Ένα Μουντιάλ γεμάτο αντιφάσεις// του Κώστα Ήσυχου

Ένα Μουντιάλ γεμάτο αντιφάσεις// του Κώστα Ήσυχου

  • |

Ένα εμιράτο πλειοδότησε στην  διοργάνωση ενός Μουντιάλ. Όλοι καταλάβαμε πως. Δεν χρειάζεται να προσλάβουμε τον επιθεωρητή Πουαρό για να μας το αποκαλύψει.

Η ΦΙΦΑ θυμίζει περισσότερο μια παλιά ναπολιτάνικη οικογένεια του Σικάγου στην δεκαετία του ’20 στις ΗΠΑ που διαπλέκεται με δημάρχους και διεφθαρμένους αξιωματικούς της αστυνομίας .

Οι θεσμοί της ΕΕ, οι λομπίστες, η διαφθορά που αγγίζει όλες τις βαθμίδες εξουσίας της αποτελούν σημεία των καιρών. Έτυχε τώρα να δοθούν επικοινωνιακά κάποια δεδομένα συγκεκριμένων lobby’s και κάποιων ΜΚΟ (όχι όσων πρέπει) σε ότι συνέβη για να κουκουλωθούν τα εγκλήματα, τα αιματοβαμμένα στάδια, τα έργα υποδομής για το Μουντιάλ από μια εξουσία στο Κατάρ που επιβάλει ένα καθεστώς που είναι «υπόδειγμα εργασιακών σχέσεων» όπως σχολιάστηκε από κορυφαίους ευρωβουλευτές και «συνδικαλιστές» της ΕΕ. Όταν αυτά τα ύποπτα και παράλογα πολιτικά επιχειρήματα ειπώθηκαν , η πολιτική κορυφή της ΕΕ επέλεξε την σιωπή. Στην χώρα μας οι ηγεσίες των συστημικών κομμάτων σφύριξαν αδιάφορα….

Κουβέντα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ …

Τα σκάνδαλα που δεν ερευνώνται

Οι μίζες που προήλθαν από τις αγορές αμερικανικών εμβολίων, κατά την πρώτη φάση του κόβιντ, «θάφτηκαν αμέσως» από τα κυρίαρχα παγκόσμια ΜΜΕ. Τα πρώτα ύποπτα e-mails και δημοσιευμένη αλληλογραφία, εκτός πολιτικού πρωτοκόλλου, των αξιωματούχων της ΕΕ με την Pfizer βρέθηκαν εκτός των αναγκαίων ερευνών των «αδιάφθορων» της ΕΕ.

Οι τεράστιες πολεμικές βιομηχανίες του Ευρωατλαντικού κόσμου συσσωρεύουν αμύθητα κέρδη από τον νατοϊκό πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτά και πολλά αλλά επισκιάστηκαν από ένα Μουντιάλ που ολοκληρώθηκε.

Η καταιγίδα του κεφαλαίου στο δημοφιλέστερο άθλημα του κόσμου και η επιμονή των ταπεινών.

Η Εθνική ομάδα της Αργεντινής είχε την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του πλανήτη. Ενώ ο Έλον Μάσκ μοιραζόταν στις θέσεις των επισήμων την «απόλαυση» του τελικού μαζί με τον Εμίρη του Κατάρ, τον πρόεδρο Μακρόν, τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ και πλειάδα επισήμων, οι ταπεινοί της γης απολάμβαναν το ίδιο θέαμα με διαφορετικά κριτήρια, κοινωνικά, ταξικά, πολιτισμικά, ακόμα και μουσικά.

Μετά τα εκατομμύρια των Αργεντινών στις πλατείες της χώρας που γιόρταζαν και γιορτάζουν  την νίκη των «παιδιών» του Ντιέγκο, οι πολυπληθέστερες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε διάφορες πλατείες και πόλεις του κόσμου, ξεχώρισε η κοσμοπλημμύρα στο Μπαγκλαντές. Ανέμιζαν οι σημαίες με το πρόσωπο του Ντιέγκο, γιατί απλά ήταν ένας δικός τους. Έπαιξε και έμαθε μπάλα στις αλάνες και την λάσπη, ήταν πάντα το «κακό» παιδί της ΦΙΦΑ, αναγνώριζε ότι δεν ήταν φτιαγμένος για τα σαλόνια της μπουρζουαζίας…. έκαναν την ταξική τους επιλογή.

Στο Μπαγκλαντές, και σε κάθε φτωχική γωνία του κόσμου, (και όχι μόνο), η ταύτιση της εθνικής ομάδας της Αργεντινής με την κληρονομιά του Ντιέγκο λακωνικά εξήγησε με μια σύντομη συγχαρητήρια φράση ο Λόπεζ Ομπραντόρ, ο πρόεδρος του Μεξικού: «Κερδίσατε για τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα , για τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και για τον λαό της Αργεντινής και για όλη την Λατινική Αμερική». Ο Έβο Μοράλες, οι ηγέτες της Κούβας, της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας, της Χιλής, κ.λ.π. δεν μάσησαν τα λόγια τους. Πολιτικοποίησαν τον τελικό από την δίκη τους σκοπιά, αφού το παγκόσμιο κεφάλαιο το κάνει σχεδόν έναν αιώνα…

Ξέρουμε ότι οι παίκτες των ομάδων στο Μουντιάλ, βρίσκονται περιτριγυρισμένοι από πλουσιοπάροχα συμβόλαια, μάνατζερ και επικοινωνιολόγους. Γίναμε μάρτυρες από τα λόγια αρκετών παικτών μετά τον τελικό, που με δάκρυα στα μάτια αναφέρθηκαν στις φτωχογειτονιές που μεγάλωσαν, όπως στην περίπτωση της γενέτειρας της Μπάια Μπάνκα του Εμιλιάνο Μαρτίνεζ, τις φτωχικές γειτονιές, τις παιδικές τους παρέες που δεν ξεχνούν, την ταπεινή τους καταγωγή. Πολλά από αυτά που δίδαξε ο Ντιέγκο με την αντισυμβατική του συμπεριφορά που τόσο μίσησαν οι ταξικοί του αντίπαλοι, ακόμα τριγυρνούν στις συνειδήσεις πολλών παικτών και λαών.

Στην χιονοστιβάδα της απληστίας και της χειραγώγησης του κεφαλαίου οι αντιστάσεις ακόμα και στο ποδόσφαιρο, φαίνονται σαν το πρώτο ψιλόβροχο, από την ανθρώπινη συναισθηματική επιδερμική προσέγγιση με το δίκαιο, όπου η μετατροπή σε συνειδητή πολιτική κουλτούρα και αντίσταση  απέχει όσο τα 11 μέτρα από το σημείο του πέναλτι. Τα ομορφότερα γκολ μας περιμένουν…..

www.aristerorevma.gr/