Μην πυροβολείτε την εισαγγελέα

Μην πυροβολείτε την εισαγγελέα

  • |

Στις δίκες που συγκρούονται το βάρβαρο έγκλημα με την ανθρώπινη αξία, τα συναισθήματα ξεχειλίζουν μαζί με τον θυμό και ενίοτε επισκιάζουν λεκτικά τον νομικό μας πολιτισμό. Συνήθως πρόκειται για δίκες που εξετάζουν εγκλήματα που συγκλόνισαν και απασχόλησαν τη δημοσιότητα και εξασφάλισαν ξεχωριστό κεφάλαιο στη βίβλο με τα αποτρόπαια και ιδιαζόντως ειδεχθή.

Η αποδεικτική διαδικασία για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη με δράστες δυο νεαρούς της γενιάς της, και ο τρόπος που επέλεξαν να σταθούν στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι προκάλεσε θυμό με αυξάνουσα βαρύτητα λόγω και της δημοσιότητάς της. Εκεί δοκιμάζονται όλοι. Η έδρα, τα έδρανα των δικηγόρων, το ακροατήριο που συνήθως απαρτίζεται από συγγενείς θυμάτων ή από συγγενείς υπερασπιστές των κατηγορουμένων και από εκπροσώπους των ΜΜΕ που καλύπτουν δημοσιογραφικά τη δίκη.

Μαρία Δήμα

Η παρούσα δίκη απαιτούσε αντοχές και γερά νεύρα. Η διαπόμπευση ενός κοριτσιού που βιάστηκε, κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου και πετάχτηκε -ενώ είχε ακόμα τις αισθήσεις της- σαν σκουπίδι από τα βράχια στη θάλασσα συνεχίστηκε και μετά θάνατον από τις λεπτομέρειες που επέλεξαν να παρουσιάσουν δημόσια στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι. Οι ταλιμπανίστικες δικαιολογίες που μπορεί να τις συναντήσεις κάπου στη μακρινή από την εποχή μας Καμπούλ δεν προκάλεσαν καμία διαμαρτυρία. Καμία αντίδραση έξωθεν στη γνωστοποίηση των ισχυρισμών των βιαστών δολοφόνων της γυναίκα… Τα λαλίστατα κοινωνικά δίκτυα, μούγκα.

Καμία υπερασπιστική διαμαρτυρία του τύπου -έστω για τα προσχήματα- «ο εντολέας μου αυτομολεί, διαφωνώ…». Και έχουμε μια εισαγγελέα που επιτρέπει στον εαυτό της να βουρκώσει, να θυμώσει με τον κυνισμό και το ψέμα των κατηγορουμένων, που αφουγκράζεται τον πόνο των γονιών, τους λέει λόγια παρηγορητικά και που στο τέλος ο Γιάννης και η Κούλα Τοπαλούδη αυτά θα κουβαλήσουν στο σπίτι τους παράλληλα με την ικανοποίηση της ποινής που θα επιβληθεί στους δράστες.

Τι θέλετε να πείτε, ότι μεροληπτεί η εισαγγελέας σε βάρος των κατηγορουμένων; Οτι δεν σεβάστηκε τη δικονομία; Οψιμα όλοι τιμητές των δικαιωμάτων των συγκεκριμένων κατηγορουμένων που δεν σεβάστηκαν ούτε το φύλλο συκής τους. Απεναντίας, και η έδρα τούς σεβάστηκε και οι συγγενείς της άτυχης Ελένης, αλλά και ο Τύπος, που κρατήθηκε όσο μπορούσε στα αίσχη τους.

Χθες, η ουσία της υπόθεσης επισκιάστηκε αφού το ενδιαφέρον μονοπώλησε μια άστοχη φράση της εισαγγελέως που ξεστόμισε χωρίς δόλο και σε καμία περίπτωση δεν προσβάλλει τον θεσμικό ρόλο των δικηγόρων. Οι όποιες διαμαρτυρίες, ακόμα και δικαιολογημένες, έγιναν σε λάθος χρόνο, δίνοντας λάθος μηνύματα. Πλήρης παραβίαση στο κορυφαίο στάδιο αγόρευσης των δικηγόρων. Θεσμικό ατόπημα.

Οσο για την ανάρτηση του τύπου «τα δικαστήρια δεν είναι “λαϊκή απογευματινή”» από τον υπουργό, αυτός θα ήταν σκόπιμο να κάνει καμιά βόλτα από κάποιο ακροατήριο έτσι για να νιώσει τον παλμό του! Ειδικά όταν κατηγορούμενοι είναι τίποτε αντεξουσιαστές, θα νιώσει όλο το «κάλλος» της έδρας να τον συνεπαίρνει. Κι αν κόπτεται για το επιτελικό κράτος, ας τραβήξει λίγο και στη Ρόδο για να δει τι είπε αυτή η περίεργη Αριστοτέλεια Δόγκα για τις δικογραφίες που δεν σχηματίστηκαν και για τις πιέσεις των ένστολων λιμενικών που έπραξαν το καθήκον τους, αποκαλύπτοντας την αλήθεια.

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.