Το νεοφιλελεύθερο εργαλείο δεν δουλεύει ούτε έξω, ούτε μέσα!

Το νεοφιλελεύθερο εργαλείο δεν δουλεύει ούτε έξω, ούτε μέσα!

  • |

Στην εξωτερική πολιτική τα έχουν κάνει μαντάρα. Δήλωσαν πίστη και τυφλή υποταγή στον Τραμπ, ο οποίος υποσχέθηκε δημοσίως να μιλήσει στον φίλο του τον Ερντογάν για να μην ενοχλεί την Ελλάδα! Η πρόσφατη επισήμανση του παλαιού πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα του Νίκολα Μπερνς, ουδόλως τους προβλημάτισε. Ο Μπέρνς, ερωτηθείς από δημοσιογράφο της “Καθημερινής”, δήλωσε: «Λυπάμαι που το λέω, αλλά εάν η Ελλάδα χρειαστεί τη στήριξη των ΗΠΑ σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, δε νομίζω ότι θα την έχει από τον πρόεδρο Τραμπ».

Χρήστου Δημήτρης

Συνεχίζουν να υπακούουν τυφλά σε ότι τους ζητά η αμερικανική πλευρά. Μας λένε δανείστε “Patriot” στη Σαουδική Αραβία, “yes sir” είναι η απάντησή μας! Θέλουμε και ένα πλοίο στα στενά του Ορμούζ, καμιά αντίρρηση! Κερδίζουμε έτσι την ασφάλειά μας, ίσως ισχυριστούν. Αν εννοούν την ασφάλεια των νομών Χανίων, Λάρισας και της Αλεξανδρούπολης εκεί που υπάρχουν αμερικανικές βάσεις, να συμφωνήσουμε. Η υπόλοιπη χώρα όμως;

Μετά απορούν γιατί η Μέρκελ και οι Ευρωπαίοι είναι τόσο επιφυλακτικοί, έως και αγενείς, απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι δεν καταλαβαίνουν; Δεν έχουν ακούσει τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει πως το σχέδιο του είναι να διαλύσει την ΕΕ, να περιορίσει την εξαγωγική δύναμη της Γερμανίας, ενισχύοντας σε πλήρη συνεργασία με τον Πούτιν, όλα τα εθνικιστικά πολιτικά ρεύματα στην ευρωπαϊκή Ήπειρο; Δεν έχουν μάθει στο Βερολίνο για τη χρηματοδότηση του ακροδεξιού ΑfD από αμερικανικές πηγές;

Δογματικά προσηλωμένοι στις ΗΠΑ
Δεν είμαστε πολιτεία των ΗΠΑ. Είμαστε πολιτεία και χώρα της Ενωμένης Ευρώπης, αυτός είναι ο φυσικός μας πολιτικός, οικονομικός χώρος, το ίδιο νόμισμα, αυτό που θέλει να πλήξει ο Τραμπ, έχουμε. Λοιπόν; Για κάντε λογαριασμό. Τι συμφέρει; Γιατί όλες οι χώρες προσπαθούν να ασκήσουν πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και εμείς επιλέγουμε την μονοδιάστατη, δεδομένοι σε μια δύναμη που την εκπροσωπεί αυτός που επιδιώκει να διαλύσει την Ευρώπη;

Πως και γιατί κατάφερε ο Ερνογάν, ο οποίος παρά τις απειλές, αγόρασε ένα υπερσύγχρονο πυραυλικό σύστημα από τη Ρωσία και κατέρριψε προκλητικά στα σύνορα με τη Συρία ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο σκοτώνοντας μάλιστα τους δύο πιλότους, να παραμένει αναντικατάστατος εταίρος και του Τραμπ και του Πούτιν και να πολλαπλασιάζει την επιρροή της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο; Αυτονόητα πράγματα γράφουμε που δυστυχώς παραμένουν ζητούμενα για μια κυβέρνηση επικίνδυνα δογματική και προσηλωμένη στους εκπαιδευτές που είχαν πολλά στελέχη της από το πέρασμά τους στις ΗΠΑ.

Ούτε μέσα πάμε καλά
Αλλά μήπως πάμε καλά μέσα; Επιχειρούν να παρακάμψουν το Σύνταγμα της χώρας εξομοιώνοντας τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων με εκείνα των ιδιωτικών κολεγίων. Ο νέος εκλογικός νόμος, που η κυβέρνηση σχεδίασε, όπως σημείωσε στο πρόσφατο άρθρο του στο SLpress ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης, βλάπτει τη δημοκρατία.

Αν δηλαδή ένας συνασπισμός κομμάτων συγκεντρώσει 51% των ψήφων και ένα αυτοτελές κόμμα λάβει 35% των ψήφων, περισσότερους βουλευτές θα εκλέξει το κόμμα του 35%! Κάνουν τα πάντα για να ασφαλίσουν την παραμονή τους στην εξουσία. Ο δογματισμός τους δεν τους επιτρέπει να δουν την οργή των πολιτών που έρχεται. Και δεν έρχεται μόνο από τον κόσμο της παιδείας. Πληθαίνουν οι ειδήσεις για τα δημόσια νοσοκομεία που αναστέλλουν τακτικά χειρουργεία από έλλειψη πόρων.

Η ανεργία έκανε ρεκόρ και οι επισήμως καταγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του προηγούμενου χρόνου είχαμε αύξηση ανέργων κατά 14%! Ο τζίρος στην αγορά βυθίζεται καθώς το εισόδημα των νοικοκυριών περιορίζεται λόγω ανεργίας, χαμηλών αμοιβών και ανασφάλιστης εργασίας. Είχαν τη δημοσιονομική δυνατότητα να δώσουν την 13η σύνταξη που θα γινόταν κατανάλωση, αλλά αρνήθηκαν για ιδεολογικούς λόγους!

Περιμένουν ξένους επενδυτές που δεν έρχονται χωρίς να σχεδιάζουν δημόσιες επενδύσεις για να αντιμετωπίσουν την ύφεση. Η εγκληματικότητα, πλην των περιοχών Εξάρχεια – Κουκάκι καλπάζει. Οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βγήκαν στους δρόμους. Τους είχαν πει πως το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ήταν έργο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί θα έλυναν αμέσως.

Προειδοποιήσεις για Μεγάλη Ύφεση
Με λίγα λόγια, είπαν πολλά ψέματα και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την καυτή πραγματικότητα. Το νεοφιλελεύθερο εργαλείο που έχουν αποστηθίσει παπαγαλία, δεν δουλεύει. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ύφεση και σε πολιτική αναταραχή. Μάλιστα κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία να περιπέσει σε συνθήκες ανάλογες με της Μεγάλης Ύφεσης διαβλέπει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε ότι: « Η σύγχρονη οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάλογα με αυτά της δεκαετίας του 1920, που σημαδεύτηκε από την κατάρρευση των αγορών το 1929. Όπως τόνισε, τα ανησυχητικά στοιχεία που συντείνουν σε αυτή την ανάλυση είναι η ανισότητες και η αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα». Και τι κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις ανισότητες; Ακριβώς το αντίθετο από ότι χρειάζεται. Ρίχνει λάδι στη φωτιά. Η Ελλάδα βιώνει κρίσιμες στιγμές.

slpress.gr