Το Ισραήλ στον τοίχο, έλαβε την απάντηση που του άξιζε για την επίθεση στην Δαμασκό – το Ιράν αλλάζει τα δεδομένα, του Λεωνίδα Βατικιώτη

Το Ισραήλ στον τοίχο, έλαβε την απάντηση που του άξιζε για την επίθεση στην Δαμασκό – το Ιράν αλλάζει τα δεδομένα, του Λεωνίδα Βατικιώτη

  • |

Με την εκτόξευση δεκάδων drones και βαλλιστικών πυραύλων απάντησε το Ιράν ξημερώματα Κυριακής 14 Απριλίου στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό την 1η Απριλίου 2024. Η επίθεση του Ισραήλ την 1η Απριλίου παρότι παραβίαζε κατάφωρα την Συνθήκη της Βιέννης του 1961 που αναγνωρίζει κάθε διπλωματικό κτίριο ως κυριαρχικό έδαφος, εξισώνοντας έτσι την επίθεση του Ισραήλ με παραβίαση συνόρων του Ιράν, δεν βρήκε την απάντηση που έπρεπε από τις δυτικές κυβερνήσεις. ΗΠΑ και ΕΕ συνεχίζοντας να καλύπτουν την παράνομη δράση του Ισραήλ αρνήθηκαν να αποδοκιμάσουν το σιωνιστικό καθεστώς και να καταγγείλουν την τρομοκρατική του δράση. Επί 13 ημέρες, όπως ανέφερε ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ, Αγγλία, Γαλλία και ΗΠΑ απέφυγαν οποιαδήποτε καταδίκη του Ισραήλ, ενθαρρύνοντας την καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου.

 

Η επίθεση του Ιράν στόχευε στην αεροπορική βάση Ραμόν στην έρημο της Νεγκέβ απ’ όπου ξεκίνησαν τα F35 τα οποία βομβάρδισαν το ιρανικό προξενείο. Επτά βαλλιστικοί πύραυλοι όχι μόνο προκάλεσαν ζημιές στην ισραηλινή αεροπορική βάση, αλλά απέδειξαν ότι η περίφημη αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ, είναι σουρωτήρι. Αναποτελεσματικά αποδείχθηκαν και τα αγγλο-αμερικανικά αεροπλάνα που επιστρατεύτηκαν για να σώσουν τον Νετανιάχου, χωρίς να το καταφέρουν.

Η απογείωσή τους μάλιστα από την Κύπρο την εμπλέκει επικίνδυνα σε μια αναμέτρηση από την οποία μόνο ζημιές έχει να περιμένει. Όταν η Τουρκία αρνήθηκε να προσφέρει τον εναέριο της χώρο στις ΗΠΑ σε περίπτωση εμπλοκής με το Ιράν δεν σκέφτηκαν άραγε οι άφρονες Κύπριοι ηγέτες ποια στάση θα κρατήσει το Ιράν αν τυχόν και η Τουρκία θέσει θέμα κυπριακού ενδιαφέροντος σε διεθνή φόρα;

Το Ισραήλ από την μεριά του για να μετριάσει την ταπείνωση που δέχτηκε από το Ιράν ανακοίνωσε ότι αποκρούστηκαν όλες σχεδόν οι επιθέσεις από τον «σιδερένιο θόλο» όπως αποκαλείται το σύστημα αεράμυνάς του.

Την ίδια είδηση πρόβαλλαν όλα τα φιλο-σιωνιστικά Μέσα, επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν όχι μόνο εκτός του Ισραήλ, αλλά και εντός, καθώς πλέον ο Νετανιάχου αποδείχθηκε ανίκανος να προασπίσει και την ίδια του τη χώρα. Μετά την ιρανική απάντηση είναι σίγουρο ότι οι αντιδράσεις εντός του Ισραήλ εναντίον του Νετανιάχου θα κορυφωθούν και η εκδίωξή του είναι θέμα χρόνου.

Να θυμίσουμε ότι ακόμη και Σιωνιστές Ισραηλινοί δεν του συγχώρησαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στην Γάζα, υποστηρίζοντας ότι ο Νετανιάχου και το καθεστώς του είναι ανίκανοι να εγγυηθούν την ύπαρξη του Ισραήλ. Αυτή ακριβώς η κριτική τώρα θα κορυφωθεί, μιας και ο υπόδικος Νετανιάχου και το περίφημο πολεμικό του συμβούλιο, αποδείχθηκαν ανίκανοι να αποτρέψουν μια επίθεση την οποία επιζητούσαν επί χρόνια και περίμεναν επί ημέρες!

Η απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει την δημοσίευση φωτογραφιών από τα σημεία της επίθεσης επιβεβαιώνει την σοβαρότητα των πληγμάτων που δέχθηκε η ισραηλινή αεροπορία.

 

Η επίθεση του Ιράν κέρδισε τις εντυπώσεις όλων των ανθρώπων που τάσσονται με το διεθνές δίκαιο επειδή ήταν ισορροπημένη, αναλογική και δεν έπληξε αμάχους. Στον αντίποδα δηλαδή των επιθέσεων του Ισραήλ  που συστηματικά σκοτώνει αμάχους ή δημοσιογράφους και βομβαρδίζει νοσοκομεία ή πανεπιστήμια, υπό την ανοχή των ηγεσιών της Δύσης. Το μόνο θύμα μεταξύ αμάχων ήταν ένα κορίτσι που κι αυτό, απλώς και μόνο τραυματίστηκε. Η είδηση μάλιστα έγινε …πρώτο θέμα σε Μέσα Ενημέρωσης που συστηματικά αποσιωπούν τα φριχτά εγκλήματα του Ισραήλ στην Γάζα και την Δυτική Όχθη ή τα δικαιολογούν στο όνομα της αυτοάμυνας.

