Για την πτωτική τάση της κυβέρνησης

Για την πτωτική τάση της κυβέρνησης

  • |

Oσοι ξυπνάνε πρωινές ώρες έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τους εκπροσώπους Τύπου της κυβέρνησης, δημοσιογράφους το επάγγελμα, που δεν φείδονται λειχιών προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Ενας εξ αυτών, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, εξέφρασε τη βεβαιότητα, με την προϋπόθεση να είμαστε καλά, ότι, δυστυχώς (!), ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πολιτικό αντίπαλο κι έτσι θα μας κυβερνήσει και τις επόμενες δύο τετραετίες -τον μπαγάσα, θάρρος [θράσος] που το έχει. Τέτοια πράγματα δεν λέγονται τη στιγμή που έχουμε παράδοση, πρόσφατη μάλιστα -ο κ. Τσίπρας ενόσω ήταν πρωθυπουργός ειρωνευόταν τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη. Ευτυχώς, έλεγε, που ήταν αυτός ο άνθρωπος στην αντιπολίτευση κι έτσι δεν κινδύνευε ο ίδιος [δεν πρέπει να λέγονται μεγάλες φράσεις από κανέναν].

Γιώργος Σταματόπουλος

Αυτή η υπεραισιοδοξία του δημοσιογράφου οφείλεται όμως στην ταραχή του. Εχει αρχίσει να διαφαίνεται η πτωτική τάση της κυβέρνησης, βλέπει την καταστροφή να επέρχεται και προσπαθεί, μεγαλορρημονώντας, να πείσει τον εαυτό του πρώτα και όλους εμάς ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, ο χρόνος είναι με την κυβέρνηση [που, είπαμε, δεν έχει ικανή αντιπολίτευση να τον αντιμετωπίσει]. Δικαίωμα του καθενός να ξεφουρνίζει ό,τι κατεβάζει η γκλάβα του, είτε το πιστεύει είτε όχι, είτε επειδή θέλει να προκαλέσει εντυπώσεις ή να επηρεάσει την κοινή γνώμη. Ομως η κοινή γνώμη, με όσο προπαγανδιστικό σανό κι αν τρέφεται, ξεσηκώνεται εντούτοις και στρέφει την πλάτη όταν θίγεται -μόνο τότε!- η τσέπη της, όταν δεν μπορεί να ικανοποποιήσει τις ανάγκες της ή όταν, στη χειρότερη περίπτωση, καλή ώρα, δεν έχει να φάει.

Ο,τι και να σκαρφιστεί η κυβέρνηση, ό,τι και να σοφιστούν τα παπαγαλάκια της, όσο κι αν προσπαθούν να δηλώσουν αισιόδοξοι, φαίνεται ο πανικός τους και ως εκ τούτου προβαίνουν σε φωνακλάδικους εφησυχασμούς και επικές διαβεβαιώσεις για την καλή συνέχεια της κυβέρνησής τους. Αντί να αερολογεί για δύο ακόμη τετραετίες, δεν λέει αν βγάλει ετούτη την τετραετία η κυβέρνησή του; Οι δημοσκοπήσεις έπαψαν να τους χαροποιούν και να τους δίνουν αέρα. Αυτό δεν σημαίνει ασφαλώς ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να αρκεστεί στη φθορά της κυβέρνησης και απλώς να περιμένει να ακούσει τον κρότο από την κατεδάφισή της, ώστε να αναλάβει δράση [εξουσία]. Είναι μακρύς και δύσβατος ο δρόμος προς την εξουσία -αλλά αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα έχει λίγο χαμένα. Οι υπουργοί της είναι ασυντόνιστοι και δεν δείχνουν ικανοί να συνεννοηθούν μεταξύ τους -ειδικά στον κρίσιμο τομέα της ακρίβειας στην αγορά τα έχουν κάνει μαντάρα [ο πόλεμος και η πανδημία δεν είναι πειστικές δικαιολογίες πια]. Η μόνη τους διέξοδος είναι να κατηγορούν αδιαλείπτως την αξιωματική ανατιπολίτευση, αλλά ούτε και αυτό τους βοηθά.

Είπαμε ότι και στην αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, δεν είναι όλα ρόδινα, γιατί ούτε κι εκεί προέχει η συνεννόηση για την εκδίωξη της (ακρο)δεξιάς λαίλαπας. Ισως το καταφέρουν αυτό στην πορεία προς τις εκλογές. Πάντως οι κυβερνητικοί δημοσιογράφοι έχουν γούστο -και προκαλούν γέλιο.

efsyn.gr