Αγιασμένα στυλό για τις εξετάσεις

Αγιασμένα στυλό για τις εξετάσεις

  • |

«Αααχ, θα σας στενοχωρήσω, αλλά στην ενορία μας δεν έχουμε αγιασμένα στυλό. Εχω όμως κάτι καλύτερο».

Βρισκόμαστε κάπου στα βόρεια προάστια της Αθήνας, η οποία τις τελευταίες μέρες σταυροκοπιέται. Κι όχι μόνο η πρωτεύουσα, αλλά ολόκληρη η χώρα, από τη Φλώρινα μέχρι την Πάτρα, από το Ιόνιο ώς το Αιγαίο, αναπέμπει δεήσεις «υπέρ των μαθητών των υποκειμένων εις εξετάσεις».

Αλλού οι ιερείς μοιράζουν κομποσκοίνια, αλλού εικονίτσες, αλλού αγιασμένα στυλό, αλλού αιτήσεις που πρέπει να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι προκειμένου να μνημονεύονται στις δεήσεις.

Ντίνα Δασκαλοπούλου

Εδώ ο νεωκόρος έχει «κάτι καλύτερο»: «πάρτε αυτό το σταυρουδάκι, πείτε στο κοριτσάκι να το φιλήσει και να το βάλει στην τσεπούλα του κι όλα θα πάνε καλά». Αμήν.

«Κωνσταντίνου, Ιωάννας, Οδυσσέως, Παναγιώτας» – ο ιερέας μπροστά στην Αγία Τράπεζα διαβάζει τα ονόματα των παιδιών, όπως ακριβώς κάνει σε δεήσεις υπέρ υγείας ή υπέρ αναπαύσεως.

Στο εκκλησίασμα μαμάδες και γιαγιάδες ζητάνε από τον Θεό να βάλει το χέρι του.

Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας μαθητής στην εκκλησία, «έχουν αρχίσει ήδη οι εξετάσεις. Στην αρχική παράκληση είχαμε πολλούς, αλλά τώρα διαβάζουν», εξηγεί ο νεωκόρος.

Ιερές Αγρυπνίες
Καθείς και τα όπλα του και η Εκκλησία καλεί τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν το υπερόπλο – όχι τη μελέτη, όχι την αυτοσυγκένρωση, όχι την ψυχραιμία, όχι τη θέληση, αλλά την προσευχή, διότι, όπως λένε και στο χωριό μου, «τι να τους κάνεις τους αγίους όταν μιλάς με τον Θεό;»

Ετσι, λοιπόν, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Φλωρίνης τελείται Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν της Αγίας μάρτυρος Καλλιόπης, «που εορτάζει την επομένη 8 του μηνός και είναι αφιερωμένη στους διαγωνιζόμενους υποψηφίους».

Ο Ιερός Ναός παρακαλεί τους υποψηφίους «να παρευρεθούν στην Ιερά Παράκληση μαζί με τους γονείς τους, κάνοντας χρήση του τελευταίου όπλου ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ. Με την προσευχή θα ζητήσουν βοήθεια και φωτισμό από τον Θεό για να γράψουν καλά στις εξετάσεις».

Ο Ιερός Ναός Αγίου Στυλιανού Γκύζη αναγνωρίζει ότι ναι, κάποιο ρόλο παίζει και το διάβασμα στις εξετάσεις, αλλά «μη στηριχθείς μόνο στις δικές σου δυνάμεις! Κάλεσε Συμπαραστάτη σου και Βοηθό Τον Θεό. Η Εκκλησία που προσεύχεται και φροντίζει για όλα της τα παιδιά, προσεύχεται και για σένα που δίνεις εξετάσεις».

Η Εκκλησία -εκτός από απαντήσεις σε κάθε ερώτηση- έχει και την κατάλληλη προσευχή ώστε να επιτύχουν οι ευσεβείς το ποθητό αποτέλεσμα.

Στο βιβλίο «Προστάτες Αγιοι για 909 περιστάσεις» μπορεί να ανατρέξει κανείς για κάθε περίσταση και φυσικά τις πανελλαδικές.

Ωστόσο, η Εκκλησία διαθέτει και πιο εξειδικευμένη βιβλιογραφία διά τας εξετάσεις: το «Προσευχητάριον ειδικών περιστάσεων», το «Προσευχητάρι της Παναγίας», ο «Παρακλητικός Κανών εις τον Δεσπότην Χριστόν υπέρ των μαθητών των υποκειμένων εις εξετάσεις».

Εκτός της Αγίας μάρτυρος Καλλιόπης, ειδίκευση στις πανελλαδικές έχει και ο Αγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας, ο Οσιος Διονύσιος «ο ρήτωρ» και ο Αγιος Μητροφάνης ο Πνευματικός.

Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο με το κομποσκοίνι, όπου «σε κάθε κόμπο λέμε: “Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον τον/την δούλον-ην Σου …….(το όνομα του μαθητού)».

Και γιατί όχι; Αν κανείς διαβάσει και πιστέψει την προσευχή που κάνουν οι ευσεβείς, ο θεός μπορεί να φέρει εντυπωσιακότερα αποτελέσματα από όλα: τις ατέλειωτες ώρες μελέτης, τα φροντιστήρια και τα σκονάκια του κόσμου μαζί: λαλεί «εις τα ώτα, μαθητών και νέων, τα ακριβή και τα άριστα κατά την ώραν των εξετάσεων», δίνει εις «άπαντες, εν τη εξετάσει, νουν οξύν και γρήγορον, εις το συγγράψασθαι, πάσας τας ορθάς αποκρίσεις εν ταις ερωτήσεσι».

 

Βοήθειά μας…

efsyn.gr/