Οταν έπεσε μαύρο στα «τορεντάδικα»

Οταν έπεσε μαύρο στα «τορεντάδικα»

  • |

Τέρμα ο διαμοιρασμός αρχείων, τέρμα το Pirate Bay, το gamato και άλλα 36 σάιτ απ’ όπου μπορούσε κανείς να κατεβάσει ή να κάνει κοινή χρήση περιεχομένου σε ροή (streaming) και να δει σειρές και ταινίες.

Μαριάννα Τζιαντζή

Το θέμα έχει πολλές διαστάσεις: τεχνολογικές, οικονομικές, πολιτικές. Συνδέεται και με τον διεθνώς επιχειρούμενο έλεγχο του Διαδικτύου, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτού του είδους η πρόσβαση δεν μπορεί να εμποδιστεί. Θα υπάρξουν τρόποι παράκαμψης της σχετικής απαγόρευσης που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες.

«Pou se re Tse», δηλαδή «Πού ’σαι, ρε Τσε», ήταν ένα από τα σχόλια που κατέκλυσαν τα σόσιαλ μίντια το 2010, όταν είχε πέσει μαύρο στο gamato. Τότε είχα καταγράψει αρκετές από αυτές τις σφοδρές αντιδράσεις σε ένα σημειωματάριο. Αντιγράφω: «Μόνο το gamato μας έμεινε πλέον στην Ελλάδα. Ούτε δουλειά έχουμε ούτε tpt [τίποτε] άλλο. Πάρτε και το gamato να μην έχουμε tpt πια να φύγουνε όλοι οι Ελληνες από την Ελλάδα».

«Βασικά, το κλείσαν για να ψαρώσουμε. Δεν τους συμφέρει, αλλά δεν το έχουν καταλάβει. Αμα δεν έχει ο νέος απασχόληση, να κατεβάσει αρχεία, τι θα κάνει; Θα βγει έξω και θα σπάει τράπεζες, αυτό θέλουν; Για να αυξήσουν την αστυνομοκρατία;» Κι ένας άλλος: «Ρε, ό,τι και να κάνετε, το Διαδίκτυο δεν ελέγχεται. Εδώ δεν είναι Κίνα».

Οι περισσότεροι κατεβάζουν σειρές και ταινίες όχι μόνο για οικονομικούς λόγους. Οι επιλογές διαρκώς πληθαίνουν ενώ η ψηφιακή ψυχαγωγία αποκτά όλο και πιο οικιακό, πιο εξατομικευμένο χαρακτήρα. Επιπλέον, όπως έχει επισημανθεί, κυριαρχεί η κουλτούρα της ανυπομονησίας και της απελευθέρωσης από γεωγραφικούς περιορισμούς. Θέλουμε να βλέπουμε ό,τι βλέπουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (εννοείται τον δυτικό) «τώρα», στον ίδιο χρόνο, να ακούμε ό,τι ακούνε, να καταναλώνουμε ό,τι καταναλώνουν (ιδέες, αξίες, προϊόντα). Οχι όπως παλιά που οι ταινίες προβάλλονταν στα σινεμά της επαρχίας μια εβδομάδα μετά την Αθήνα.

Δύσκολο να φανταστούμε τον Τσε Γκεβάρα να δίνει μάχη για το Pirate Bay ή να παρακολουθεί με βουλιμία το νέο επεισόδιο του «Game of Thrones» στη Σιέρα Μαέστρα ή στη ζούγκλα της Βολιβίας. Ομως ενώ η εποχή μας υπόσχεται τα πάντα –και μπορεί να προσφέρει τα πάντα– ο καπιταλισμός, η αγορά μάς στερεί και τα πιο βασικά – κι ένα απ’ αυτά είναι το δικαίωμα στην πρόσβαση στα άυλα πολιτιστικά αγαθά. Ετσι λοιπόν, μια που η «έφοδος στον ουρανό» φαίνεται κάπως μακρινή, ας αρκεστούμε στις ατομικές οθονικές εφόδους.

.efsyn.gr