Στελέχη, πιάστε τις… βαλίτσες!

Στελέχη, πιάστε τις… βαλίτσες!

  • |

Αφήστε τηλέφωνα, πληκτρολόγια και κουβαλήστε καμιά βαλίτσα! Τον μύθο της ανωτερότητας της πνευματικής εργασίας έναντι της χειρωνακτικής βάλθηκε να καταρρίψει η διοίκηση της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας Qantas, που ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε από τα ανώτερα στελέχη της να εργαστούν ως μεταφορείς αποσκευών για τρεις μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οξεία έλλειψη προσωπικού.

Μπάμπης Μιχάλης

Προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές, η Qantas -όπως και άλλες αεροπορικές εταιρείες- απέλυσε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας χιλιάδες εργαζομένους της χωρίς να μεριμνήσει για τη μετα-Covid εποχή. Αποτέλεσμα ήταν η επιστροφή των αεροπορικών συγκοινωνιών στην κανονικότητα να τη βρει απροετοίμαστη και οι βαλίτσες των επιβατών της να χάνουν συχνά τον προορισμό τους ή να κάνουν ακόμη και φτερά. Η διοίκηση κάλεσε έτσι πρόσφατα όσους διευθυντές και στελέχη είναι σε θέση να κουβαλήσουν βαλίτσες βάρους έως 32 κιλά η κάθε μία να αποσπαστούν στο τμήμα διαχείρισης αποσκευών -για 3 ή 5 ημέρες την εβδομάδα σε βάρδιες είτε 4 είτε 6 ωρών ημερησίως- έτσι ώστε «η επιχειρησιακή απόδοση της εταιρείας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πελατών».

Μοιάζει με καψόνι, με υποβιβασμό, αφού σε όλες τις καπιταλιστικές κοινωνίες η χειρωνακτική εργασία αντιμετωπίστηκε σχεδόν πάντα υποτιμητικά. Αμείβεται λιγότερο, οι συνθήκες της είναι πιο δύσκολες και κουραστικές, ενώ σχεδόν πάντα απαιτεί αυξημένη μυϊκή δύναμη. Συνδέεται ακόμη με τον αναλφαβητισμό, τη φτώχεια και το χαμηλό πνευματικό επίπεδο. Η πνευματική εργασία, αντίθετα, θεωρείται κριτήριο για την απόκτηση κύρους, συνδέεται με τη δυνατότητα επαγγελματικής σταδιοδρομίας και κοινωνικής ανόδου.

Ο διαχωρισμός αυτός δημιούργησε τα επαγγελματικά στερεότυπα, τα «άσπρα κολάρα» και τα «μπλε κολάρα», αναπαράγοντας κοινωνική ανισότητα. H πρόθεση της Quantas δεν είναι βέβαια να σταματήσει αυτόν τον διαχωρισμό. Τη δουλειά θέλει να βγάλει χωρίς να προσλάβει νέους, καλοπληρωμένους μεταφορείς.

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.