Ο γλυκύτατος και εχέφρων ιερέας Κοπανάκης

Ο γλυκύτατος και εχέφρων ιερέας Κοπανάκης

  • |

Λοιπόν, όσοι πιστοί ας προσέλθωμεν στον γλυκύτατο και ουσιαστικό λόγο του ιερέα Χαράλαμπου Κοπανάκη, λόγο απλό και όντως «θεϊκό» αφού δεν αρκείται σε τυπολατρίες επικίνδυνες, αλλά στοχεύει στο να ανοίξει τα μάτια και τα μυαλά μας ώστε να συνεχίσουμε να μετέχουμε σε όποια θεϊκότητα νομίζει ο καθένας. Τι είπε ο τολμητίας παπάς και διώκεται από τους μητροπολίτες;

Γιώργος Σταματόπουλος

Οπως διαβάζω στα ρεπορτάζ υπερασπίστηκε τη δημόσια υγεία και προφύλαξε τους πιστούς από την ανοησία τμήματος της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, που διατυμπανίζει ότι δεν μεταφέρεται ο ιός διά της θείας μεταλήψεως. Ο μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται, τον καλεί [ο αθεόφοβος] σε απολογία για τα «ανίερα» και «ανόσια» που τόλμησε να εκστομίσει.

Πότε θα σταματήσει αυτή η εγκληματική ανοησία που χαρακτηρίζει μερικούς παπάδες της ορθοδοξίας; Πότε θα παρέμβει ένας εισαγγελέας να κόψει τον βήχα σε εκκλησιαστικούς παράγοντες που αντιστρατεύονται τη λογική; Πότε η Πολιτεία θα δείξει την «πυγμή» της; Αλλά αυτό η Πολιτεία το κάνει μόνο σε φτωχοδιάβολους, σε ασθενείς και μειονοτικές ομάδες, αλλά και σε όσους διεκδικούν την ικανοποίηση θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων, σε όσους δεν έχουν επιρροή στο πόπολο όπως οι εκκλησιαστικοί ταγοί. Ποιος Ελληνας πολιτικός να τολμήσει να τα βάλει με την Εκκλησία; Θα τον φάει η μαρμάγκα -έτσι νομίζουν όλοι οι πολιτικοί, δεξιοί και αριστεροί, αριστεροδέξιοι, δώθε κείθε και λοιποί, πιστοί και άπιστοι. Μπροστά στους ανθρώπους του θεού όλοι στέκονται σαν «Παναγίες». Τι να κάνουμε· είναι πολλοί οι ψηφοφόροι μεταξύ των πιστών.

Σηκώνει κανείς τα χέρια μπροστά στη νοοτροπία μερικών ανθρώπων. Πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια έλεγε ο Σοφιστής Αντιφών: «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν βιώνουν πράγματι τούτη τη ζωή, ετοιμάζονται όμως με ζήλο σάμπως να επρόκειτο να ζήσουν κάποιαν άλλη ζωή, όχι τούτην εδώ· κ εν τω μεταξύ, ο χρόνος που τους απομένει πάει χαμένος». Αλλά ξέχασα, αυτά τα λέγανε πριν από τόσες χιλιετίες, σήμερα έχουν προχωρήσει οι άνθρωποι και οι ιδέες τους [και κυρίως η δύναμη και η πειστικότητα της πίστης].

Καλά, δεν μπορεί να εκκοσμικευθεί το εκκλησιαστικό κράτος παρότι είναι γνωστό ότι ο χριστιανισμός στέρησε από την ανθρωπότητα, καταπώς έφριττε ο Νίτσε, τους καρπούς του αρχαίου πολιτισμού. Ο ίδιος έλεγε πως ο μόνος χριστιανός που υπήρξε ήταν αυτός που πέθανε πάνω στον σταυρό -κατ’ αναλογία ο μόνος μαρξιστής που υπήρξε ήταν ο ίδιος ο Μαρξ· μετά από αυτόν όλοι ήσαν καρικατούρες.

Τέλος πάντων, καιρός να ακούσουμε και κανέναν σώφρονα παπά, κλείνοντας τα αυτιά σε μισαλλόδοξους μητροπολίτες ο λόγος των οποίων οδηγεί σε σκοτεινές και απάνθρωπες εποχές [Ιερά Εξέταση, δολοφονίες, σταυροφορίες και λοιπά γνωστά αλλά και άγνωστα σε πολλούς πιστούς, αγαθούς και ειλικρινείς]. Ενας ιερέας τόλμησε να δοξάσει τον κοινό τόπο, τον κοινό νου κι έπεσαν επάνω του να τον φάνε οι καρχαρίες της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, αυτοί που διαιωνίζουν το απαράμιλλο δόγμα τους. Για να στηρίξεις ένα δόγμα όμως είσαι αναγκασμένος να επινοείς συνεχώς καινούργια -γιατί πώς αλλιώς να αντέξει και τούτο το δόλιο; Συμπαραστεκόμαστε ασφαλώς στον θαρραλέο ιερέα, που ιερουργεί κάπου στην Κρήτη, τον παπα-Κοπανάκη.

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.