Μην παίζετε με τους συνταξιούχους

Μην παίζετε με τους συνταξιούχους

  • |

Σε ένα από τα πλέον καυτά θέματα της ελληνικής κοινωνίας, την περικοπή των συντάξεων από το 2019 που εντάσσεται σε μνημονιακό νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή, δίνουν ρέστα το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε διαφορετική γραμμή από αυτή που ακολουθούν υπουργοί ή υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, θολώνουν περισσότερο το τοπίο στο μείζον αυτό θέμα και αυξάνουν κατακόρυφα την αγωνία των απομάχων της ζωής, για το τι μπορεί να ισχύσει τελικά, με το μόνο διαθέσιμο εισόδημα τους, τις συντάξεις τους.

Κατερίνα Μενεγάτου

Προβεβλημένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ, στην ερώτηση εάν θα μειωθούν ή όχι οι συντάξεις τον επόμενο χρόνο, τοποθετούνται χωρίς να υπολογίζουν την έντονη ανησυχία που νιώθουν καθημερινά οι συνταξιούχοι για το εάν θα γίνουν ακόμα πιο φτωχοί το νέο έτος. Μιλούν για τήρηση των συμφωνηθέντων, ενώ ψελλίζουν περί αντίμετρων που θα μειώσουν τις δυσάρεστες συνέπειες από την εξέλιξη να μειωθούν οι συντάξεις.

Υπουργοί και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζουν ότι στη μεταμνημονιακή εποχή θα τεθεί εκ νέου στους δανειστές το ζήτημα της μείωσης των συντάξεων. Οι ίδιοι επιχειρηματολογούν, σημειώνοντας, ότι η οικονομία ανακάμπτει και πως δημοσιονομικά περιθώρια είναι δυνατόν να υπάρξουν, προκειμένου να μη συμβεί η περικοπή στις συντάξεις.

Ποιες από τις δύο τοποθετήσεις να μετρήσουν ως τις πλέον έγκυρες και πλησιέστερες στην αλήθεια οι συνταξιούχοι; Την τήρηση του συμφωνηθέντος μνημονιακού νόμου, άρα τη μείωση των συντάξεών τους, με αντίμετρα που δεν γνωρίζουν, εάν θα είναι ικανά να αποσβέσουν τις οικονομικές τους απώλειες; Το ότι το θέμα που τους καίει θα τεθεί σε επαναπραγμαδιάτευση μετά τον Αύγουστο που ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο και υπάρχουν δυνατότητες η κυβέρνηση να αποτρέψει το δυσάρεστο γι’αυτούς γεγονός;

Οι σκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη. Τι θα συμβεί στη ζωή τους σε λίγους μήνες  και πώς μπορούν να μαζέψουν ακόμα περισσότερο τα οικονομικά τους, σκέφτονται. Τα οικονομικά τους, που και τώρα, ένας θεός ξέρει πως τα βγάζουν εις πέρας με άνεργα παιδιά και εγγόνια που τα συντηρούν, πόσο  πιο χαμηλά θα πέσουν; Θα μπορέσουν να ανταποκριθούν; Θα μπορέσουν να επιβιώσουν αυτοί ως γέροντες και η οικογένεια των παιδιών τους; Αντίμετρα για τις κομμένες συντάξεις για να ισοφαρίσουν τη χασούρα, λένε μέλη της κυβέρνησης. Θα την ισοφαρίσουν ή η χασούρα θα αποδειχθεί ένα τετελεσμένο γεγονός;

Εάν γίνει επαναπραδιαπραγμάτευση, όπως διατείνονται υπουργοί και υψηλόβαθμα στελέχη, με βάση τους δείκτες της οικονομίας που δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, έστω και εάν πρακτικά δεν την βλέπουν, θα αλλάξει την πρότερη επιλογή των θεσμών  για περικοπή των συντάξεων; Ή θα παρεισφρήσουν νέα δεδομένα και παράγοντες που θα επιτάσσουν να γίνει ό,τι ψηφίστηκε;  Τι περιθώρια έχει η κυβέρνηση  να διεκδικήσει εκ νέου μία καλύτερη συμφωνία στο  ζήτημα αυτό; Η μήπως οι προβεβλημένοι βουλευτές της κυβέρνησης λειτουργούν ως «λαγοί» για το τι πραγματικά θα συμβεί με τις συντάξεις;

Στη δίνη αυτού του προβλήματος, στο πλαίσιο της εξόδου της χώρας από τα  μνημόνια, η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να έχει δύο γραμμές. Πρέπει να έχει μία γραμμή, η οποία να ακολουθείται από όλο το κυβερνητικό σχήμα.

Σε πραγματικό χρόνο, οι πολυπαθείς Έλληνες συνταξιούχοι  των περικοπών πάνω από 45 δις στις συντάξεις τους, επί οκτώ χρόνων μνημονίων, θα διαπιστώσουν  τι τους περιμένει με τις συντάξεις τους , στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, δηλαδή,  λίγο πριν την αυγή του 2019.

Έως τότε, στο θέμα αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να είναι και να φαίνεται στα μάτια των συνταξιούχων, ειλικρινής, άρα έντιμη! Η ανεντιμότητα πληρώνεται σκληρά στην κάλπη!

efsyn.gr