Θέλει ταλέντο να τα κάνεις τόσο μαντάρα

Θέλει ταλέντο να τα κάνεις τόσο μαντάρα

  • |

Προσοχή, ακολουθούν δύο από τους πυλώνες της ρητορικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας: Ο πρώτος είναι φυσικά η «ασφάλεια», στους δρόμους και σε χώρους όπως τα Πανεπιστήμια. Ο δεύτερος είναι η οργάνωση, το σχέδιο, αυτό που ορίστηκε ως «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη. Σε δύο μέρες, με το αστυνομικό πιστόλι μέσα στην ΑΣΟΕΕ και με τα νησιά να μετατρέπονται σε πεδία μάχης μεταξύ πολιτών και των ΜΑΤ που έκαναν «απόβαση», αυτοί οι δύο πυλώνες (ξανά)κατέρρευσαν. Ομολογουμένως θέλει κάποιο ταλέντο να τα κάνεις τόσο μαντάρα.

του Θάνου Καμήλαλη

Επί χρόνια λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία φωνάζει για το «άβατο» στα Πανεπιστήμια, το «άσυλο της ανομίας», τα «πολεμοφόδια» που κρύβουν εκεί ομάδες αντιεξουσιαστών και πολλά ακόμα χαρωπά και γραφικά. Η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση, το πανεπιστημιακό άσυλο καταργήθηκε και η κυβέρνηση με τους οπαδούς της πανηγύρισαν και συγκλονίστηκαν παράλληλα όταν έγινε εκείνη η επιχείρηση στο υπόγειο της ΑΣΟΕΕ και βρέθηκαν κράνη, ξύλα, συνθήματα και άδεια μπουκάλια βότκας.

Πιστόλι πάντως σε ελληνικό πανεπιστήμιο δεν είχαμε δει. Συνέβη επί κυβέρνησης ΝΔ, με τον αστυνομικό που δεν μπορεί ούτε ο ίδιος να αποφασίσει αν ήταν εντός ή εκτός υπηρεσίας και έβγαλε το πιστόλι του σημαδεύοντας φοιτητές. Η ΕΛ.ΑΣ βέβαια, αφού αρχικά προσπάθησε να υποστηρίξει ότι ήταν ένας απλός μοτοσυκλετιστής και στη συνέχεια ότι έγινε μια συμπλοκή εκτός του Πανεπιστημίου, προσπαθεί πλέον να πείσει ότι έγινε μία επίθεση, εκτός του Πανεπιστημίου, από 30 άτομα, ο αστυνομικός χτυπήθηκε βάναυσα, σύρθηκε και στη συνέχεια έβγαλε το όπλο για να προστατευτεί. Το πλήρες βίντεο αλλά και οι σχετικές φωτογραφίες διαψεύδουν αυτή τη θεωρία.

Τολμώ να πω, με το φτωχό μου το μυαλό και με το «θράσος» να πιστεύω ότι δεν πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τον αστυνομικό, όπως προτρέπει η κυβέρνηση, ότι το να βγαίνουν πιστόλια εντός πανεπιστημιακού ιδρύματος δεν βοηθάει αυτό το πολυθρύλητο αίσθημα «ασφάλειας» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση. Υποθέτω ότι φοιτητές, καθηγητές και υπάλληλοι του Πανεπιστημίου δεν ένιωσαν και πολύ ασφαλείς, η Πρυτανεία πάντως εξέδωσε σχετική ανακοίνωση καταδικάζοντας το περιστατικό. Είναι η ίδια Πρυτανεία μάλιστα που είχε αποφασίσει το λοκ άουτ που οδήγησε στα γεγονότα του Νοεμβρίου στο πανεπιστήμιο.

Μέσα σε όλα, υπάρχει και ζήτημα με αυτούς τους 1.500 καινούριους αστυνομικούς που εκτός ΑΣΕΠ προσέλαβε και έβγαλε στους δρόμους το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο αστυνομικός με το πιστόλι στην ΑΣΟΕΕ φαίνεται να είναι ένας από αυτούς. Οι φωτογραφίες με τον «στρατηγό» Χρυσοχοϊδη να καλωσορίζει τους αστυνομικούς ήταν συγκινητικές, ωστόσο μέσα σε λίγες μέρες, εκτός από την υπόθεση στην ΑΣΟΕΕ, είχαμε ένα «περίεργο» περιστατικό με δύο ειδικούς φρουρούς που πήγαν εκτός υπηρεσίας αλλά με τα όπλα τους σε μπαρ στο Γκάζι και ενεπλάκησαν σε συμπλοκή με υπαλλήλους του μαγαζιού. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, ο ένας «πυροβόλησε στον αέρα» και η σφαίρα εξοστρακίστηκε και κατέληξε σε κοντινό αυτοκίνητο. «Είναι καινούρια τα παιδιά και δεν ήξεραν» απάντησε ο Μαυροειδάκος, Γενικός Γραμματέας Ειδικών Φρουρών. Είχε επίσης, ιστοσελίδες που ασχολούνται με το αστυνομικό ρεπορτάζ να αποκαλύπτουν ότι προσελήφθησαν ακόμα και άτομα με ποινικό μητρώο, που τώρα απομακρύνονται.

