Κρανίου φόρος

Κρανίου φόρος

  • |

Λένε πως όλα πηγάζουν από τον εγκέφαλο (βέβαια, κάποια «πηγάζουν» κι από κάπου αλλού, αλλά και για τον απόπατο ο εγκέφαλος δίνει εντολή). Αυτός είναι το κεντρικό όργανο πρόσληψης κι επεξεργασίας πληροφοριών, καθώς και ρύθμισης όλων των σωματικών λειτουργιών (και του απόπατου που λέγαμε). Με απλά λόγια, αν δεν λειτουργεί το οργανάκι αυτό, όχι να καταλάβεις, όχι να αγαπήσεις, ούτε να χ… δεν μπορείς.

Νόρα Ράλλη

Ο εγκέφαλος κατοικοεδρεύει στο κεφάλι. Ο ίδιος αποτελείται από νευρώνες – μυριάδες νευρώνες, μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου (πάνω από 10 δισεκατομμύρια!). Αυτοί, πάλι, αποτελούνται κυρίως από νερό, σε ποσοστό μάλιστα πάνω από 70%. Ολο αυτό το πολύτιμο συστηματάκι είναι κάπως ευαισθητούλι. Δεν θέλει και πολύ για να ξελασκάρει, ούτε για να πάθει βλάβη. Οπότε πρέπει να προστατευτεί. Γι’ αυτό και ο καλός θεούλης, που όλους μάς αγαπά (αν είμαστε λευκοί, χριστιανοί και δεξιοί) και μας νοιάζεται (αν είμαστε λευκοί, χριστιανοί, δεξιοί και άνδρες), του έβαλε ένα προστατευτικό πλαίσιο τριγύρω, που το λέμε «κρανίο». Αλλά μιας κι έκανε τη δουλίτσα, έβαλε το κρανίο να φυλάττει κι άλλα πραματάκια: όπως το προσωπάκι μας και τα αισθητήρια όργανα που βρίσκονται σ’ αυτό (ματάκια, μυτούλα, στοματάκι, αυτάκια).

Αν κάποιος, λέμε τώρα, μας ρίξει μια κροτίδα στη μούρη -τυχαία, βρε παιδί μου- κι εμείς τραυματιστούμε, δύο πράγματα συμβαίνουν: καταρχάς, όλα τα παραπάνω ξεπαστρεύονται αρκετά. Αλλά και αυτός που έδωσε την εντολή να ρίξει ο άλλος την κροτίδα, παθαίνει κι αυτός. Κάπως βραχυκυκλώνει κι αρχίζει να μιλάει για «κρανιοφόρους» (που είμαστε όλοι), ενώ θέλει να πει «κρανοφόρους». Ετσι το ’παθε κι ο Κυριάκος μας σαν μίλησε στο συνέδριο των ΟΝΝΕΔιτών του εναντίον του παιδιού που τραυμάτισαν τα ΜΑΤ του. Τώρα, όμως, που σ’ τα εξήγησα, πρωθυπουργούλι μου, δεν θα ξαναμπερδευτείς – έτσι δεν είναι;

efsyn.gr