Το μέλλον μας είναι στ’ αστέρια

Το μέλλον μας είναι στ’ αστέρια

Θα αφήσουμε τη Γη; Γιατί όχι, απαντά ο Michio Kaku σε μια συνέντευξη που έδωσε στο 52 Insights. Για τον Αμερικανό φυσικό, μπορεί να είμαστε στην αυγή μιας αλλαγής του πολιτισμού που θα μας οδηγήσει στα αστέρια … Εμάς, ή μάλλον τους ψηφιακούς απογόνους μας.

Από τα kilobits οδεύουμε στα petabits, από το 1 και το 0 στα qubits [τη βασική μονάδα των κβαντικών υπολογιστών], και οραματιζόμαστε ένα μέλλον τόσο τεράστιο που διάσημοι φουτουριστές όπως ο Ray Kurzweil, ο Max Tegmark, και τώρα ο συνιδρυτής της θεωρίας των χορδών Michio Kaku αρχίζουν να ανησυχούν γι αυτό. Ο Kaku είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς επιστήμονες και ένας από τους ελάχιστους ερευνητές που μπορεί να εκφραστεί σε μια επιστημονική γλώσσα κατανοητή για τους περισσότερους από εμάς.

Το τελευταίο του μήνυμα έρχεται με τη μορφή ενός βιβλίου προβλέψεων με τίτλο «Το μέλλον της ανθρωπότητας: Terraforming Mars, Διαστρικό Ταξίδι, Αθανασία και το πεπρωμένο μας…». Αυτό το βιβλίο μας παρέχει τη δυνατότητα να δούμε το μέλλον όπου η επιστήμη και οι νέες τεχνολογίες θα μας δώσουν τεράστιες δυνάμεις, που θα μας αναγκάσουν να επανεκτιμήσουμε τη θέση μας στο σύμπαν. Ένα μέλλον στο οποίο οι ανθρώπινες αποικίες θα ζουν στον Άρη, όπου δεν θα είμαστε πλέον η μόνη μορφή έξυπνης ζωής, όπου η αθανασία δεν θα είναι πια μια ανεπανάληπτη φαντασίωση και τελικά θα έχουμε την δυνατότητα να αποικίσουμε άλλα σύμπαντα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Michio Kaku, αυτό σημαίνει να εγκαταλείψουμε αυτό που σύντομα θα γίνει ένας ακατοίκητος πλανήτης, τη Γη.

Το προηγούμενο βιβλίο του Michio Kaku, Η Φυσική του Μέλλοντος (2012), εντυπωσίασε με την κλίμακα Kardachev. Στο νέο βιβλίο του εξηγεί ότι κινούμαστε αργά προς έναν πολιτισμό τύπου 1. Ένας πολιτισμός τύπου 1 ονομάζεται πλανητικός επειδή ελέγχει όλες τις πηγές ενέργειας ενός πλανήτη. Για παράδειγμα, ελέγχει όλο το φως του ήλιου που φτάνει στον πλανήτη, ελέγχει τον καιρό. Θα μας πάρει μόνο εκατό χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο. Είναι πολύ εύκολο να υπολογίσουμε τη συνολική παραγωγή ενέργειας της υδρογείου και στη συνέχεια να υπολογίσουμε την ενέργεια ενός πολιτισμού τύπου 1. Αν το κάνουμε, διαπιστώνουμε ότι θα γίνει ένας πλανητικός πολιτισμός γύρω στο έτος 2100. Στη συνέχεια, μόλις ελέγξουμε όλη την ενεργειακή ισχύ ενός αστεριού, θα γίνουμε ένας αστρικός πολιτισμός, τύπου 2. Στη συνέχεια θα παίξουμε με τα αστέρια. Το Star Trek, με την Ομοσπονδία των Ηνωμένων Πλανητών, θα μπορούσε ενδεχομένως να διαμορφώσει έναν πολιτισμό τύπου 2. Το επόμενο βήμα είναι οι πολιτισμοί τύπου 3, παρόμοιοι με τους Star Wars.

Γιατί είναι σημαντικό να μιλήσουμε γι’ αυτό σήμερα; Επειδή πρόκειται να γίνουμε σύντομα ένας πολιτισμός τύπου 1. Το Internet είναι η πρώτη τεχνολογία τύπου 1 που έχει μια πραγματικά παγκόσμια διάσταση, είναι η πρώτη που επεκτείνεται σε όλη τη Γη…

/artinews.gr