Κι ενώ το σενάριο να δεις ξαφνικά ένα κουμπούρι μπροστά σου μοιάζει πιο πιθανό με κυβέρνηση ΝΔ και «σερίφη» τον Χρυσοχοϊδη, στο Προσφυγικό οι χειρισμοί της ΝΔ είναι πλέον ανεκδιήγητοι, σε ένα εκρηκτικό μείγμα ανικανότητας, προπαγάνδας, παλινωδιών και σχεδιασμών στο πόδι. Τι να πρωτοπεί κανείς; Για το προεκλογικό «τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ»; Για το ότι μέσα σε λίγους μήνες τετραπλασιάστηκε ο πληθυσμός που στοιβάζεται στην κόλαση της Μόριας ή για το «κάθε εβδομάδα ένα καινούριο σχέδιο κι ένας καινούριος συντονιστης»; Για τον ΑΜΚΑ που καταργήθηκε επί μήνες, μετά ανακοινώθηκε ως προσωρινός πριν πάνω από έναν μήνα και δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα;  Για το Υπουργείο που καταργήθηκε κι επανασυστάθηκε; Ή για τις επιτάξεις, που πρώτα θα ήταν συγκεκριμένες, μετά «σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές» και μετά ήρθαν τα ΜΑΤ;

Μετά από οκτώ μήνες στην εξουσία, το «επιτελικό κράτος», αφού μοίρασε τα κλειστά κέντρα σε Άκτωρα, ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίο, βρήκε τη λύση στο πρόβλημα. Θα δείρουμε τους κατοίκους. Σίγουρα ήταν άμεσα τα αντανακλαστικά που έστειλαν εκατοντάδες αστυνομικούς με πλοία στα νησιά, το καλοκαίρι η Σαμοθράκη έμεινε 10 μέρες χωρίς καράβι. Σίγουρα επίσης, η χυδαιότητα δεν έχει όρια, η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που συνέδεσε τα κλειστά κέντρα ακόμα και με την προστασία από τον κορονοϊό είναι ενδεικτική και σίγουρα, πάνω από τους άμοιρους κατατρεγμένους συγκρούονται οι προεκλογικοί μύθοι που καλλιέργησε η Δεξιά σε εθνικό επίπεδο και η Δεξιά σε τοπικό.

Επομένως, αυτό που μένει είναι το χάος και η «συμμόρφωση προς τας υποδείξεις», αλλά, καταπώς φαίνεται, μαζί με έναν ψυχρό υπολογισμό. Έχοντας εκθρέψει και χρησιμοποιήσει το μίσος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η ΝΔ προτιμάει να χάσει τα νησιά από το να πληγωθεί πολιτικά σε διάφορα μέρη της χώρας, με την εγκατάσταση εκεί μικρών ομάδων από μερικές δεκάδες πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή, πολύ κόσμος μαθαίνει ότι η καταστολή δεν περιορίζεται σε «άβατα», όπως τα Εξάρχεια, όπως δεν περιορίστηκε, πάνω στην «κακιά την ώρα» και σε αριστερούς ή αναρχικούς, στην περίπτωση του Ινδαρέ. Ποτέ δεν ξέρεις ποια διαφωνία σου με κυβερνητικές επιλογές θα σε κάνει να βρεθείς πάνω στο γκλομπ ενός Ματατζή.

Μαντάρα λοιπόν και πόσο damage control να κάνεις, πόσες συνωμοσίες και σκευωρίες να βρεις. Φταίνε οι 30, αόρατοι, που επιτέθηκαν στον «ήρωα»; Φταίνε οι νησιώτες; Ο Ερντογάν; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο «Μάξιμος Σαράφης»; Το κακό συναπάντημα; Αυτό το τελευταίο σίγουρα συνέβη, την 7η Ιουλίου του περασμένου έτους. Πόσο ξύλο να ρίξεις και πόση σιωπή ή διαστρέβλωση από τα ΜΜΕ να απολαύσεις. Αφού τυχαίνει, πού και πού, να τα φέρνει έτσι η επικαιρότητα και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα να καταρρέουν με κρότο. Και θύματα.

/thepressproject.gr/