπονδίας προς τους ανέργους ή έστω να την αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, παρόλο που του ζητήθηκε εγγράφως.

Εκείνο που φοβάται είναι να μην ενημερωθεί η κοινωνία για την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος μέσα και από την αλλαγή/υποβάθμιση του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠ.

Εκείνο που φοβάται είναι να μη μάθει η κοινωνία πως δημιουργούν για τον ΟΑΕΔ ένα ΔΣ απόλυτης αφωνίας, ένα ΔΣ απόλυτης κυβερνητικής πλειοψηφίας, για να μπορούν ανενόχλητοι να κάνουν πλιάτσικο στα αποθεματικά και τους πόρους των εργαζομένων και των εργοδοτών (πάνω από 10 δισ.) και να διαθέσουν όπως θέλουν χωρίς αντιρρήσεις τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης που αντί για στήριξη των ανέργων θα προσφέρουν διαγραφές προκειμένου να μειώσουν τεχνικά την ανεργία».

 

Η διοίκηση του ΟΑΕΔ στην αγωνιστική απάντηση των εργαζόμενων απάντησε με προσφυγή στην «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία της Τρίτης, 12 Απριλίου, που με ομόφωνη απόφαση προκήρυξε η Ομοσπονδία. Ακόμα με αγωγή του ο Διοικητής του ΟΑΕΔ ζητά, κάνοντας χρήση του νόμου Χατζηδάκη, να απαγορευτεί και για το μέλλον η προκήρυξη απεργίας με ίδια αιτήματα και στην περίπτωση που η ομοσπονδία δεν υπακούσει να καταβάλει το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ και τα μέλη της Διοίκησης της Ομοσπονδίας 5 χιλιάδες ευρώ έκαστος, σε περίπτωση παραβίαση της απόφασης.

Οι εργαζόμενοι παρά την απαγόρευση τελικά συμμετείχαν μαζικά στην απεργία διαδηλώνοντας έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Άλιμο, όπου δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής όταν προσπάθησαν να μεταβούν εντός του κτηρίου για να πραγματοποιήσουν συνέλευση. Ο τρόπος αντίδρασης της κυβέρνησης είναι ενδεικτικός του τι περιμένει τους εργαζόμενους που θα σκεφτούν να απεργήσουν. Τρομοκρατία δια χρηματικών προστίμων, απολύσεις και αστυνομική βία. Στη πράξη δηλαδή κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, όπου όσοι τολμούν να απεργούν ή όσοι είναι αλληλέγγυοι στην απεργία τους θα είναι παράνομοι σύμφωνα με τον νόμο Χατζηδάκη. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα νέο εργασιακό ιδιώνυμο όπου  το δικαίωμα στην  απεργία θα υπάρχει στα χαρτιά χωρίς όμως να μπορεί κανείς να απεργήσει.

.kommon.gr