Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για το στεγαστικό πρόβλημα: Τρία πουλάκια κάθονταν! (του Δημήτρη Στρατούλη)

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για το στεγαστικό πρόβλημα: Τρία πουλάκια κάθονταν! (του Δημήτρη Στρατούλη)

  • |

Η στεγαστική κρίση (συνεχείς αυξήσεις στις τιμές ακινήτων και στα ενοίκια, μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εξώσεις και λεηλασία σπιτιών φτωχών υπερχρεωμένων σε τράπεζες οικογενειών) αποτελεί ένα από τα πιο οξυμένα προβλήματα – μαζί με την ακρίβεια – που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα.

Ιδιαίτερα πλήττονται οι νέες και οι νέοι και πιο πολύ οι οικογένειες των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις από τον τόπο κατοικίας τους. Η αχαλίνωτη κερδοσκοπία στα ενοίκια φοιτητικής κατοικίας, τα οποία  αυξηθήκαν 50-65% τα τελευταία 5 χρόνια, μετατρέπει κυριολεκτικά τις σπουδές των νέων σε εφιάλτη για τις λαϊκές οικογένειες.

Οι μεγάλες αυξήσεις στα ενοίκια έχουν οδηγήσει τις οικογένειες των ενοικιαστών να δαπανούν περισσότερο από το 40% του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματός τους για δαπάνες στέγασης, κάνοντας αναγκαστικές περικοπές στην κάλυψη των υπόλοιπων βασικών αναγκών τους.

Πολλοί αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, λόγω μεγάλης αύξησης των ενοικίων επαγγελματικής στέγης, είτε μετατρέπουν σε επαγγελματική στέγη τα σπίτια τους είτε συστεγάζονται με άλλους είτε γίνονται υπάλληλοι σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου τους.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών για τη στέγη που οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ακολούθησαν την τελευταία 14ετία.

Ιδιαίτερες και εγκληματικές πολιτικές ευθύνες έχει, κυρίως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί σε ολόκληρη τη μέχρι τώρα πενταετή θητεία της «ρίχνει λάδι» στη φωτιά της στεγαστικής κρίσης με τις χαρακτηριζόμενες από ιδεολογικές εμμονές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της. Επίσης, δεν προωθεί μέτρα αντιμετώπισής της, κάνοντας ουσιαστικά τον τροχονόμο στην κερδοσκοπία και στην αισχροκέρδεια οικονομικών συμφερόντων που λυμαίνονται αυτό τον τομέα, αλλά και μικροσυμφερόντων για τη διεύρυνση της εκλογικής πελατείας της.

Η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης εξαιτίας της όξυνσης του προβλήματος της στέγης αλλά και γενικότερα της ακρίβειας ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να εξαγγείλει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Ωστόσο, τα μέτρα για τη στέγη που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ούτε ανακουφίζουν τις λαϊκές οικογένειες, ούτε αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Δεν διασφαλίζουν την αύξηση της προσφοράς φθηνής, ποιοτικής στέγης. Οι ελαχιστότατοι περιορισμοί στο Airbnb είναι «για τα μάτια του κόσμου», ενώ η κυβερνητική εμμονή στο καταστροφικό μοντέλο της υπερτουριστικοποίησης διαπερνά τα πάντα.

Η στεγαστική κρίση στη χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα – κοροϊδία, αλλά – εδώ που φτάσαμε – μόνο με ουσιαστικά μέτρα, ρήξης με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που την οξύνουν και τις αντικοινωνικές πολιτικές, όπως:

Νομοθετική κατοχύρωση πραγματικής προστασίας της πρώτης λαϊκής κατοικίας.
Κατάργηση των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα, που προβλέπουν την πλήρη εκποίηση της περιουσίας των φυσικών προσώπων, που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής.
Άμεσο σταμάτημα και κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και συνολικά των διατάξεων, που προβλέπουν fast track διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής άμυνας των οφειλετών.
Επιτάχυνση διεξαγωγής δικών ανακοπής κατά μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.
Πλήρης επαναφορά της δυνατότητας αίτησης αναστολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και για ακίνητα (αρ.938 ΚΠολΔ).
Κατάργηση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ, που είναι υπέρ των τραπεζών και των κερδοσκοπικών funds και σε βάρος των οφειλετών.
Διαγραφή των χρεών και βιώσιμη ρύθμιση οφειλών αυτών, που αδυνατούν οικονομικά να τα εξοφλήσουν, μέσω μίας δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης των κόκκινων δανείων, που πρέπει να ιδρυθεί γι’ αυτό το σκοπό.
Αντικειμενικά ανώτατα πλαφόν στα ενοίκια.
Δραστικός περιορισμός του airbnb.
Δραστικά μέτρα ενάντια στη μαζική απόσυρση οικιστικών ακινήτων μέσω της «Χρυσής βίζας».
Ίδρυση δημόσιου Οργανισμού Κοινωνικής Κατοικίας, που η χώρα μας είναι η μόνη στην ΕΕ που δεν έχει μετά τη μνημονιακή κατάργηση του  ΟΕΚ το 2012, ο οποίος θα παρέχει κατοικίες σε κοινωνικά ευάλωτες και αποκλεισμένες ομάδες, εργαζόμενους, εργάτες γης, φοιτητές – φοιτήτριες, εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, εποχικά εργαζόμενους.
Γενναίο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης όσων λαϊκών κατοικιών τη χρειάζονται, με δημόσια χρηματοδότηση του 100% της σχετικής δαπάνης.
Ουσιαστική αύξηση μισθών και συντάξεων, που να καλύπτουν την αύξηση της ακρίβειας στα ενοίκια και στα είδη που καλύπτουν βασικές ανάγκης διαβίωσης και χορήγηση Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) στους εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Μόνο η ανάπτυξη αγώνων, με συμμετοχή πρωτίστως αυτών που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές, η κοινωνική αλληλεγγύη και ένα ισχυρός πόλος ενωτικής αριστερής πραγματικής αντιπολίτευσης μπορούν να επιβάλουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά μαζί με τους συμμάχους μας στην ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕΡΑ 25 ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και άλλες αριστερές δυνάμεις, αγωνιστήκαμε με συνέπεια για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, ενάντια στη θέσπιση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ενάντια στην αποχαλίνωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μας αντιμετώπισαν με δεκάδες συλλήψεις, δικαστήρια και καταδίκες σε βάρος αγωνιστών/στριών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.

Δεν τρομοκρατούμαστε, συνεχίζουμε! Η στέγη είναι δικαίωμα και πρέπει να είναι εγγυημένο για όλες και όλους.

* Ο Δημήτρης Στρατούλης είναι Γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά

https://www.aristerorevma.gr/archives/23192?fbclid=IwY2xjawFSSLRleHRuA2FlbQIxMQABHaa24sgCJ3049PFGesqmSwG04zwOI0X5b3ABnCPSqa9vqe3ab_U7rDaU_w_aem_e1xfCVgRTHNG6JlHmF3qTw

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.