Συζητώντας για τον Πάνο εξέλεξε Πολιτική Γραμματεία ο ΣΥΡΙΖΑ

Συζητώντας για τον Πάνο εξέλεξε Πολιτική Γραμματεία ο ΣΥΡΙΖΑ

  • |

Ο Πάνος Καμμένος, η συγκυβέρνηση και το μέλλον της μονοπώλησαν σχεδόν τις τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Αν και το θέμα ήταν η πορεία προς τις εκλογικές αναμετρήσεις το θέμα «Καμμένος και ΑΝΕΛ» μπήκε στην πρώτη γραμμή, προφανώς εξαιτίας και των προτάσεων που έκανε ο υπουργός Άμυνας πριν από λίγες ημέρες.

 
Βαγγέλης Σαρακινός

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ήταν από την αρχή εύκολη υπόθεση. Υπήρχε, ωστόσο, ένας κοινός στόχος: Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης με διαφορετικές πολιτικές απ’ ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Με πολιτικές, δηλαδή, που θα διαθέτουν όσο το δυνατόν γίνεται κοινωνικά (ΣΥΡΙΖΑ) και εθνικά (ΑΝΕΛ) χαρακτηριστικά.

Ο στόχος αυτός επετεύχθη. Η χώρα, όπως είχαν δεσμευτεί τα δύο κόμματα, στις 21 Αυγούστου βγήκε από τα μνημόνια και την στενή επιτροπεία. Το γεγονός αυτό ανέδειξε, ωστόσο, τις διαφορετικές πολιτικές προελεύσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Αυτό δηλαδή που κάλυπτε ο κοινός στόχος και σε μεγάλο βαθμό η καλή χημεία ανάμεσα στον Τσίπρα και στον Καμμένο.

Οι πρόσφατες τοποθετήσεις, όμως, του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ για εναλλακτική λύση, αν δεν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από τα Σκόπια, καθώς και πρόσκλησή του προς τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν και άλλες βάσεις, διέγειρε τα ήδη ερεθισμένα αριστερά αντανακλαστικά πολλών στελεχών. Κυρίως εκείνων που αποτελούν τον  πυρήνα του παλιού ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι μεταγραφές των τελευταίων ετών.

Ο Φίλης και ο Σαλβίνι
Πρώτος ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος αν και χαρακτήρισε σωστή την απόφαση για συγκυβέρνηση με τον Καμμένο και έκανε λόγο για «θετική και παραγωγική συνεργασία», τόνισε ότι αυτή η συνεργασία «σήμερα εξαντλεί τη δυναμική της». Σε σκληρή γλώσσα, μάλιστα, μίλησε για «καρικατούρα» και «όχι πολιτική αντίληψη», προδικάζοντας ότι ο Καμμένος θα απογοητευτεί, καθώς «θεωρεί ότι μπορεί να παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι στην Ελλάδα».

Με την άποψη Φίλη, ο οποίος, παρά την απομάκρυνση του από την κυβέρνηση και τον στενό κύκλο του Μαξίμου, εξακολουθεί να διαθέτει ισχυρό πολιτικό εκτόπισμα στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, συντάχθηκαν αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Τοποθετήθηκαν έτσι στην ίδια πλευρά, κατά δηλαδή της συνέχισης της συγκυβέρνησης με τον Καμμένο, αλλά σε διαφορετικούς τόνους.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου έκανε λόγο για «τραυματική εμπειρία», σημειώνοντας ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν έχει ένα κόμμα, με το οποίο να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και ζήτησε η συζήτηση για τις συνεργασίες να  ανοίξει τώρα. Να μην μάθουμε το βράδυ των εκλογών, όπως έγινε με τον Καμμένο, με ποιόν θα κυβερνήσουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη πιο μακριά το πήγε ο βουλευτής Τρικάλων Σάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος, αφού τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πάει με τον Καμμένο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 (τότε τοποθέτησε ο πρωθυπουργός τις εθνικές εκλογές), ζήτησε την απομάκρυνσή του από το Υπουργείο Άμυνας. «Όταν καταγγέλλουμε τη ΝΔ για εθνικολαϊκισμό, δεν μπορούμε να μη βλέπουμε τον εθνικολαϊκισμό του γείτονα και του συνεταίρου», είπε χαρακτηριστικά.

