Μειονότητες και πόλεμος

Μειονότητες και πόλεμος

  • |

Ενα από τα επιτεύγματα της Ε.Ε. είναι η ισότιμη μεταχείριση των μειονοτήτων μέσα στο πλαίσιο των εθνικών κρατών και η συνεχής ενασχόληση των ευρωπαϊκών θεσμών με τα ζητήματα διακρίσεων, ακόμα και αυτά που αποκαλούνται επουσιώδη. Η σημασία αυτού του ευρωπαϊκού επιτεύγματος φωτίζεται περισσότερο υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να επικαλείται ακόμα την προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Μπάμπης Αγρολάμπος

Τώρα επαναφέρει και ζήτημα της ασφάλειας του ρωσικού πληθυσμού της Υπερδνειστερίας που έχει αποκοπεί από τη Μολδαβία. Αύριο-μεθαύριο μπορεί να κάνει το ίδιο για τις χώρες της Βαλτικής ή τη Φινλανδία, την Πολωνία και όπου αλλού ζουν ρωσικές ή ρωσόφωνες μειονότητες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya είπε ότι μετά την ειρήνευση στην Ουκρανία θα προκύψει μια νέα βάση διεθνούς δικαίου για τους μειονοτικούς πληθυσμούς, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για αυτή τη βάση.

Προφανώς και δεν θα δώσει η κυβέρνηση Πούτιν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στους μειονοτικούς πληθυσμούς που βρίσκονται στη Ρωσία και συγκροτούν δεκάδες εθνοτικές ομάδες, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν υποστεί μύρια όσα από τη σοβιετική εποχή και σε ορισμένες περιπτώσεις και στη μετασοβιετική περίοδο, όπως οι Τσετσένοι, οι Ουκρανοί, οι Εσθονοί. Το 20% του πληθυσμού της Ρωσίας, όπως η κυβέρνηση αναγνωρίζει, δεν είναι Ρώσοι. Τι θα γίνει με αυτούς στη νέα βάση δικαίου που ονειρεύεται ο Λαβρόφ;

Τίποτε απολύτως. Διότι εάν ο πόλεμος που κήρυξε ο Πούτιν ήταν για τα δικαιώματα των ρωσόφωνων θα εστιαζόταν στα χωριά των ρωσόφωνων και δεν θα κονιορτοποιούσε όλες τις υποδομές της Ουκρανίας. Οι μειονότητες υποτίθεται ότι είναι γέφυρες μεταξύ χωρών, εθνών και κρατών. Με τη λογική της Ρωσίας είναι απασφαλισμένες βόμβες και τίποτε άλλο και έτσι τις χρησιμοποιεί.

efsyn.gr/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος