Ένα χειροκρότημα

Ένα χειροκρότημα

  • |

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι ένας από τους πιο προβεβλημένους υπουργούς της κυβέρνησης. Είναι ο «καθαριστής» των Εξαρχείων, στέλνει τελεσίγραφα στις καταλήψεις, πολεμάει ανελέητα την «τρομοκρατία», που βρίσκεται μόνο στη φαντασία του, πρεσβεύει το δόγμα του «Νόμου και της Τάξης», αρνείται την αστυνομική βία προετοιμάζοντας τα επόμενα θύματα και αρέσκεται στις εμφανίσεις με τη στολή του… σερίφη της πόλης. Με όσα βλέπουμε όμως ειδικά τις τελευταίες μέρες, είναι ώρα να τελειώσει η ανικανότητα, η επικινδυνότητα και να αρχίσει κάπου η ευθιξία, μήπως χειροκροτήσει τελικά ο κόσμος.

του Θάνου Καμήλαλη

Αστυνομικοί πηγαίνουν με τα όπλα τους σε νυχτερινό μαγαζί, γίνεται συμπλοκή με υπαλλήλους και πέφτουν πυροβολισμοί. Αστυνομικός βρίσκεται μέσα σε πανεπιστημιακό ίδρυμα με το πιστόλι προτεταμένο σε φοιτητές. ΜΑΤ εισβάλλουν κάθε δεύτερη μέρα στην ΑΣΟΕΕ εγκλωβίζοντας φοιτητές καθηγητές και υπαλλήλους. Στο δικαστήριο οι δύο φοιτητές που είχαν συλληφθεί τον Νοέμβριο δικαιώθηκαν πανηγυρικά και πέραν πάσης αμφιβολίας, αποκαλύπτοντας το τι πραγματικά συνέβη. Αστυνομικός έχει τρακάρισμα στο δρόμο και πυροβολάει, δύο φορές, στο πορτ μπαγκάζ του άλλου οχήματος. Ίσως πήγαιναν όλοι αυτοί να πάρουν τις κοπέλες τους από κάπου, ίσως όχι. Πληροφορίες λένε ότι στον εκτός ΑΣΕΠ διαγωνισμό για τους 1.500 νέους ειδικούς φρουρούς, που βλέπουμε ήδη πόσο ανέτοιμοι και ανεκπαίδευτοι είναι, μπήκαν άτομα με ποινικό μητρώο και τώρα γίνονται διορθώσεις.

Στα νησιά, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ κλπ κάνουν απόβαση τα ξημερώματα της Τρίτης, σε εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου, πνίγουν στα χημικά τη Λέσβο και τη Χίο και ακολουθούν δύο μέρες καταστολής και έντονων συγκρούσεων με τους κατοίκους. Ανταρτοπόλεμος στα δάση και τα χωράφια, ξύλο σε ειρηνικές διαδηλώσεις, αντίδραση μερίδας κατοίκων που ορμούν στα ξενοδοχεία των αστυνομικών, με αποκορύφωμα ίσως τo ταμπούρωμα 6 διμοιριών ΜΑΤ μέσα σε ένα στρατόπεδο στη Λέσβο και 1.000 κατοίκους να «πολιορκούν» απ’έξω. Οργισμένος και απροστάτευτος ο κόσμος, απόλυτα αποτυχημένες οι αστυνομικές επιχειρήσεις, οργισμένες και οι Ενώσεις των αστυνομικών, που ζητούν άμεσα να επιστρέψουν οι συνάδερφοί τους στην Αθήνα.

Χάος. Για κάποιους «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», για άλλους όχι. Για τους ψηφοφόρους και υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας και το «νόμου και της τάξης» θαρρώ πως όχι. Είναι, επομένως, μία καλή ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι όλα αυτά που γίνονται βρίσκονται στην αρμοδιότητα ενός υπουργείου και ενός Υπουργού. Να το υπενθυμίσουμε διότι, σε αντίθεση με άλλες περιόδους, ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» κρύβεται. Ούτε μία δήλωση για την υπόθεση του αστυνομικού – «Ράμπο» στην ΑΣΟΕΕ δεν έκανε, παρά τα ερωτήματα που έθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Απάντησε ο Στέλιος Πέτσας, κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο ίδιος που ανακοίνωσε και τη «μερική αποχώρηση» των ΜΑΤ το βράδυ της Τετάρτης.

Μιλάμε μόνο για τα περιστατικά των τελευταίων 10-15 ημερών, γιατί αν αρχίσουμε την αναδρομή σε προηγούμενους μήνες θα γράφουμε μέχρι το Σαββατοκύριακο. Πού είναι οι μέρες, οι «ωραίες» μέρες του αυταρχικού ύφους, των μάγκικων τελεσιγράφων ,του τσαμπουκαλέματος με τον Ρουβίκωνα και της αποθέωσης από φιλοκυβερνητικά μέσα; Mήπως να δώσει καμιά τηλεοπτική συνέντευξη να μιλήσουμε πάλι για τη 17 Νοέμβρη; Μόνο 20 χρόνια έχουν περάσει. Να στείλει τα ΜΑΤ να φυλάνε τα υπόλοιπα ΜΑΤ και να δείρουν λίγο παραπάνω;

Πολιτικό αδιέξοδο, πολιτική ανεπάρκεια, πολιτικό ξεγύμνωμα λέγεται όλο αυτό, με έναν υπουργό που υποδύεται μονίμως τον Λούκι Λουκ και στην πράξη μοιάζει Άβερελ Ντάλντον. Καταλαβαίνω ότι με κεντροδεξιούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας ή με φιλικά διακείμενους προς αυτήν δεν έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες σε θέματα «ασφάλειας». Ωστόσο, νομίζω ότι με όσα παρακολουθούμε, ξανά, τελευταία, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι, μολονότι η ευθύνη διαχέεται στην κυβέρνηση, υπάρχει συγκεκριμένος υπουργός που αποτυγχάνει παταγωδώς στα πάντα. Από ζητήματα δικαιωμάτων και ανθρώπινων ελευθεριών μέχρι την τήρηση της «Τάξης» και το κάπως αυτονόητο αίτημα να μην βγαίνουν μέρα παρά μέρα πιστόλια στην Αθήνα από ανεκπαίδευτους αστυνομικούς.

Έχει κουραστεί όλος ο κόσμος να χειροκροτάει κύριε Υπουργέ, από αστυνομικούς μέχρι φοιτητές που έφαγαν ξύλο και χθές, στο μετρό της Πανόρμου. Κανονικά θα πρεπε να γίνει το ανκόρ και να πέσει η αυλαία μίας θητείας.