Κ. Παπασταύρου: Οι ευθύνες της κυβέρνησης που κάνει το “βαποράκι” του ΝΑΤΟ είναι μεγάλες

Κ. Παπασταύρου: Οι ευθύνες της κυβέρνησης που κάνει το “βαποράκι” του ΝΑΤΟ είναι μεγάλες

  • |

Τα Βαλκάνια, βρίσκονται στο επίκεντρο σφοδρών αντιπαραθέσεων μεταξύ ΗΠΑ, κρατών της ΕΕ, Ρωσίας και Κίνας, επισημαίνει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση «που κάνει το “βαποράκι” του ΝΑΤΟ στην περιοχή». Σημειώνει δε, ότι «μέσα στο πλέγμα αυτών των ανταγωνισμών που μας χώνει βαθιά η κυβέρνηση, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, δεν υπάρχει ούτε ασφάλεια, ούτε εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Εγκαλεί την κυβέρνηση για επικοινωνιακό χειρισμό του δικαιώματος της χώρας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της και υπογραμμίζει ότι «τα θέματα αυτά που έχουν διεθνείς διαστάσεις κι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο απειλών και αντιπαραθέσεων, απαιτούν μεγάλη προσοχή, πορεία απεμπλοκής από τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, που αξιοποιούν αυτά τα ζητήματα, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους κάθε φορά».

Ο Κύριλλος Παπασταύρου στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, αναφέρει ότι η Βουλή και ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι ενήμεροι για το πού και για ποιό σκοπό δαπανώνται τα ποσά των μυστικών κονδυλίων για τα οποία δεν συντρέχει κανένας λόγος να είναι και να θεωρούνται μυστικά.

Επίσης υποστηρίζει ότι «τα βασικά και πραγματικά αντίμετρα πάνε προς το μεγάλο κεφάλαιο με επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών και μείωση της φορολογίας του» και προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι «πρέπει να παλέψουν για την ανάκτηση όσων έχασαν μέχρι τώρα, να βάλουν μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες τους, να περάσουν στην αντεπίθεση, με σημαντικό σταθμό σε αυτή τη κατεύθυνση την απεργία που οργανώνουν συνδικάτα, σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα στις 14 Νοέμβρη».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Κύριλλου Παπασταύρου, στον Γιώργο Μηλιώνη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Το τελευταίο δεκαπενθήμερο η προσοχή όλων ήταν κυρίως στραμμένη στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στην ΠΓΔΜ. Πώς ιεραρχεί το ΚΚΕ τις εξελίξεις εκεί και ποιόν παράγοντα εκτιμά ως καθοριστικό;

Απ.: Τα Βαλκάνια, βρίσκονται στο επίκεντρο σφοδρών αντιπαραθέσεων και σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα σε ΗΠΑ, κράτη της ΕΕ, Ρωσία και Κίνα. Αιχμή αποτελεί ο στόχος που προωθείται, για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και στον οποίο η ελληνική κυβέρνηση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτός είναι άλλωστε κι ο λόγος ύπαρξης της συμφωνίας των Πρεσπών, που είναι μια συμφωνία εξίσου κακή για τον ελληνικό λαό και για τον λαό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπως και για τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής. Γιατί ισχυροποιεί τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οξύνοντας τους ανταγωνισμούς και υποθάλποντας εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς εκατέρωθεν. Περιπλέκει έτσι τα πράγματα, που συνιστούν μια ακόμη «νάρκη» για το μέλλον των σχέσεων των λαών της περιοχής. Οι ευθύνες, λοιπόν, της ελληνικής κυβέρνησης που κάνει το βαποράκι του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι μεγάλες.

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μέσα σε ποιο όργιο πιέσεων και παρεμβάσεων ψήφισε το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ την περασμένη βδομάδα, για να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν είναι εγγύηση της ύπαρξης και της εδαφικής ακεραιότητας του γειτονικού μας κράτους. Γιατί είναι οι ίδιες δυνάμεις, που έπαιξαν ρόλο στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας «ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου», κ.λ.π. Η ΠΓΔΜ έχει μπει ήδη στη μέγγενη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εκδηλώνονται στα Βαλκάνια, χρησιμοποιείται ως «σάκος του μποξ». Και υπάρχουν πολλά παραδείγματα ιστορικά, παλιότερα και πιο σύγχρονα που οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες διαμόρφωναν κράτη, συγκολλώντας πληθυσμούς και εδάφη διαφορετικής εθνοτικής προέλευσης ή αντίθετα μη αναγνωρίζοντας σε διάφορες λαότητες την κρατική τους υπόσταση. Η έξαρση του αντιδραστικού εθνικισμού, η προσπάθεια ελέγχου και εκμετάλλευσης των μειονοτήτων, είναι μια καθημερινή «συνταγή», που αξιοποιείται για το «διαίρει και βασίλευε» σε βάρος των λαών, προκειμένου να προωθήσουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα.

Ερ.: Στη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών από τον πρωθυπουργό, ο τέως υπουργός, Νίκος Κοτζιάς, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμα τα Προεδρικά Διατάγματα για τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Αγκυρας, η οποία εδώ και καιρό κλιμακώνει την επιθετικότητά της. Πώς τοποθετείται το ΚΚΕ στην εξέλιξη αυτή και ποιά είναι η πρότασή του για το χειρισμό αυτού του δικαιώματος της Ελλάδας που απορρέει από το Δίκαιο της Θάλασσας;

Απ.: Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί εδώ και καιρό για το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης και της ΑΟΖ, στη βάση της εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας, που προβλέπει το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Κι αυτό ισχύει και για την Ελλάδα.

