Παπούτσια για πέταμα

Παπούτσια για πέταμα

  • |

Μέσα σε μια δεκαετία κρίσης, όταν το ΑΕΠ της χώρας γνώρισε τη μεγαλύτερη μείωση σε καιρό ειρήνης, σχεδόν συνηθίσαμε να μειώνουμε τις ανάγκες μας, λίγο λίγο ή πολύ και απότομα. Αρκετοί έκοψαν το τσιγάρο όχι μόνο λόγω υγείας αλλά και λόγω οικονομίας, άλλοι έκοψαν ή περιόρισαν τις εξόδους για καφέ, μαζί και την εφημερίδα, που ούτως ή άλλως χάνει διαρκώς αναγνώστες λόγω και της στροφής στη διαδικτυακή ενημέρωση.

Αφροδίτη Τζιαντζή

Οι καταναλωτές έγιναν κυνηγοί προσφορών, αναζητώντας τα φτηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ή ακόμα και με «σύντομη ημερομηνία λήξης». Σήμερα, μετά από μια διετία πανδημίας, ο πληθωρισμός και ο πόλεμος ξυπνάνε μνήμες από τα μνημονιακά χρόνια. Ακόμα και τα σουπερμάρκετ, αφού είδαν τον τζίρο τους να απογειώνεται το 2020-21, γνωρίζουν κάμψη πωλήσεων, καθώς τα νοικοκυριά κόβουν ακόμα και από τα απαραίτητα. Εκεί όμως που η κατάσταση είναι «δραματική», όπως την περιέγραφε πρόσφατα αναλυτής της αγοράς, είναι στον τομέα της ένδυσης-υπόδησης.

Για να καταφέρει φέτος ο νονός ή η νονά να αγοράσει στο βαφτιστήρι το παραδοσιακό πασχαλινό δώρο, παπούτσια-λαμπάδα-σοκολατένιο αυγό, θα πρέπει να κάνει αλχημείες στο τι θα πρωτοκόψει -εισιτήρια, τρόφιμα, βενζίνη- ή ποιους λογαριασμούς θα αφήσει απλήρωτους. Για τους μεγαλύτερους, που δεν έχουν νονούς, τα περσινά φθαρμένα παπούτσια ακόμα αντέχουν, με ένα φρεσκάρισμα στον τσαγκάρη.

Για τις ενδιάμεσες περιπτώσεις, εκείνους που δεν τους περισσεύουν χρήματα αλλά πρέπει κάπως να ποδεθούν και ψάχνουν χαμηλότερες τιμές, υπάρχουν οι ηλεκτρονικές αγορές, από e-shop με έδρα την Πολωνία, που στέλνουν παπούτσια από αποθήκες στη Βουλγαρία. Oσο για την παροιμία «παπούτσι από τον τόπο σου», έχει προ πολλού πάει περίπατο, αφού ο μαρασμός της εγχώριας υποδηματοποιίας προηγήθηκε χρονικά της κρίσης. Καλό Πάσχα, έστω και με παπούτσια made in China.

.efsyn.gr