Το Ισραήλ μέχρι στιγμής, χωρίς μάλιστα να έχει επίσημα αναλάβει την ευθύνη, έχει δολοφονήσει επιστήμονες του Ιράν που εργάζονται στο πυρηνικό του πρόγραμμα, έχει ανατινάξει ιρανικούς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου, έχει χρηματοδοτήσει κι εξοπλίσει τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στο έδαφος του Ιράν, έχει ακόμη μολύνει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με ιό επιδιώκοντας να το καθυστερήσει ώστε το ίδιο το Ισραήλ να διατηρήσει το πυρηνικό μονοπώλιο στην Μέση Ανατολή. Τίποτε επομένως δεν ξεκίνησε την 1η Απριλίου με την επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο και την δολοφονία δύο στρατηγών της ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς.

Το Ιράν έφερε σε δεινή θέση το κράτος απαρτχάιντ αρκετές ώρες πριν εξαπολύσει τους πυραύλους και τα 200 drones, με μια στρατηγική κίνηση κατάληψης εμπορικού πλοίου ισραηλινών συμφερόντων που μετέφερε κοντέινερς το πρωί του Σαββάτου. Η κατάληψη του πλοίου MSC Aries μήκους 366 μέτρων στον Κόλπο του Ομάν, κοντά στα Στενά του Ορμούζ, στόχευε να ακυρώσει την χερσαία οδό ανεφοδιασμού του Ισραήλ που εγκαινίασε το σιωνιστικό καθεστώς με την συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας και άλλων αραβικών καθεστώτων, μετά την ακύρωση της θαλάσσιας οδού της Ερυθράς από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Η κατάληψη της 13ης Απριλίου ήταν η πρώτη μετά την κατάληψη του δεξαμενόπλοιου Άγιος Νικόλαος τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Το πλοίο διαχειρίζεται η Mediterranean Shipping Company με έδρα την Γενεύη που είναι η μεγαλύτερη πλοιοκτητική εταιρεία διαχείρισης κοντέινερς, ενώ είναι ιδιοκτησίας της Gortal Shipping που συνδέεται με την Zodiac Maritime η οποία ελέγχεται από την ισραηλινή οικογένεια Όφερ.

Στην περιοχή παρότι βρίσκονταν αμερικανικά πολεμικά πλοία, παραδόξως, δεν αντέδρασαν. Χλιαρή κρίθηκε και η αντίδραση του Ισραήλ που έκανε λόγο για «πειρατεία»  χωρίς να υποσχεθεί αντίποινα ή να εκτοξεύσει απειλές. Είναι κι αυτό μια παραδοχή της ήττας του…

 

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ κατόπιν σύγκλησής του μετά την ιρανική επίθεση ανακοίνωσε ότι θα αντιδράσει απέναντι στο Ιράν. Μένει να δούμε τον τρόπο και την ένταση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ζήτησε την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να καταδικάσει την επίθεση του Ιράν…

Σημασία ωστόσο έχει ότι οι ΗΠΑ μέσω ανακοίνωσης του προέδρου Μπάιντεν φάνηκε να μην επιθυμούν να εμπλακούν σε μια κλιμάκωση του πολέμου ούτε καν να ενθαρρύνουν το Ισραήλ να απαντήσει στο Ιράν. Η Ουάσιγκτον χρύσωσε το χάπι της ισραηλινής ήττας με παιάνες και διθυράμβους περί αναχαίτισης της επίθεσης, υποδεικνύοντας έμμεσα πλην σαφώς στους σιωνιστές ηγέτες να μαζευτούν… Σε μια προεκλογική περίοδο και με την μουσουλμανική κι αραβόφωνη μειονότητα στις ΗΠΑ ήδη να πνέει μένεα εναντίον του Μπάιντεν, κάθε περαιτέρω συστράτευση του δημοκρατικού υποψηφίου με το Ισραήλ απειλεί να εξαφανίσει και τις τελευταίες ελπίδες εκλογής του στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

 

Η επίθεση του Ιράν, που είναι η πρώτη του επίθεση εκτός συνόρων, άλλαξε σε μόλις λίγες ώρες άρδην τα δεδομένα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, σε πολλές κατευθύνσεις:

Απέδειξε ότι ο στρατός του Ισραήλ το μόνο που ξέρει να κάνει καλά είναι να σφάζει απροστάτευτα γυναικόπαιδα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Το αήττητό του είναι μύθος.

 

 

Εντός κι εκτός του Ισραήλ θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκπαραθύρωσης του Νετανιάχου ο οποίος αμέσως μετά την απογείωση των ιρανικών drones πήρε το προεδρικό αεροπλάνο κι εξαφανίστηκε σαν κυνηγημένος.

 

Στην Μέση Ανατολή, το Ιράν αποδεικνύεται η μοναδική συνεπής, αξιόπιστη και σοβαρή δύναμη ικανή να αναμετρηθεί με τον ιμπεριαλισμό. Η νίκη του, μετά την ταπεινωτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, θα σπρώξει κι άλλα καθεστώτα σε μια τροχιά αποστασιοποίησης από ΗΠΑ και Ισραήλ.

Στην πλευρά της Παλαιστίνης αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη. Ο μόνος τρόπος για να ζήσει η Μέση Ανατολή με σταθερότητα και ειρήνη είναι η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων. Να υλοποιηθούν δηλαδή όλα όσα προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η κατεδάφιση του τείχους του αίσχους από χιλιάδες Παλαιστίνιους στην Δυτική Όχθη, κορυφή του παγόβουνου του ισραηλινού απαρτχάιντ, την στιγμή που στον ουρανό πετούν τα ιρανικά drones συμβολίζει τις ελπίδες που γέννησε η 14η Απριλίου.

 

 

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.