Τι μένουμε, τι δεν μένουμε

Τι μένουμε, τι δεν μένουμε

  • |

Μένουμε σπίτι. Μένουμε ψύχραιμοι, ρεαλιστές, αισιόδοξοι. Μένουμε σκεπτικιστές. Μένουμε αμφισβητίες. Αλλά μένουμε και ορθολογιστές. Μένουμε νηφάλιοι. Αλλά μένουμε και ανήσυχοι. Μένουμε θετικοί. Αλλά μένουμε και κριτικοί. Μένουμε εγκρατείς. Αλλά μένουμε και διεκδικητικοί. Μένουμε άφραγκοι. Αλλά μένουμε και απαιτητικοί για όσα δικαιούμαστε. Μένουμε ανοιχτόμυαλοι.

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Αλλά μένουμε και καχύποπτοι. Μένουμε ενήμεροι. Μένουμε αναγνώστες. Μένουμε ακροατές. Μένουμε τηλεθεατές. Μένουμε δικτυωμένοι. (Αλλά μένουμε σε όλα με μέτρο.) Μένουμε και επιλεκτικοί. Μένουμε στα βιβλία (ή επιστρέφουμε σ’ αυτά). Μένουμε στην καλή μουσική (ή σε όποια μουσική γουστάρουμε). Μένουμε στις καλές ταινίες (και μην ακούσω ελαφρότητες περί πειρατείας, τέτοιες ώρες). Μένουμε στο θέατρο (στις ευφυείς σκηνές που προβάλλουν διαδικτυακά τις παραστάσεις τους). Μένουμε αφοσιωμένοι στην ανθρώπινη δημιουργικότητα.

Μένουμε στα τηλέφωνα και σε κάθε τρόπο επικοινωνίας. Μένουμε εραστές, γονείς, παιδιά, εγγόνια, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, γείτονες, συντοπίτες, συγχωριανοί. Μένουμε μαζί, και ας είμαστε μόνοι. Μένουμε αλληλέγγυοι. Μένουμε συνάνθρωποι. Μένουμε άνθρωποι. Μένουμε δημοκράτες. Μένουμε αντιφασίστες. Μένουμε μαχητές. Μένουμε ακτιβιστές. Μένουμε αντι-νεοφιλελεύθεροι. Μένουμε πειθαρχημένοι στα μέτρα συλλογικής προστασίας.

Αλλά μένουμε και ανυπάκουοι στην κατάχρηση εξουσίας. Μένουμε «κρατιστές», αλλά μένουμε και αντεξουσιαστές. Μένουμε ριζοσπάστες. Αλλά μένουμε και μεταρρυθμιστές. Μένουμε οραματιστές. Πάνω απ’ όλα, μένουμε ελεύθεροι.

Δεν μένουμε άβουλοι. Δεν μένουμε τρομοκρατημένοι. Δεν μένουμε ατομιστές, εγωιστές, ανταγωνιστικοί. Δεν μένουμε «τομάρια εαυτούλικα μυρμήγκια». Δεν μένουμε αδιάφοροι στην ανάγκη του άλλου. Δεν μένουμε παθητικοί καταναλωτές. Δεν μένουμε αποθησαυριστές και άπληστοι συλλέκτες αγαθών.

Δεν μένουμε τρομαγμένα ανδράποδα της κρατικής υπερεξουσίας. Δεν μένουμε απαθείς παρατηρητές της καταστολής και της περιστολής των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας. Δεν μένουμε πολιτικά και ιδεολογικά αφελείς. Δεν μένουμε αδιάφοροι για την επόμενη μέρα. Δεν μένουμε μοιρολάτρες και απελπισμένοι. Και, τελικά, δεν μένουμε δούλοι.

efsyn.gr