Έτσι στήνονται τα fake news και οι ακροδεξιές προβοκάτσιες

Έτσι στήνονται τα fake news και οι ακροδεξιές προβοκάτσιες

  • |

Η ακροδεξιά εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» στο σημερινό φύλλο της και στην πρώτη σελίδα υποστηρίζει ότι «Τούρκοι πράκτορες οργανώνουν προβοκάτσιες σε κέντρα μεταναστών!». Βασίζει δε τον ισχυρισμό της σε έγγραφα που δημοσιεύει ο ιστότοπος www.nordicmonitor.com* της Στοκχόλμης. Μόνο που πρόκειται για δημοσιογραφική αλχημεία και εξόφθαλμο fake news.

Σε τι συνίσταται η προβοκάτσια της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ»;** Τα τουρκικά έγγραφα που αποκαλύπτει ο σουηδικός ιστότοπος αναφέρονται σε παρακολουθήσεις από την ΜΙΤ «Γκιουλενιστών» που διέφυγαν από την Τουρκία στο εξωτερικό(και στην Ελλάδα) και όχι στην πρόκληση εξεγέρσεων στα στρατόπεδα προσφύγων. Η «ΕΣΤΙΑ» για να δικαιολογήσει το ψεύδος της γράφει: «Η «ΕΣΤΙΑ» όμως είναι εις θέσιν να γνωρίζει ότι σκοπός της ΜΙΤ είναι και να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις δομές που υπάρχουν στα νησιά…». Από που το γνωρίζει αυτό η «ΕΣΤΙΑ»; δεν αναφέρει. Συνεπώς, ο τίτλος είναι αστήρικτος. Προκαλεί όμως συνέπειες, καθώς δημιουργεί την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι οι εξεγέρσεις στα κέντρα προσφύγων προέρχονται από τους πράκτορες του Ερντογάν(αλήθεια και στις φυλακές το ίδιο ισχύει;***). Άρα κάθε διαμαρτυρία μεταναστών και προσφύγων υποκρύπτει “τουρκικό δάκτυλο”! Έτσι τρυπώνει το σκουλήκι του ρατσισμού και του φασισμού μες στο μήλο.

Παραθέτουμε τα γεγονότα στη ΒΙΑΛ της Χίου και ακολούθως ολόκληρο το δημοσίευμα της nordicmonitor, έτσι ώστε κάθε λογικός αναγνώστης να διαπιστώσει πως στήνονται τα fake news(βάζουν μια μικρή δόση αλήθειας και “χτίζουν” πάνω της ένα τεράστιο ψεύδος) και ας βγάλει τα συμπεράσματά του για τον τρόπο λειτουργίας του ακροδεξιού Τύπου.

Ο θάνατος προσφύγισσας στη ΒΙΑΛ

Ο θάνατος μιας 47χρονης Ιρακινής προσφύγισσας είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών της ΒΙΑΛ στη Χίο. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που μένουν στο καταυλισμό θεωρούν πως παραμένουν ακάλυπτοι από υγειονομική περίθαλψη αφού η άτυχη 47χρονη που είχε παραπεμφθεί αρχικά στο Νοσοκομείο Χίου επέστρεψε στον καταυλισμό καταλήγοντας το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου. Το αίτημα των προσφύγων στα στρατόπεδα αλλά και των κρατουμένων στις φυλακές είναι η αποσυμφόρηση από τον υπερβολικά μεγάλο πληθυσμό.

Το δημοσίευμα της nordic monitor

« Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT διείσδυσε σε στρατόπεδα προσφύγων στην Ελλάδα για να κατασκοπεύσει επικριτές της ισλαμιστικής κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκάλυψαν μυστικά έγγραφα.

Σύμφωνα με μια διαβαθμισμένη αστυνομική έκθεση που συγκέντρωσε δεδομένα από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από πράκτορες του Ερντογάν, για μέλη της ομάδας Γκιουλέν που αναγκάστηκαν να φύγουν στην Ελλάδα για να ξεφύγουν από την πρωτοφανή καταστολή στην Τουρκία. Το έγγραφο έχει ως ηλεκτρονική ημερομηνία κοινοποίησης 29 Ιουνίου 2019, και εστάλη ως εσωτερικό έγγραφο οργανισμών της κυβέρνησης μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διαχείρισης Πληροφοριών (Elektronik Bilgi Yönetim Sistemi ή EBYS).

Αν και οι παράνομες δραστηριότητες της MIT στην Ελλάδα είναι ευρέως γνωστές, το έγγραφο είναι ένα σπάνιο αποδεικτικό στοιχείο που επιβεβαιώνει τέτοιες επιχειρήσεις σε ξένο έδαφος. Αποκαλύπτει δε την παρακολούθηση των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα από την Τουρκία, προκειμένου να εντοπίσει ονόματα, καθώς και τη δραστηριότητα διωχθέντων από το καθεστώς Ερντογάν στο εξωτερικό.

Η επεξηγηματική σημείωση για μια γυναίκα που ονομάζεται Hilal Bilim, η οποία είναι καταζητούμενη με κατηγορίες που συνδέονται με τον Γκιουλέν, λέει ότι είναι μία από αυτές που εγκατέλειψαν την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016. «…είναι μία από τους Γκιουλενιστές που ταυτοποιήθηκαν ότι είχαν μείνει σε κέντρα προσφύγων [στην Ελλάδα]», εξηγεί το σημείωμα, τονίζοντας ότι ορισμένα μέλη του κινήματος του Γκιουλέν είχαν περάσει παράνομα στην Ελλάδα, και περιμένουν για να υποβάλουν αίτηση ασύλο, ενώ άλλοι μετακινούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στη Γερμανία.

