Στο Ιράν το θεοκρατικό-στρατοκρατικό καθεστώς στήνει αγχόνες για την εξεγερμένη νεολαία, της Αντωνίας Πάνου

Στο Ιράν το θεοκρατικό-στρατοκρατικό καθεστώς στήνει αγχόνες για την εξεγερμένη νεολαία, της Αντωνίας Πάνου

  • |

Αντικρίζοντας την εικόνα στο διαδικτυακό ιστότοπο της LeMonde.fr έπαθα κυριολεκτικά σοκ. Μου θύμισε τα σώματα ή σκέτα τα κεφάλια του Άρη και των ανταρτών του, που κρέμονταν από τα δέντρα της Λαμίας.

Δύο άνδρες απαγχονίστηκαν, έντεκα άνθρωποι καταδικάζονται σε θάνατο. Το καθεστώς στο Ιράν έπαυσε, σαν αποδιοπομπαίο τράγο, την αστυνομία ηθών –για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις– αλλά εξαπέλυσε σωρεία δικών και καταδικών, με ανηλέητες ποινές.

Όπως αναφέρεται σε πολλά ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι Ιρανοί αυτές τις ημέρες ξυπνούν έντρομοι μήπως έχουν γίνει και άλλες εκτελέσεις οι οποίες συνήθως πραγματοποιούνται κατά την πρωινή προσευχή –λίγο πριν την ανατολή του ήλιου.

 

Για τις εκτελέσεις και τους εκτελεσμένους

Η πρώτη ήταν στις 8 Δεκέμβρη όπου ο 23χρονος Mohsen Shekari -διαδηλωτής – εκτελέστηκε στη φυλακή Gohardasht, 30 χιλιόμετρα από την Τεχεράνη, κρυφά, δίχως την παραμικρή δημοσιοποίηση.

Η δεύτερη αφορούσε τον Majidreza Rahnavard επίσης 23 χρονών και επίσης διαδηλωτή, που απαγχονίστηκε σε μια δημόσια πλατεία στη Mashhad- γενέθλια πόλη του- στα ανατολικά της χώρας. Καμία επίσημη ανακοίνωση για την εκτέλεσή του. Σύμφωνα όμως με φωτογραφίες που δημοσίευσαν επίσημα ιρανικά πρακτορεία, αρκετές δεκάδες άτομα ήταν παρόντα κατά τον απαγχονισμό. Ένθερμοι, φαίνεται, υποστηρικτές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν που ειδοποιήθηκαν να ταξιδέψουν για να παρακολουθήσουν τον απαγχονισμό. Ανάμεσά τους και γυναίκες που φορούν το τσαντόρ έκφραση της πίστης τους στο καθεστώς.