Τι πέτυχε ο Μπέρνι Σάντερς…

Τι πέτυχε ο Μπέρνι Σάντερς…

  • |

Ο Μπέρνι Σάντερς ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί από την κούρσα διεκδίκησης της υποψηφιότητας του Δημοκρατικού κόμματος στις εκλογές για την Προεδρία των ΗΠΑ. Κάποιοι, αγνοώντας προφανώς τις συνθήκες και την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, μίλησαν  για κίνηση «λαγού» εκ μέρους του Σάντερς. Πρόκειται για λάθος, καθώς παραγνωρίζεται ότι για τα κυρίαρχα πολιτικά πρότυπα της Αμερικής, ο Σάντερς είναι ένας ηλικιωμένος υποψήφιος της ακραίας, ριζοσπαστικής Αριστεράς – σχεδόν «κομμουνιστής»!

Γιώργος X. Παπασωτηρίου

Με αυτό το δεδομένο, η ύπαρξη και ο αγώνας του Μπέρνι Σάντερς έχει μεγάλη σημασία για τις ΗΠΑ αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Έχει, επίσης, μεγάλη σπουδαιότητα γιατί λειτουργεί ως ανάχωμα και εμπόδιο στη διαρκή διολίσθηση του αμερικανικού πολιτικού συστήματος –συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού κόμματος- προς την ακροδεξιά.

Ο Τσόμσκι για τον Σάντερς

Για την εξέλιξη αυτή μιλούσε πριν τέσσερα χρόνια ο Τσόμσκι, επισημαίνοντας ότι «Και τα δύο πολιτικά κόμματα – Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί – έχουν μετακινηθεί προς τα δεξιά κατά την νεοφιλελεύθερη εποχή. Οι σημερινοί νέο-Δημοκρατικοί είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοί που μέχρι πρότινος θα αποκαλούσαμε μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους. Η πολιτική επανάσταση στην οποία –σωστά- καλεί ο Μπέρνι Σάντερς, δεν θα εξέπληττε ιδιαίτερα τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Οι δε Ρεπουμπλικάνοι έχουν μετακινηθεί μέχρι στιγμής με αφοσίωση προς τους πλούσιους και προς τον επιχειρηματικό τομέα, έτσι ώστε δεν μπορούν να ελπίζουν να πάρουν ψήφους για το πραγματικό τους πρόγραμμα, και κινητοποιούν μέρη του πληθυσμού που πάντα ήταν εκεί για αυτούς, αλλά ποτέ ως μια οργανωμένη πολιτική δύναμη».

Ποιά είναι αυτά τα “μέρη του πληθυσμού” που κινητοποιούν οι Ρεπουμπλικάνοι; Είναι οι φανατικοί ευαγγελιστές. Είναι οι φονταμενταλιστές ομοφοβικοί και ξενοφοβικοί ιεροκήρυκες, που στήνουν, σήμερα, το υπαίθριο νοσοκομείο στο Σέντραλ Παρκ και οι οπαδοί τους. «Πρόκειται για τους ευαγγελιστές, τους εθνικιστές, τους ρατσιστές και τα θύματα της παγκοσμιοποίησης, που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να βάζει τους εργαζόμενους σε ανταγωνισμό μεταξύ τους, την ίδια στιγμή που προστατεύει τους προνομιούχους και υπονομεύει τους νόμους και τα μέτρα που παρέχουν στους ανθρώπους που εργάζονται μια κάποια προστασία, και τρόπους να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μέσω των αποτελεσματικών εργατικών συνδικάτων», σημείωνε πριν τέσσερα περίπου χρόνο ο Νόαμ Τσόμσκι.

Ιδεολογική επιτυχία

Με βάση τα παραπάνω μπορούμε να καταλάβουμε το σχόλιο των Los Angeles Times, σύμφωνα με το οποίο ο Σάντερς επιδιώκει να ” […] ωθήσει τον Τζο Μπάιντεν να υιοθετήσει ένα πιο προοδευτικό πρόγραμμα”.

Και για να αντιληφθούμε τι σημαίνει «προοδευτικό πρόγραμμα» για τις ΗΠΑ, θα πρέπει να ακούσουμε και πάλι τον Τσόμσκι που έλεγε ότι μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να μην έχει σαφή πολιτική ιδεολογία, οι αυταρχικές του τάσεις όμως είναι απόλυτα ξεκάθαρες. Μάλιστα, κάποιοι εκφράζουν ήδη τον φόβο τους, ότι ενδεχομένως να γίνει το νέο «φιλικό» πρόσωπο του φασισμού στις ΗΠΑ. «Εδώ και πολλά χρόνια, έχω γράψει κι έχω μιλήσει για τον κίνδυνο της ανόδου ενός ειλικρινούς και χαρισματικού ιδεολόγου στις ΗΠΑ, κάποιου που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τον φόβο και την οργή που εδώ και πολύ καιρό βράζουν σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, και ο οποίος θα μπορέσει να κατευθύνει αυτή τη δυσφορία από τους πραγματικούς υπαίτιους σε ευάλωτους στόχους», αναφέρει ο Τσόμσκι.

 

Και συνεχίζει: «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτό που ο κοινωνιολόγος Μπέρτραμ Γκρός έχει αποκαλέσει φιλικό φασισμό, σε μία διορατική μελέτη που έκανε πριν 35 χρόνια. Αλλά αυτό προϋποθέτει την εύρεση ενός πραγματικού ιδεολόγου, έναν τύπου Χίτλερ, όχι κάποιον που η μόνη ανιχνεύσιμη ιδεολογία του είναι το Εγώ του».

Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σε μία αδρή σκιαγράφηση, γίνεται φανερό ότι ο αγώνας του Μπέρνι Σάντερς και η αυξημένη ιδεολογική και πολιτική του επιρροή στο εσωτερικό του Δημοκρατικού κόμματος είναι μεγάλης αξίας, καθώς εμποδίζει την «ρεπουμπλικανοποίησή» του και πολύ περισσότερο την ολίσθηση προς τα ακροδεξιά του αμερικανικού πολιτικού συστήματος.

http://artinews.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.