Όμως, είναι προβληματικό τέτοια σοβαρά θέματα να τίθενται με επικοινωνιακό τρόπο, στο πόδι, κατά τη διάρκεια μιας υπουργικής τελετής παράδοσης- παραλαβής. Και μετά είχαμε τα γνωστά μπρος – πίσω, ότι τελικά «δεν θα έρθουν τα Προεδρικά Διατάγματα», «θα το δούμε», «θα φέρουμε νόμο» κ.ο.κ. Τα θέματα αυτά που έχουν διεθνείς διαστάσεις κι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο απειλών και αντιπαραθέσεων, απαιτούν μεγάλη προσοχή, πορεία απεμπλοκής από τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, που αξιοποιούν αυτά τα ζητήματα, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους κάθε φορά. Μέσα στο πλέγμα αυτών των ανταγωνισμών που μας χώνει βαθιά η κυβέρνηση, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, δεν υπάρχει ούτε ασφάλεια, ούτε εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Είναι άλλωστε το ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει σύνορα και θεωρεί το Αιγαίο «γκρίζα ζώνη». Και βέβαια στο επίκεντρο μπαίνει και το Κυπριακό, όπου όλα τα μηνύματα που έρχονται μιλάνε για προώθηση διχοτομικού σχεδίου «τύπου Ανάν».

Η επιθετικότητα της -συμμάχου στο ΝΑΤΟ- Τουρκίας έχει ως στόχο να κατοχυρώσει τα συμφέροντα των τουρκικών μονοπωλίων στην «ενεργειακή μοιρασιά», που γίνονται στην περιοχή με τη συμμετοχή επιχειρηματικών ομίλων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας κ.α. Σε κάθε ενδεχόμενο όπως και να εξελιχθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους της, ο λαός μας θα κληθεί να πληρώσει τη νύφη των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων. Μεγάλες οι κυβερνητικές ευθύνες, λοιπόν, για την προσπάθεια εφησυχασμού του λαού.

Ερ.: Τα όσα διημείφθησαν στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο και όσα ακολούθησαν, συνοδεύτηκαν και απο νύξεις για τα «μυστικά κονδύλια» των Υουργείων. Πώς τοποθετείται το ΚΚΕ, το οποίο κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή, στο ζήτημα αυτό;

Απ.: Όσο σημαντικό είναι να διερευνηθεί η υπόθεση με τα μυστικά κονδύλια, άλλο τόσο υποκριτικό είναι να πέφτουν ορισμένοι απ’ τα σύννεφα, αγνοώντας δήθεν την ύπαρξή τους. Τα μυστικά κονδύλια αποτελούν, ειδικά στους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας, πρακτική όλων των κυβερνήσεων και φυσικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν αποτέλεσε, ούτε στο ζήτημα αυτό, εξαίρεση. Για αυτό το λόγο ο λαός χρειάζεται να κρατά μικρό καλάθι ότι κάτι ουσιαστικό θα αποκαλυφθεί απ’ αυτήν την ιστορία. Το ΚΚΕ για μια ακόμη φορά, όπως και κατά το παρελθόν με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ότι κανείς λόγος δε συντρέχει να θεωρούνται και να είναι μυστικά τα κονδύλια αυτά, αλλά θα πρέπει να είναι ενήμερη η Βουλή και κατ’ επέκταση ο ελληνικός λαός, για το πού δαπανώνται τα ποσά αυτά και για ποιόν σκοπό. Αυτό είναι και το βασικό ζήτημα που έθεσε με την ερώτησή του, στη Βουλή, το ΚΚΕ. Βέβαια πέρα από τις εκατέρωθεν καταγγελίες στο Υπουργικό Συμβούλιο και τις αντιθέσεις, η πολιτική της εξυπηρέτησης των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδίων στην περιοχή, έχει τη σφραγίδα σύσσωμης της κυβέρνησης και των Τσίπρα – Καμμένου – Κοτζιά.

Ερ.: Ποια είναι η γνώμη του ΚΚΕ για το πακέτο των αντίμετρων που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση;

Απ.: Πρώτα – πρώτα, τα λεγόμενα αντίμετρα δεν είναι μέτρα ανακούφισης. Προέρχονται απ’ τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, που πληρώνει ο λαός. Είναι τουλάχιστον πρόκληση να σου παίρνουν 10, να σου επιστρέφουν 1 και να λένε ότι σε ανακουφίζουν κιόλας. Η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν σκεφτεί κανείς πως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο σενάριο που προβλέπει ότι δε θα κοπούν οι συντάξεις, προβλέπεται να κοπούν μια σειρά αντίμετρα προς τους εργαζομένους, τα γεύματα προς τους μαθητές και το επίδομα θέρμανσης. Τα βασικά και πραγματικά αντίμετρα πάνε προς το μεγάλο κεφάλαιο με επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών και μείωση της φορολογίας του. Εμείς λέμε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να διαλέξουμε αν θα θυσιάσουμε τις συντάξεις ή τα επιδόματα. Να διαλέξουμε αν και πόσο ο φτωχός πρέπει να θυσιάσει κάτι παραπάνω για τον φτωχότερο. Να κόψουμε δηλαδή από ανάγκες και δικαιώματα για να μη θιγεί, ούτε στο ελάχιστο, ο πλούτος, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα διατηρήσει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και θα φέρει και καινούργια.

Γι’ αυτό καλούμε τους εργαζόμενους σήμερα να απαντήσουν δυναμικά απέναντι στη κοροϊδία, να μη δεχτούν να διαλέγουν τι θα χάνουν. Να παλέψουν για την ανάκτηση όσων έχασαν μέχρι τώρα, να βάλουν μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες τους, να περάσουν στην αντεπίθεση. Σημαντικός σταθμός σε αυτή τη κατεύθυνση η απεργία που οργανώνουν συνδικάτα, σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα στις 14 Νοέμβρη.

.amna.gr