Να εκμεταλλευτούμε την ενεργειακή συγκυρία

Να εκμεταλλευτούμε την ενεργειακή συγκυρία

  • |

Ενδεχομένως να ακούγεται κυνικό. Για την ακρίβεια, είναι. Οταν η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από έναν ακόμη πόλεμο, μία εισβολή ορθότερα, που έχει στοιχίσει εκατοντάδες ζωές αθώων κι ένας Θεός ξέρει πόσοι ακόμα θα θυσιαστούν στο θέατρο του παραλόγου και των γεωστρατηγικών συμφερόντων, να αναφέρεσαι σε… εκμετάλλευση. Παντός είδους.

Δεν παύει, εντούτοις, να αποτελεί πραγματικότητα ότι για τη χώρα μας υφίσταται μία ενεργειακή συγκυρία που θα είναι παράλογο να την αφήσει να περάσει ανεκμετάλλευτη.

Κώστας Μανωλιουδάκης

Η ανάγκη απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, μετά τα οδυνηρά γεγονότα βαρβαρότητας που βιώνουμε ως ανθρωπότητα, και η ειλημμένη απόφαση επ’ αυτού, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τη «βοήθεια» των ΗΠΑ, καθώς αυτή δεν προβλέπεται να είναι για περισσότερο από δύο χρόνια.

Γεγονός που την αναγκάζει να ανασύρει από το ντουλάπι και να επισπεύσει τη διαδικασία αναζήτησης και, εν συνέχεια, εξόρυξης νέων ενεργειακών πηγών. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι μόνο η Κίνα μπορεί να συγκριθεί με τις ενεργειακές απαιτήσεις της Ευρώπης στον πλανήτη μας.

Η σοβαρή πιθανότητα ύπαρξης «γιγαντιαίων» κοιτασμάτων σε Κύπρο και Ελλάδα φαντάζει ως μια σοβαρή εναλλακτική δίοδος, η οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν μάλλον αδύνατο να προχωρήσει σε φάση υλοποίησης αποκλειστικά από τον ελληνισμό, με την Τουρκία να καιροφυλακτεί και να διεκδικεί μερίδιο με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο, παρότι δεν πρόκειται για το Αιγαίο, αλλά για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η παρούσα συγκυρία/ανάγκη των ισχυρών του δυτικού κόσμου για άμεση εξεύρεση νέων πηγών ενεργειακής τροφοδότησης δύναται να αναβαθμίσει γεωστρατηγικά τη χώρα μας, κυρίως δε να εξαντλήσει τις πιθανότητες ύπαρξης υδρογονανθράκων και εκμετάλλευσής τους.

.efsyn.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος