Η περιοχή του Σενγκάλ στο βόρειο Ιράκ αποτελεί το σκηνικό νέων πολεμικών εντάσεων. Η κυβέρνηση της Βαγδάτης προσπαθεί να εισβάλει στην περιοχή των Γεζίντι, η οποία έχει κηρύξει την αυτονομία της.

Η μακρά πορεία του λαού των Γεζίντι για την ελευθερία είναι ένας αιώνιος δρόμος προς την ουτοπία, γεμάτος, όμως, με εμπόδια και πόνο. Στη μακρά ιστορία τους στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, οι Γεζίντι έχουν υποστεί 73 γενοκτονίες, η τελευταία από τις οποίες διαπράχθηκε από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) το 2014. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 2.000 γυναίκες Γεζίντι αγνοούνται, πολλές από αυτές κρατούνται από τον ISIS και πολλές άλλες έχουν πωληθεί ως δούλες του σεξ, όπως καταγγέλλεται από τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ).

Του Leandro Albani για τη La tinta*. Μετάφραση για το Αυτολεξεί: Κώστας Φωτίου

Παρά τις εκατοντάδες δολοφονίες που διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), όταν οι τρομοκρατικές του ομάδες εκδιώχθηκαν από τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG/YPJ), ο λαός των Γεζίντι πήρε μια βαρυσήμαντη απόφαση: Ανακήρυξαν την αυτονομία του Σενγκάλ -που προστατεύεται από το ιρακινό σύνταγμα-, συγκρότησαν τις δικές τους δυνάμεις αυτοάμυνας και ξεκίνησαν μια πολιτική και κοινωνική διαδικασία εκδημοκρατισμού και ελευθερίας, βασισμένη στον δημοκρατικό συνομοσπονδισμό, ένα παράδειγμα που ακολουθείται από το Απελευθερωτικό Κίνημα του Κουρδιστάν (KLM).

Μεταξύ άλλων, ο λόγος για αυτή την απόφαση οφείλεται στο ότι όταν ο ISIS επιτέθηκε στο Σενγκάλ, τόσο ο ιρακινός στρατός (που εξαρτάται από την κυβέρνηση της Βαγδάτης) όσο και οι δυνάμεις Πεσμεργκά (που υπάγονται στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP), το οποίο διοικεί την ημιαυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, Μπασούρ) εγκατέλειψαν την περιοχή, αφήνοντας τον πληθυσμό των Γεζίντι εντελώς απροστάτευτο.

Τώρα, η κεντρική διοίκηση της Βαγδάτης έχει στείλει στρατεύματα στο Σενγκάλ με σκοπό να καταλάβει την περιοχή. Στις 9 Οκτωβρίου 2020, η ιρακινή κυβέρνηση, η διοίκηση υπό την ηγεσία του KDP, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν μια παρασκηνιακή συμφωνία που απορρίπτει την αυτόνομη διοίκηση του Σενγκάλ και επιβεβαιώνει την εξουσία της Βαγδάτης στην περιοχή.

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο λόγοι για αυτή τη νέα πολεμική ένταση γύρω από την περιοχή των Γεζίντι. Ο πρώτος είναι ο κίνδυνος δημιουργίας στο Σενγκάλ ενός κοινωνικού οικοδομήματος με βάση τον δημοκρατικό συνομοσπονδισμό, όπου η ελευθερία των γυναικών, ο περιβαλλοντισμός, ο αντικαπιταλισμός και η δημοκρατία είναι τα κύρια συστατικά. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, αν η ιρακινή κυβέρνηση καταλάβει το Σενγκάλ, θα διακόψει την επικοινωνία του κουρδικού λαού με τις αμυντικές ζώνες της Medya, όπου έχουν τις βάσεις τους οι αντάρτες του PKK, και με τη Ροζάβα (συριακό Κουρδιστάν).

~

Η προέλαση του στρατού της Βαγδάτης στο Σενγκάλ δεν είναι τυχαία. Από τις 17 Απριλίου η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να καταλάβει διάφορες περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν, κυρίως αυτές που ελέγχονται από Κούρδους αντάρτες. Τα τελευταία τρία χρόνια η Άγκυρα έχει επιτεθεί και βομβαρδίσει δεκάδες φορές τις αμυντικές ζώνες της Medya. Η αποδιοργάνωση των ανταρτών αποτελεί κεντρικό σημείο του επεκτατικού σχεδίου της Τουρκίας. Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές (και δημοσίως) ότι σκοπεύει να επεκτείνει την τουρκική εξουσία και σε άλλα εδάφη. Η παρέμβασή της στους πολέμους στη Λιβύη και η υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία για το Αρτσάχ είναι μερικά παραδείγματα.

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα έχει εντείνει τις επιθέσεις της στη Ροζάβα (συριακό Κουρδιστάν). Εκτός από την παράνομη κατοχή του κουρδικού Καντονιού του Αφρίν από το 2018 και πόλεων όπως το Al Bab και το Serêkaniye, ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Κομπάνι, μιας πόλης που έγινε σύμβολο αντίστασης για τον λαό της Ροζάβα, καθώς εκεί οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG/YPJ) νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος το 2015, καταφέροντας το πρώτο θανάσιμο πλήγμα στην τρομοκρατική οργάνωση.

Παρόλο που η κυβέρνηση της Βαγδάτης επέκρινε τις τουρκικές επιθέσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν, σχεδίασε στρατιωτική εισβολή εναντίον του Σενγκάλ. Η διπλή πολιτική των κεντρικών κυβερνήσεων δεν φαντάζει καινούργια στους Κούρδους, ειδικά στους Γεζίντι. Στη μακρά ιστορία τους, η προδοσία, η εξαπάτηση και οι διώξεις έχουν γίνει κοινός τόπος.

Όπως λέει πάντα το Απελευθερωτικό Κίνημα του Κουρδιστάν, τα έθνη-κράτη που καταπιέζουν τον κουρδικό λαό μπορεί να έχουν διαφορές, ακόμη και σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ τους, αλλά όταν πρόκειται να στοχοποιήσουν τους Κούρδους, συμφωνούν πάντα αμέσως.

Στη Μέση Ανατολή αυτές οι συγκυρίες δεν είναι καπρίτσιο κάποιου περίεργου θεού.

~

Στις 4 Μαΐου η Αυτόνομη Διοίκηση του Σενγκάλ (AUS) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε τις “ανεπιτυχείς συνομιλίες με την ηγεσία της Βαγδάτης” και επανέλαβε την ετοιμότητά της “να συνεργαστεί ειρηνικά με τις ιρακινές αρχές”. Απαίτησε επίσης “σεβασμό του δικαιώματος της κοινότητας των Γεζίντι στην αυτοδιάθεση και την αυτοάμυνα”.

Η AUS ανέφερε ότι το Σενγκάλ βρίσκεται σε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, αλλά δεν θα σταματήσει την κατασκευή “ενός αυτόνομου διοικητικού και αμυντικού συστήματος”. Επίσης σημείωσε ότι η αυτόνομη διοίκηση έχει υποβάλει “πολλά σχέδια για την αποσαφήνιση του καθεστώτος του Σενγκάλ τα τελευταία οκτώ χρόνια και έχει πραγματοποιήσει πολλές συνομιλίες”. Όπως τόνισε: “Σε αυτή τη διαδικασία βασιζόμαστε στην ενότητα του Ιράκ και θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας στο πλαίσιο του ιρακινού δικαίου.

“Η απάντηση στις προσπάθειές μας ήταν η βρώμικη συμφωνία της 9ης Οκτωβρίου 2020, μεταξύ της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μουσταφά Αλ Καντίμι και του KDP, υπό την πίεση του τουρκικού κράτους και με τη σύμφωνη γνώμη των διεθνών δυνάμεων. Αυτή η συμφωνία είναι η αφετηρία των σημερινών προβλημάτων, ενθαρρύνει την Τουρκία να επιτεθεί στο Σενγκάλ, ενώ το KDP την επικαλείται για να επιστρέψει στην περιοχή”, αναφέρεται αναλυτικά στην ανακοίνωση.

Λόγω των επιθέσεων του ιρακινού στρατού στο Σενγκάλ, τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή. Ο αναγκαστικός εκτοπισμός είναι ένα άλλο όπλο που χρησιμοποιείται κατά των Γεζίντι. Σε ένα πρόσφατο άρθρο της**, η κούρδισσα δημοσιογράφος και διανοούμενη Meral Çiçek εξηγεί ότι η γενοκτονία που διέπραξε ο ISIS εναντίον του λαού των Γεζίντι είχε στόχο “να διασκορπίσει τα τελευταία μέλη της κοινότητας που ζουν στη γραμμή μεταξύ Σενγκάλ και Shekhan και να τα εκδιώξει από το Κουρδιστάν”. Σε εκείνο το σημείο, “οι δυνάμεις της καπιταλιστικής νεωτερικότητας ανέλαβαν την αποστολή της κατανομής των επιζώντων σε περιοχές [που βρίσκονται] χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά” από τον τόπο καταγωγής τους, είπε η Çiçek.

Η κούρδισσα διανοούμενη αναλύει ένα θεμελιώδες σημείο για την κατανόηση της επίθεσης στο Σενγκάλ: “Τα δυτικά κράτη άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες τους στο όνομα της υποτιθέμενης ανθρωπιστικής βοήθειας και προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της διασποράς των Γεζίντι. Όταν η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε μεγαλόστομα ότι θα παραχωρούσε δικαιώματα παραμονής σε 1.200 Γεζίντι, αυτό παρουσιάστηκε ως μια υποδειγματική προσφυγική πολιτική. Κατά την επίσκεψή της στη Γαλλία, η Νάντια Μουράντ, η οποία διέφυγε από τα νύχια του ISIS, ζήτησε από τον πρόεδρο Μακρόν να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από το Σενγκάλ. Κανένα από αυτά τα γελοία κράτη που συμπεριφέρονται σαν να προστίθενται να προστατεύσουν τους Γεζίντι και τις πεποιθήσεις τους, δεν έχουν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι οι Γεζίντι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια στα εδάφη τους.

Η Çiçek απηύθυνε μια σαφή προειδοποίηση για το τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στο Êzidxan, το όνομα με το οποίο οι Γεζίντι αποκαλούν τη γη τους: “Οι επιθέσεις εθνοκάθαρσης και κατοχής του Σενγκάλ από τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να εξεταστούν σε αυτό το πλαίσιο. Οι επιθέσεις αυτές δεν πραγματοποιούνται μόνο από τη συνεργασία του φασιστικού τουρκικού κράτους, των μαριονετών του στο KDP και ορισμένων σουνιτικών στοιχείων του Ιράκ. Στη γενικότερη εικόνα, οι πολιτικές γενοκτονίας που αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν από τις δυνάμεις της καπιταλιστικής νεωτερικότητας στη Μεσοποταμία συντελούνται τα τελευταία διακόσια χρόνια”.

*Το πρωτότυπο εδώ: https://latinta.com.ar/2022/05/guerra-irak/

**Το άρθρο της Çiçek στα Αγγλικά εδώ:
https://medyanews.net/international-concept-against-autonomous-sinjar/