Τα «φωτεινά» αγόρια και ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα «φωτεινά» αγόρια και ο ΣΥΡΙΖΑ

  • |

Σε δημόσια τοποθέτησή μου, λίγο πριν από την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είχα επισημάνει μεταξύ των λόγων της μη υποστήριξής μου στην υποψηφιότητα Κασσελάκη και το γεγονός πως ο συγκεκριμένος υποψήφιος αγνοούσε το καταστατικό του κόμματος του οποίου διεκδικούσε την προεδρία και διακρινόταν από έλλειμμα όχι μόνο της απαραίτητης γνώσης των καθηκόντων του, αλλά και από απουσία αίσθησης κινδύνου σχετικά με τον ρόλο που ήθελε να αναλάβει στο πλαίσιο της ελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας.

Μαρία Γκασούκα*

Δυστυχώς, λίγες βδομάδες μετά την ανάληψη της προεδρίας, οι φόβοι και οι ανησυχίες μου φαίνεται να επιβεβαιώνονται από σειρά θέσεων, δηλώσεων, αλλά και αδιανόητων πρακτικών (όπως λ.χ. ο τρόπος εισόδου του σε χώρο ΑμεΑ της Καλλιθέας).

Επανέρχομαι, για να εστιάσω στον τρόπο με τον οποίο ο νέος πρόεδρος αντιπαρέρχεται τη μεγάλη κατάκτηση του πρόσφατου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την ισόρροπη συμμετοχή των φύλων όχι μόνο στα όργανα, όπως προβλέπει το καταστατικό (προς το οποίο δυστυχώς δεν έχει προσαρμοστεί ώς σήμερα ο κανονισμός λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος), αλλά σε όλες στις δημόσιες εκφράσεις του, την ιστορική απόφαση, με δυο λόγια, η οποία έφερε το κόμμα μας στην πρωτοπορία των κομμάτων της Ευρώπης στα θέματα εσωκομματικής έμφυλης δημοκρατίας.

Ετσι, διαμόρφωσε προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποτελούμενο από άνδρες (διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ.λπ.), περιορίζοντας τη γυναικεία παρουσία στον άχρωμο ρόλο της γραμματέα της.

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος, ο οποίος στη διάρκεια τόσο της προεκλογικής του εκστρατείας όσο και κατά τις μετέπειτα δηλώσεις του δεν έκανε αναφορά στο κύμα των γυναικοκτονιών ειδικότερα και της έμφυλης βίας ευρύτερα που πλήττει την Ελλάδα, επανέρχεται με δημόσια τοποθέτηση στο ευαίσθητο ζήτημα της παρένθετης μητρότητας, αγνοώντας προφανώς τον διεθνή σχετικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη και στον οποίο συμμετέχει σημαντικό τμήμα του φεμινιστικού/γυναικείου κινήματος της χώρας μας, φέρνοντας τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δρουν σε αυτό σε δυσχερή θέση.

Προχωράει μάλιστα στην απαράδεκτη, βαθιά σεξιστική δήλωση περί του επιθυμητού φύλου του παιδιού που θα προέλθει από την αξιοποίηση (αφού ως γνωστόν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα) της παρένθετης μητρότητας από τον ίδιο και τον σύντροφό του. Ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να αποκτήσει (αγοράσει;) δύο αγόρια, όχι δύο παιδιά, μέσω παρένθετης μητρότητας.

Οντας ξεκομμένος από την κοινωνική και έμφυλη πραγματικότητα το κοινοποιεί, μη έχοντας συναίσθηση του τι πραγματικά κάνει ή τι μηνύματα στέλνει για την ευκολία με την οποία εύποροι/ες αστοί/ές μπορούν να χρησιμοποιούν την αναπαραγωγική δυνατότητα των θηλυκών σωμάτων ως εμπόρευμα, ζήτημα εκτός από έμφυλο και βαθιά ταξικό, όπως επιβεβαίωσε και η πρόσφατη ιστορία των Χανίων. Κι οπωσδήποτε αντιπαρέρχομαι αστειότητες περί έμμηνης ρύσης και άλλων σεξιστικών ισχυρισμών, που δείχνουν την πλήρη άγνοιά του για το περιεχόμενο της κοινωνικής πλέον και όχι βιολογικής μητρότητας που επιτελείται από το γονεϊκό ζεύγος, όποιο κι αν είναι αυτό.

Ολα τα παραπάνω, μας γεμίζουν θλίψη και απογοήτευση και το χειρότερο επιβεβαιώνουν αυτό που από το 2002 οι σπουδαίες φεμινίστριες Griffin και Braidotti είχαν επισημάνει: το έμφυλο και όχι μόνο σύστημα (και, στην περίπτωσή μας, τα πολλαπλά εσωτερικά και εξωτερικά συστήματα που έφεραν στην ηγεσία του κόμματος τον Στέφανο Κασσελάκη) αξιοποιεί τα «φωτεινά αγόρια», εκείνα τα ταλαντούχα gay αγόρια αστικής ή μεγαλοαστικής προέλευσης, για την κατάληψη θέσεων εξουσίας παντός τύπου (στην πολιτική, στις εκδόσεις, στον ακαδημαϊκό χώρο), τις οποίες κατείχαν ή διεκδικούσαν γυναίκες, ως μέθοδο της εκ νέου προώθησης της αρρενωπότητας και της γκέι ανδρικής ταυτότητας, με παράλληλη αποπομπή/αορατότητα των γυναικών, καθιστώντας αυτές τις θέσεις λιγότερο επικίνδυνες και απειλητικές για την κυρίαρχη έμφυλη -πολιτική εν προκειμένω- τάξη πραγμάτων.

Αρέσει Ή όχι, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα τέτοιο «φωτεινό αγόρι» που, έστω και ακούσια, έστω κι αν δεν το υποπτεύεται, ανταποκρίθηκε στη συγκεκριμένη προσδοκία, εμποδίζοντας τη μοναδική -μικρή ή μεγάλη- πιθανότητα να γίνει μια γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και συνεχίζει, όπως δείχνουν οι πρόσφατες επιλογές του. Το τραγικό είναι πως στο γεγονός συνέπραξαν και γυναίκες που αυτοπροσδιορίζονται ως «φεμινίστριες» και κάποιες από αυτές αναδείχθηκαν σε θέσεις εξουσίας και με τη «φεμινιστική» τους ιδιότητα.

*Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αιγαίου

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.