Μια πλήρως «ακατανόητη» παραίτηση…

Μια πλήρως «ακατανόητη» παραίτηση…

  • |

Πολιτικά είναι πλήρως ακατανόητη η παραίτηση Κοτζιά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μη ερμηνεύσιμη. Θέλει να πει ο κύριος αυτός ότι μόνο προσωπικά είναι κατανοητή και, άρα, μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευτεί. Με τα δικά του κριτήρια, προφανώς, ή με αυτά που αναγκάζεται να επικαλεστεί για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: την με ωμό τρόπο αποπομπή του τέως υπουργού Εξωτερικών.

Γιώργος Σταματόπουλος

Υπονομεύει έτσι τη σημασία αυτής της βάναυσης πολιτικής πράξης εκ μέρους του πρωθυπουργού και υποβαθμίζει τις πολλαπλές επιπτώσεις στον πολιτικό βίο και στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας. «Για τέτοια είμαστε τώρα;», θα σκέφτονται στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και προσπαθούν να θολώσουν τα νερά, να κερδίσουν τις εντυπώσεις, όπως είναι και η προσφιλής τους μέθοδος.

Τι άλλο είπε ο φρέσκος πολιτικός; Οτι ουδέποτε τέθηκε δίλημμα Κοτζιάς ή Καμμένος. Μάλιστα. Και οι Ελληνες πολίτες μείναμε με ανοιχτό το στόμα μετά από αυτές τις «διευκρινίσεις».

Είναι όμως πλήρως κατανοητή η ασμένως αποδεκτή από τον πρωθυπουργό παραίτηση; Μα, ούτε μια αντίρρηση, ούτε μια μικρή προσπάθεια να τον μεταπείσει τον άνθρωπο -ε, άνθρωποι είμαστε, πάνω στα νεύρα μας λέμε και κάτι παραπάνω, μετά το ξεχνάμε και συνεχίζουμε το σωτήριο, εθνεγερτικό έργο μας. Ελα που δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τον άνθρωπο είχαν αποφασίσει να τον στείλουν στην ιδιώτευση γιατί θα χάλαγε η σούπα της συγκυβέρνησης.

Γενικά οι της κυβέρνησης τελούν εν συγχύσει αλλά δεν πτοούνται, ίσως γιατί δεν υπάρχει αντιπολίτευση ικανή να αναδείξει τις αδυναμίες της και την αναποτελεσματικότητά της, ίσως γιατί είναι χθαμαλό το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης -όλοι βράζουν στο ίδιο καζάνι σε ό,τι αφορά την οξύνοια και την ετοιμότητα να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες καταστάσεις, που οι ίδιοι βέβαια προκάλεσαν. Πρώην και νυν είναι υπεύθυνοι για το βάλτωμα της οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής ζωής του τόπου.

Ισως ακόμη γιατί όσοι νιώθουν ακόμη αριστεροί δεν έχουν το ανάστημα να αντιπαρατεθούν στις πρωθυπουργικές «πρωτοβουλίες» -ή μήπως αυθαιρεσίες; Σούζα όλοι μπροστά στον Καμμένο για να μην επανέλθουν τα λαμόγια στην εξουσία; Ή μήπως -δεν το πιστεύω- για τις καρέκλες τους;

Μένει να μας πει ο κύριος Τζανακόπουλος τι σημαίνει ακριβώς πολιτική και ποια είναι η ερμηνεία της. Πότε δηλαδή θα ήταν πλήρως κατανοητή η αποπομπή Κοτζιά; Οταν είχε προηγηθεί τι; Διαφωνία στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής μήπως; Μα εκεί τα είχαν βρει καλά πρωθυπουργός και τ. υπουργός Εξωτερικών. Ο τελευταίος δεν πάνε πολλές μέρες που εμφανίστηκε με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής στην τηλοψία· όλο χαμόγελα και φιλοφρονήσεις -και μετά θάνατος· ε, ναι, πολιτικός θάνατος.

Οι νέοι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για τη χρήση που κάνουν της -ας το πούμε έτσι- πολιτικής γλώσσας, ούτε καν της απλής, καθημερινής, αυτής που μας συνέχει στην επικοινωνία και μπορούμε να συνεννοούμαστε, αδερφέ. Αλλά ως φαίνεται δεν μπορούμε ούτε καν τα στοιχειώδη να αρθρώσουμε. Αυτό συμβαίνει όταν προσπαθείς να διαστρεβλώσεις, σκοπίμως, την πραγματικότητα -και άλλοτε προκαλείς τον γέλωτα, άλλοτε την οργή, αλλά, κυρίως, τη λύπη. Αυτό είναι άσχημο, δεν είναι καλό για την ελληνική κοινωνία και τη ζωή.

efsyn.gr