Το άγχος στην εποχή της πανδημίας

Το άγχος στην εποχή της πανδημίας

  • |

Είναι πολλά τα συναισθήματα που μπορεί να βιώσουμε εν μέσω πανδημίας. Τα «σκληρά» -όπως τα έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών-, αλλά συγχρόνως απολύτως αναγκαία μέτρα για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στη χώρα μας στον κάθε έναν από εμάς μπορεί να έχουν διαφορετική επίδραση. Για κάποιους τα μέτρα αυτά σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη απειλή που προέρχεται από την επέλαση της πανδημίας μπορεί να προκαλέσουν έντονα και αρνητικά συναισθήματα.

Ντάνι Βέργου

Ποια είναι αυτά τα αρνητικά συναισθήματα; Τι μπορούμε να κάνουμε όταν νιώσουμε ψυχικά πιεσμένοι; Πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε την ψυχική μας υγεία; Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνει ομάδα επιστημόνων υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Λάμπη Παπαγεωργίου, της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι μπορεί να νιώσω;
● Φόβο και άγχος. Είναι σύνηθες να υπάρχει ανησυχία και φόβος για εμάς ή τα αγαπημένα μας πρόσωπα για πιθανή εκδήλωση της ασθένειας και τη μετάδοσή της, καθώς και για τη βαρύτητα και για την έκβασή της. Είναι επίσης φυσιολογικό να υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά την προμήθεια αγαθών, το διάλειμμα από τη δουλειά ή την εκπλήρωση των οικογενειακών υποχρεώσεων. Μερικοί μπορεί να εμφανίσουμε προβλήματα στον ύπνο ή ακόμα και στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών. Μπορεί επίσης να παρατηρήσουμε αυξητική τάση της κατανάλωσης αλκοόλ, αύξηση του καπνίσματος ή ακόμη και κατάχρηση ψυχοδραστικών ουσιών.

● Θλίψη και ανία. Η διακοπή της εργασίας και των δραστηριοτήτων που δίνουν νόημα στη ζωή του καθενός μας και η μειωμένη επαφή με άλλα άτομα διαταράσσουν την καθημερινότητά μας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη διάθεση και έντονη βαρεμάρα.

● Θυμός κι εκνευρισμός. Η απομόνωση και η καραντίνα, η δική μας ή των αγαπημένων μας προσώπων, καθώς και η διακοπή της λειτουργίας των καταστημάτων και των χώρων αναψυχής μπορεί να μας οδηγήσουν σε μια αίσθηση περιορισμού της προσωπικής μας ελευθερίας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε αυξημένη ένταση και εκνευρισμό. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να νιώσουμε επίσης θυμό ή απέχθεια για τις ιατρικές υπηρεσίες που μας υπέβαλαν είτε σε καραντίνα είτε σε απομόνωση, ή και για άλλα άτομα εάν θεωρήσουμε ότι εκτέθηκαμε στον ιό λόγω αμέλειας κάποιου άλλου προσώπου.

● Στιγματισμός. Αν κάποιος νοσήσει ή έχει εκτεθεί στον νέο κορονοϊό, μπορεί να νιώθει στιγματισμένος από ανθρώπους που φοβούνται ότι θα κολλήσουν από αυτόν. Τα ίδια συναισθήματα μπορεί να νιώθουν και μέλη της οικογένειας ενός ατόμου που νοσεί από Covid-19, καθώς αισθάνονται ότι έχουν διαφοροποιηθεί από την υπόλοιπη κοινωνική τους ομάδα. Η αντίδραση του κάθε ατόμου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η προσωπικότητα, το μικρο-περιβάλλον του (οικογένεια, φίλοι, εργασιακός χώρος) και η κοινότητα μέσα στην οποία ζει.

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.