Η διαβαθμισμένη πληροφορία αποκαλύφθηκε σε μια ποινική έρευνα που εποπτεύτηκε από τον εισαγγελέα της Άγκυρας, Adem Akıncı, σχετικά με έναν αριθμό Γκιουλενιστών που ζουν στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους ήταν και ο Τούρκος δημοσιογράφος Χασάν Κουκούκ με έδρα τη Δανία, ο οποίος αντιμετώπισε την απειλή θανάτου, κάτι που οδήγησε τη Δανική Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών (Politiets Efterretningstjeneste ή PET) να τον μεταφέρει σε ασφαλές μέρος το 2017 έως ότου πάψει να υφίσταται η απειλή.

Οι ενέργειες συλλογής πληροφοριών που στοχεύουν Γκιουλενιστές στην Ελλάδα βρισκόταν σε ένα φύλλο εργασίας τύπου Excel με μια επεξηγηματική σημείωση που επισυνάπτεται δίπλα στο όνομα της Bilim. …ο εισαγγελέας Akıncı διέταξε την αστυνομική υπηρεσία της Άγκυρας στις 20 Νοεμβρίου 2018 να ερευνήσει για την Μπιλίμ και άλλους που αναφέρονται… Στις 7 Ιανουαρίου 2019, ο Ibrahim Bozkurt, επικεφαλής του τμήματος αντιτρομοκρατίας, έστειλε την πλήρη έκθεση για την δασκάλα και άλλους στο γραφείο του εισαγγελέα. Η έκθεση περιελάμβανε πληροφορίες που ελήφθησαν από διάφορες πηγές. Στην περίπτωση της δασκάλας, ήταν σαφές ότι οι πληροφορίες προέρχονταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η Μπιλίμ χαρακτηρίστηκε ως δασκάλα που είχε εργαστεί σε σχολείο του Γκιουλέν στην Τουρκία και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον της από το 2ο Ποινικό Ποινικό Δικαστήριο της Konya. Ο σύζυγός της, Τζεμάλ Μπιλίμ, ήταν επίσης στο ίδιο έγγραφο πληροφοριών.

Σύμφωνα με  έκθεση του Κέντρου Ελευθερίας της Στοκχόλμης, 96.719 εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί εκδιώχθηκαν από τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τουρκίας. Η κυβέρνηση του Ερντογάν φυλάκισε περίπου 20.000 εκπαιδευτικούς και απέλυσε αυθαίρετα 34.185 εκπαιδευτικούς δημόσιων σχολείων και 5.719 ακαδημαϊκούς, συμπεριλαμβανομένων καθηγητών από κρατικά πανεπιστήμια κατά την περίοδο 2016-2017.

Το κίνημα του Γκιουλέν, με επικεφαλής τον Fethullah Gülen, με έδρα τις ΗΠΑ, επικρίνει ιδιαίτερα την κυβέρνηση Ερντογάν για μια σειρά ζητημάτων, από τη διαφθορά έως τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση ριζοσπαστικών τζιχαντιστικών ομάδων στη Συρία και τη Λιβύη.

Ο Ερντογάν, κατηγορούμενος σε ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς του 2013, το οποίο αποκάλυψε ατασθαλίες σε προγράμματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητε…, κατηγόρησε τον Γκιουλέν για έρευνα σχετικά με τα μέλη της οικογένειάς του και τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς συνεργάτες του. Κατηγορεί την ομάδα Γκιουλέν ως τρομοκρατική, παρόλο που δεν έχει συσχετιστεί με κάποια βίαιη πράξη, ενώ παράλληλα ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση καταστολής εναντίον μελών της ομάδας, με φυλάκιση και εκκαθάριση δεκάδων χιλιάδων κυβερνητικών υπαλλήλων, κατάσχεση παράνομα περιουσιακών στοιχείων, κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, ΜΚΟ, μέσων ενημέρωσης, νοσοκομείων και άλλων που σχετίζονται με το κίνημα.

Η Ελλάδα, καθώς έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, χρησιμεύει ως σημαντικός προορισμός για τους επικριτές και τους αντιπάλους του καθεστώτος του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων των Γκιουλενιστών, που θέλουν να ξεφύγουν από την οργή του Ερντογάν. Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, ήδη λειτουργούν για τη συλλογή πληροφοριών χρησιμοποιώντας περιουσιακά στοιχεία που αναπτύχθηκαν από μειονοτικές μουσουλμανικές ομάδες στην Ελλάδα, κι έχουν εντείνει τις δραστηριότητές τους στο γειτονικό μέλος του ΝΑΤΟ. Το μυστικό έγγραφο δείχνει ότι η Τουρκία παρακολουθεί τους αντιφρονούντες ακόμη και αφού καταφέρουν να περάσουν στην Ελλάδα και να ζητήσουν άσυλο βάσει διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

* https://www.nordicmonitor.com/2020/04/turkish-intelligence-operations-targeting-critics-in-greece-exposed-in-secret-documents/

**ΕΣΤΙΑ 21.04.2020

*** Για την εξέγερση στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας, μετά το θάνατο κρατούμενης εξαιτίας της αδιαφορίας της φυλακής και του υπουργείου να προβεί στην αναγκαία αποσυμφόρηση των φυλακών, δεν γράφει τίποτα η «ΕΣΤΙΑ». Υπάρχουν τάχα κι εδώ Τούρκοι πράκτορες;

http://artinews.gr