«Δημοσιογραφικός αυνανισμός»;
Ο Νίκος Παππάς, ο οποίος προ ημερών, παρουσία του Κοτζιά, είχε επικρίνει εμμέσως πλην σαφώς τον Καμμένο για τις δηλώσεις του σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, σήμερα επιφύλαξε σκληρή απάντηση στην κριτική του Νίκου Φίλη προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. «Ο χρόνος είναι καλύτερος γιατρός», είπε σε ειρωνικό τόνο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής για να συμπληρώσει ότι ο Φίλης πριν έξι μήνες έλεγε ότι το πρόγραμμα για την έξοδο από το μνημόνιο δεν βγαίνει, αλλά διαψεύστηκε. Ανέφερε επίσης ότι «τα περί Σαλβίνι» δεν τα συζητά, γιατί ο ίδιος δεν συμμετέχει «σε κυβέρνηση που μετέχει ο Σαλβίνι»!

Ο Καμμένος πάντως ξαναχτύπησε με ένα αιχμηρό tweet και απάντησε σε δημοσιεύματα που τον θέλουν να μπαίνει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντάς τα σε «κατευθυνόμενο δημοσιογραφικό αυνανισμό». Προεξόφλησε, μάλιστα, ότι και οι ΑΝΕΛ θα μπουν ισχυρότεροι στη Βουλή και ο Τσίπρας θα νικήσει. Οι πληροφορίες, πάντως, θέλουν τον αρχηγό των ΑΝΕΛ να συναντάται αύριο Δευτέρα, άμα τη αφίξει του από τις ΗΠΑ, με τον Πρωθυπουργό.

Από τις τοποθετήσεις που έκαναν αίσθηση είναι και εκείνη του Παύλου Πολλάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, αν υλοποιήσει όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και αν κλείσει κάποιους φυλακή. Αίσθηση προκάλεσε, όμως, και η άποψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος αναφερόμενος στην ανασυγκρότηση του κόμματος είπε ότι θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ super puma, ένα κόμμα που θα είναι «ικανό για όλες τις καταστάσεις, παντός καιρού» και με συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Στον δρόμο με τις κάλπες
Στην σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής συζητήθηκε η πορεία του κόμματος προς τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019, η δυνατότητα  συνεργασιών και το νέο πεδίο αντιπαράθεσης που διαμορφώνεται μετά και το τέλος των μνημονίων. Σύμφωνα με το Σχέδιο Απόφασης διαμορφώνεται πλέον ένα διπολικό σχήμα αντιπαράθεσης, με δύο κύριες προγραμματικές προτάσεις: Από την μία ο άγριος, αγοραίος και με αυταρχικό πρόσωπο νεοφιλελευθερισμός της ΝΔ. Από την άλλη, ο άλλος πόλος, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζει μια δίκαιη και με οικολογικό πρόσημο βιώσιμη ανάπτυξη με δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των κοινωνικών στρωμάτων που έπληξε η οικονομική κρίση.

Στο ίδιο κείμενο τονίζεται η παγιωμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων και η συνέχιση της «χάραξης μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ανέδειξε την Ελλάδα σε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης». Υπερασπίζεται, δηλαδή, το σύνολο της πολιτικής του  ΣΥΡΙΖΑ κατά την τελευταία τριετία, ακόμη και σε ζητήματα για τα οποία έχουν προκληθεί κοινωνικές αντιδράσεις, όπως το Μακεδονικό και το μεταναστευτικό, και προοιωνίζεται μετωπική σύγκρουση με τη ΝΔ.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας.

slpress.gr