Μήπως είναι κομμουνιστής ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι;

Μήπως είναι κομμουνιστής ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι;

  • |

«Όταν έφτασε η Μεγάλη Ύφεση το 2008, δεν μας έκανε έκπληξη που η Ελλάδα δεν μπόρεσε να πληρώσει τον λογαριασμό. Και εξαιτίας της προηγούμενης κακοδιαχείρισης και επίσης της διαφθοράς από μια ελίτ, οι φτωχοί ενός ολόκληρου έθνους έχουν τεθεί ουσιαστικά σε ακούσια πτώχευση. Τα βάρη έπεσαν σε εκείνους που είχαν τα λιγότερα για να επιβιώσουν κι όταν τα βάσανά τους επιδεινώθηκαν από την απελπιστική κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, και τώρα εκατομμυρίων (!), ελάχιστη βοήθεια τους δόθηκε (…). Αυτό που έχουμε δει είναι το παγκόσμιο σύστημα της αγοράς και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δανείζει στους ανθρώπους χρήματα για να αγοράσουν διάφορα και στη συνέχεια πνίγει τις ελπίδες και το μέλλον τους εάν δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Αυτό που έχουμε σήμερα [στην Ελλάδα] είναι η μεγαλύτερη φυλακή φτωχών οφειλετών στην ευρωπαϊκή ιστορία».

Από
Γιώργος Χελάκης

Ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι, τα είπε όλα αυτά (και πολλά άλλα) κατά την πρόσφατη ομιλία του στο καθολικό Ινστιτούτο στο Παρίσι όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας. Φαντάζομαι ότι δεν θα βρεθεί κανένας να τον κατηγορήσει για κουμμουνιστική παρεκτροπή. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε δημόσια αυτά που ακόμα και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης λένε μεταξύ τους πίσω από τις κλειστές πόρτες. Η κουβέντα του περί «της μεγαλύτερης φυλακής φτωχών οφειλετών στην ευρωπαϊκή ιστορία» φωτογραφίζει μια οδυνηρή πραγματικότητα που ακόμα μας διαφεύγει. Θα την συνειδητοποιήσουμε όλοι όταν μέσα στη χρονιά ξεσπάσει το κύμα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών. Τότε που εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα και επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια σπρώχνοντας στην απόλυτη ένδεια πάρα πολλούς νεοέλληνες.
Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρατούν στην απελπισία ολόκληρες χώρες εξαθλιώνοντας τους πολίτες είπε ο Αρχιεπίσκοπος και παρατήρησε πως «αυτή η ανισότητα σημαίνει ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν πρωτοφανή επίπεδα διαβίωσης ενώ για τους άλλους έχουν γίνει τα πράγματα χειρότερα εξαιτίας του συγκεντρωτισμού, της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.» Όταν τα έλεγε αυτά ο Αρχιεπίσκοπος δεν ήξερε τα στοιχεία που δημοσίευσε εντελώς πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος. Τα στοιχεία αφορούν το ισοζύγιο κεφαλαίων στο εντεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2019. Από αυτά προκύπτει ότι κάποιοι συμπατριώτες μας επένδυσαν περισσότερα από εικοσιπέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε ξένα ομόλογα. Να λοιπόν που λεφτά υπάρχουν άσχετα αν δεν τα έχουν οι πολλοί που υποφέρουν και που θα γίνουν ακόμα περισσότεροι από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Τα έχουν λίγοι οι οποίοι τα επενδύουν στο εξωτερικό. Αν όλα αυτά τα δις έφυγαν μέσω τραπεζών ας το ψάξουν οι αρμόδιες αρχές.Σημασία έχει ότι είτε σε τραπεζικούς λογαριασμούς είτε σε θυρίδες είτε σε σεντούκια τα λεφτά υπήρχαν και επενδύθηκαν στο εξωτερικό. Αυτοί που τα είχαν δεν σκέφτηκαν να τα επενδύσουν στην Ελλάδα ευεργετώντας την … υπό ανάκαμψη εθνική οικονομία. Oύτε να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Έξω τα έστειλαν όπως είχαν κάνει και όταν άρχισε η οικονομική κρίση. Έχει δίκιο ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Η Ελλάδα είναι «η μεγαλύτερη φυλακή φτωχών στην ευρωπαϊκή ιστορία». Ανάμεσα στους φτωχούς υπάρχουν κι εκείνοι που «απολαμβάνουν πρωτοφανή επίπεδα διαβίωσης». Και φυσικά δεν διακατέχονται από κανένα υψηλό αίσθημα «εθνικής ευθύνης» ώστε να επενδύσουν (μέρος από) τα πολλά λεφτά τους, στην πατρίδα τους…

/iskra.gr